Σε μια χρονιά κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, από τον πληθωρισμός και την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης μέχρι πιο πρόσφατα τη δαμόκλειο σπάθη των δασμών Τραμπ, το 2025 δεν αποκλείεται να τη θέσει σε μια νέα φάση απρόβλεπτων εξελίξεων, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο λήγει η θητεία 7 από τους 26 κορυφαίους αξιωματούχους που παίρνουν αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Πρόκειται για την ευρύτερη ανανέωση στα υψηλά κλιμάκια της τράπεζας από το 2019, που αυτήν τη φορά περιλαμβάνει το μακροβιότερο μέλος της επιτροπής, τον Κλάας Κνοτ της Ολλανδίας, μαζί με αρκετούς πρώην υπουργούς Οικονομικών που υπήρξαν βετεράνοι της διαχείρισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και των οποίων η τεχνογνωσία είναι πολύτιμη στην παρούσα συγκυρία και μάλιστα ενόψει ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Ευρωζώνη: Στάσιμο το ΑΕΠ της κατά το τέταρτο τρίμηνο [πίνακας]

«Αλλαγές στην ΕΚΤ τη χειρότερη στιγμή»

Ενώ μια ριζική αλλαγή πορείας είναι απίθανη στη Φρανκφούρτη, είναι πιθανό να δούμε να αλλάζει η ισορροπία ανάμεσα στα γεράκια και στα περιστέρια της ΕΚΤ και είναι υπό συζήτηση κατά πόσον είναι θεμιτές οι αλλαγές ισορροπιών σε όλα τα επίπεδα, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία οι πιθανοί δασμοί από την πλευρά των ΗΠΑ απειλούν και τις πενιχρές προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη, όπως γράφει το Bloomberg.

«Αυτές οι αλλαγές έρχονται τη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει δύσκολες αποφάσεις φέτος – οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν και θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο με τις αναμενόμενες πολιτικές του Τραμπ, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ING. «Μια ΕΚΤ με έως και επτά “αρχάριους” θα μπορούσε να είναι πιο επιρρεπής σε λάθη».

Για παράδειγμα, ενώ οι αξιωματούχοι παραμένουν βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα ευθυγραμμιστεί με τον στόχο του 2% τους επόμενους μήνες και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μείωση των επιτοκίων, παραμένει ασαφές το πόσο μακριά θα φτάσουν, κάτι το οποίο μπορεί να δυσκολευτούν να προσδιορίσουν σε πλαίσιο προσαρμογής των νέων μελών.

«Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν είναι αμέσως σαφές τι υποστηρίζουν και συχνά διστάζουν να δώσουν μηνύματα στην αρχή», δήλωσε ο Jari Stehn, επικεφαλής οικονομολόγος στην Goldman Sachs.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συνέχεια στην ΕΚΤ είναι εξασφαλισμένη, ιδίως επειδή καμία από τις αλλαγές προσωπικού δεν θα αγγίξει το ισχυρό Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Ερχονται κρίσιμες αποφάσεις

Ακόμα κι έτσι, όμως, μετά τις μειώσεις των επιτοκίων που έχουν αποφασιστεί μέχρι τον Μάρτιο, ο ανώτερος οικονομολόγος της HSBC Fabio Balboni εκτιμά ότι από εκείνο το σημείο και έπειτα τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν, καθώς γεράκια και περιστέρια θα προωθούν τις απόψεις τους.

Μια συζήτηση που φαίνεται ότι θα ενταθεί, είναι το ουδέτερο επιτόκιο – αυτό το οποίο ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομική ανάπτυξη. Οι απόψεις διαφέρουν σχετικά με το πού βρίσκεται αυτό το θεωρητικό επίπεδο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επίσης να εκφράζουν διαφωνίες.

Αυτό καθιστά σημαντικές τις πιθανές αλλαγές στην ισορροπία, με τέσσερα από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου – συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού Χόλτσμαν που θεωρούνται από τα γεράκια της ΕΚΤ. Ο τελευταίος θα αντικατασταθεί από τον υπουργό Εργασίας και Οικονομίας Μάρτιν Κόχερ, ο οποίος σπάνια σχολιάζει τη νομισματική πολιτική, πέρα ​​από το να επαινεί τις προσπάθειες της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Άλλοι που πιθανώς κατευθύνονται προς την έξοδο είναι ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, πρώην πρόεδρος του Eurogroup, και ο Φινλανδός Ολι Ρεν, ο οποίος ήταν επίτροπος ης ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους. Ο τελευταίος, ωστόσο, φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει.

Η άλλη πλευρά αυτού του επιχειρήματος, ωστόσο, είναι ότι πάρα πολλοί πολιτικοί εντάσσονται στο Διοικητικό Συμβούλιο, δοκιμάζοντας ενδεχομένως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πρόσφατα τη σημασία της δυνατότητας δράσης χωρίς πολιτική ανάμειξη όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές.

Είναι «επιτακτική ανάγκη οι κεντρικές τράπεζες να έχουν την ανεξαρτησία να εκπληρώσουν πλήρως τις εντολές τους για τη σταθερότητα των τιμών», είπε η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ.

Πάντως, οι απόψεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στις φετινές αλλαγές προσωπικού, με τις αγορές να εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα και όχι στο προσωπικό όταν στοιχηματίζουν στα επιτόκια.

Αλλά, η ανανέωση θα μπορούσε να προσφέρει μια γεύση από πιο ουσιαστικές αλλαγές που θα έρθουν το 2026 και το 2027, όταν θα λήξει η θητεία της Λαγκάρντ, αλλά και του αντιπροέδρου Λουίς ντε Γκίντος, του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν και του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή