Η ΕΕ εξετάζει επιλογές για το πώς να φορολογήσει τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκίζει μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία των επιχειρήσεων και απειλεί όσους θέλουν να την εφαρμόσουν.

Περισσότερες από 135 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ, είχαν υπογράψει μια παγκόσμια συμφωνία για την επιβολή ελάχιστου φόρου σε ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου στις περιοχές που παράγουν έσοδα και όχι εκεί όπου έχουν την έδρα τους, μια κίνηση που θα έπληττε πολλές εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

«Θεωρούμε ατυχές το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται [από τη συμφωνία]», δήλωσε ο Βόπκε Χούκστρα, επίτροπος κλίματος, στους Financial Times. «Συνεχίζω να βλέπω σημαντική αξία όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο γενικότερα».

Η φοροαποφυγή των πολυεθνικών επιχειρήσεων

Η συμφωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την μεσολάβηση από τον ΟΟΣΑ το 2021, αντιμετώπισε ήδη εμπόδια υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και δέχθηκε την χαριστική βολή όταν ο Τραμπ υιοθέτησε εκτελεστικό διάταγμα που το αναιρούσε πλήρως και απειλούσε νομικές ενέργειες κατά δικαιοδοσιών που φορολογούν αμερικανικές εταιρείες.

Η κίνηση του Τραμπ να καταρρίψει τη συμφωνία θα μπορούσε να ωθήσει μεμονωμένες χώρες να εφαρμόσουν τις δικές τους εισφορές. Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη τους δικούς τους ψηφιακούς φόρους. Η νέα κυβέρνηση του Βελγίου πρόσφατα υποσχέθηκε να εισαγάγει τη δική της εάν η ΕΕ δεν βρει συλλογική λύση.

Ο Χούκστρα είπε ότι η λογική για τη συμφωνία «δεν έχει αλλάξει», προσθέτοντας: «Αυτό που ζητάμε από κάθε είδους εταιρείες σε πιο κλασικούς τομείς είναι επίσης δίκαιο να ζητήσουμε από εταιρείες σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα της τεχνολογίας».

Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν συζητήσεις για το πώς ακριβώς να προχωρήσουν, είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να ελπίζει να «συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους Αμερικανούς για να δει… που βλέπουν περιθώρια να συνεχίσουν να συνεργάζονται».

Εάν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν την πορεία τους, η ΕΕ θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιδιώξει μια παγκόσμια συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ ή να προτείνει μια εισφορά που θα εφαρμόζεται από τα 27 κράτη μέλη της.

Μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής χθες, ο Χόεκστρα είπε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G 20: Σύνοδος χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ
Διεθνή |

Γιατί δεν θα συμμετέχει στη Σύνοδο των G20 o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών;

Οι ΗΠΑ αντιδρούν σε νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάνει μποϋκοταζ στη συνάντηση των 20 μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου