Στον χορό των ρίχτερ για ακόμα μία μέρα η Σαντορίνη και η Αμοργός, με τους κατοίκους να μιλούν για μία κουραστική κατάσταση καθώς υπάρχει από τη μία διαρκής ανησυχία και από την άλλη οι συνεχείς δονήσεις δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από τη μέρα που ξεκίνησε το φαινόμενο ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί είναι αυτός της Τετάρτης, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Ο σεισμός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο.

Η Θήρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σήμερα αναμένεται στο νησί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του Βασίλη Κικίλια.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε μιλώντας στον ANT1 ότι το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί ισχυρότερη δόνηση από τα 5,2 Ρίχτερ της Τετάρτης δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ο σεισμός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κύριος.

Πρόκειται ωστόσο για θετική εξέλιξη γιατί με αυτόν τον σεισμό εκτονώνονται περισσότερο οι δυνάμεις μέσα στην ακολουθία.

Πρόσθεσε ότι “η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγαλύτερη των 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ”.

Η σεισμική δραστηριότητα σε 3D βίντεο

Ο Παύλος Κρασάκης, ερευνητής απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, δημιούργησε ένα 3D βίντεο που αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.Τα επιστημονικά δεδομένα για τη δημιουργία του βίντεο έχουν αντληθεί από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας και από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Οι κίτρινες κουκίδες αντιπροσωπεύουν τα πρόσφατα σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα (5 Φεβρουαρίου 2025).
  • Οι μπλε κύκλοι αντιπροσωπεύουν ιστορικά σεισμικά γεγονότα με μέγεθος μικρότερο από 6R.
  • Οι κόκκινες κουκίδες σηματοδοτούν ιστορικά σεισμικά γεγονότα >6 R όπως ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ένα από τα ισχυρότερα γεγονότα στην ιστορία της περιοχής.
  • Οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν ρήγματα με υψηλό κίνδυνο και
  • Οι κίτρινες γραμμές αντιπροσωπεύουν ρήγματα με μεσαίο κίνδυνο

Τα μέτρα προστασίας για τους κατοίκους

Ο Δήμος Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα.

«Υπενθυμίζουμε τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα:

Α. Αναστολή λειτουργίας όλων των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 07/2/2025.
Β. Ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 7/2/2025.
Αναμένεται επικαιροποίηση της Απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Χριστοδουλάκης: Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο πρώην υπουργος
Επικαιρότητα |

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης

Οπως αναφέρθηκε, σημαντικά βιβλία του Ν.Χριστοδουλάκη αναδεικνύουν τον τρόπο που προηγούμενες οικονομικές κρίσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές ιδέες και πολιτικές