Φθηνό, παραμένει κατά γενική ομολογία, το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά την μεγάλη άνοδο της τελευταίας τετραετίας, δείχνει να βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την περαιτέρω άνοδο.
Ακόμη και στις τάξεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, η ελληνική αγορά βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις, καθώς οι λόγοι της απόδοσης του μέχρι τώρα δεν έχουν εκλείψει.
Και όπως εξήγησε πρόσφατα και η GlobalX, παρά τη γεωπολιτική ουδετερότητα, τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη, μια κυβέρνηση φιλική προς την αγορά και τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για επενδύσεις, ο δείκτης MSCI Greece εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική αξία με σταθερή μερισματική απόδοση της τάξεως του 7,48%.
ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε ο Δείκτης Φόβου τον Ιανουάριο [διαγράμματα]
Ελκυστικές ακόμη οι αποτιμήσεις
Κατά γενική ομολογία, οι αναλυτές θεωρούν ότι στη μεγάλη εικόνα οι αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς φαίνονται ελκυστικές. Μάλιστα, το 2025 δεν αναμένονται μεγάλα γεγονότα που θα απορροφήσουν ρευστότητα από το σύστημα, όπως συνέβη πέρυσι, ειδικά σε σχέση με τα placements από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Όπως σημείωσε στο outlook του 2025 η ΑΧΙΑ, η ελληνική αγορά παραμένει αξιοσημείωτα υποτιμημένη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες, με το P/E του Δείκτη να είναι στο 8,2x (με βάση τις εκτιμήσεις του 2025), σημαντικά χαμηλότερο από τον MSCI Emerging Markets, στον οποίο το P/E είναι στο 12,7x και τον STOXX Europe, του οποίου το P/E είναι στο 15,2x.
Στο ίδιο μήκος και η NBG Securities, η οποία χαρακτηρίζει ελκυστικές τις αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση. Ο δείκτης αναφοράς του Γενικού Δείκτη του ΧΑ διαπραγματεύεται στο 6,0x σε όρους EV/EBITDA, με βάση τις εκτιμήσεις του 2025. Αυτό συνεπάγεται discount 54%/40% σε σύγκριση με τις Παγκόσμια/Αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές Αγορές του MSCI.
Όσον αφορά το P/E, το ΧΑ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με discount μεγαλύτερο του 35% έναντι των ομοτίμων του παγκοσμίως. Επιπλέον, ο Ελληνικός Σύνθετος Δείκτης του ΧΑ συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας σε όρους EV/EBITDA του 12μηνου (6,2x) και P/E (10,5x).
Για την Piraeus Securities, εξαιρουμένων των τραπεζών, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) θα είναι της τάξεως 4,5% και 9,0% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα. Οι εταιρείες που καλύπτει διαπραγματεύονται με μέσο P/E στις 9,7 φορές το 2025 και 8,9 φορές το 2026.
Η επιτυχία της Alter Ego Media
Όπως συμφωνούν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η χαμηλή προσφορά παραμένει ουσιαστικό εμπόδιο για την ελληνική αγορά καθώς υπάρχουν τίτλοι που συγκεντρώνουν σημαντικό ενδιαφέρον, αλλά η χαμηλή ρευστότητα απαγορεύει στους επενδυτές να αναλάβουν δράση, δεδομένου του χρόνου και της προσπάθειας που χρειάζεται για την είσοδο και την έξοδο από αυτές τις μετοχές.
Αυτό γίνεται σαφές εάν λάβουμε υπόψη την εγγεγραμμένη ζήτηση κατά τις τοποθετήσεις και τις IPO. Ειδικά μάλιστα τις επιτυχημένες, όπως η τελευταία, με την Alter Ego Media να προσελκύει τεράστια κεφάλαια κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Την ίδια ώρα, η προσδοκώμενη αναβάθμιση του ΧΑ στο καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών, θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω re-rating της αγοράς, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους επενδυτές, με μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες, να μπουν σε αυτή, ευρισκόμενοι όμως αντιμέτωποι με την έλλειψη προσφοράς.
Αγκάθι η χαμηλή διασπορά
Όπως ανέλυσε πρόσφατα και η Papapolitis & Papapolitis, υπάρχουν περισσότερες από 18 εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ελεύθερης διασποράς και ελάχιστης κεφαλαιοποίησης και η θέση τους στην κύρια αγορά βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.
Σε γενικές γραμμές, πολλές από τις ελληνικές οντότητες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες. Επιπλέον, υπάρχουν 10 εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) μεταξύ των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών που έχουν επίσης περιορισμένη ελεύθερη διασπορά.
Συνολικά, οι αλλαγές που εισάγει ο νέος Κανονισμός του ΧΑ αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κεφαλαιαγορά και να ανοίξουν το δρόμο για την αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά, αναφέρει η ανάλυση της Papapolitis & Papapolitis. Η αναβάθμιση θα επιτρέψει επίσης σε πολλά κεφάλαια να βγουν από την αγορά σε καλές αποτιμήσεις, ώστε να επιτραπεί σε πιο μακροπρόθεσμους παίκτες να εισέλθουν σε αυτή.
Latest News
Επτά εβδομάδες ανόδου έκλεισε το ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 1.557,83 μονάδες
«Σβήνει» τις απώλειες της εβδομάδας το ΧΑ - Σε ιστορικά υψηλά η Coca Cola
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,39% στις 1.550,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 53,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,4 εκατ. τεμάχια
Νηνεμία μετά το άλμα, σταθεροποιητικά το ΧΑ
Μετά το χθεσινό άλμα είναι εύλογες οι κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των κερδών, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν πάρει αυτήν την εβδομάδα τα ηνία της αγοράς
Ανοδικό ξέσπασμα προς τις 1.550 μονάδες για το ΧΑ
Η μεγάλη διόρθωση της Δευτέρας έδωσε σημαντικές δυνάμεις στην αγορά, η οποία μετά τη χθεσινή σταθεροποίησή της στη «γραμμή εκκίνησης», έδειξε να ξαναπιάνει το μίτο της ανόδου
Με τζίρο και ευρεία συμμετοχή η άνοδος στο ΧΑ
Η αγορά χρειαζόταν μια ανοδική «εκτόνωση» για να μπορέσει να δώσει το μήνυμα ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν η αφορμή για μια διόρθωση
Αυξήθηκε ο Δείκτης Φόβου τον Ιανουάριο - Τι διαπιστώνει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Ο δείκτης φόβου που καταρτίζει το ΚΕΠΕ έφτασε το 23,51% στις 31/1/2025 από 20,51% στις 31/12/2024
Βρίσκει ανοδική διέξοδο το ΧΑ - Ανακτά και τις 1.530 μονάδες
Η αγορά κατάφερε να αναδείξει τις εσωτερικές δυνάμεις που διαθέτει
Υπέκυψε με χαμηλό τζίρο στις πιέσεις - Έδειξε όμως αντοχές
Η σημερινή συνεδρίαση έλαβε περισσότερο στοιχεία εξισορρόπησης μετά τις μεγάλες αναταράξεις της Δευτέρας και της ήπιας αντίδρασης της Τρίτης
ΑΧΙΑ: Το brand name της Ελλάδας πλέον ανοίγει πόρτες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζει
Τι αναφέρει η ΑΧΙΑ για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας - Βλέπει αυξημένο ενδιαφέρον για deals από επενδυτές
Ασκήσεις ισορροπίας με μοιρασμένα πρόσημα στο ΧΑ
Η αγορά έχει ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς της σήμερα, προσπαθώντας να αποτιμήσει τις νέες διεθνείς ισορροπίες