Ρεκόρ θερμοκρασιών, δασικές, πυρκαγιές, μεγάλες πλημμύρες, μείωση της βιοποικιλότητας, απειλές για την υγεία… Είναι σε ένα δύσκολο πλαίσιο που ο οικολογικός σχεδιασμός είδε το φως της δημοσιότητας.

Από τώρα και στο εξής, για να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα το 2050, το έργο οικολογικής και ενεργειακής μετάβασης πρέπει να επιταχυνθεί.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά επιτακτική την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την ουσιαστική προσαρμογή των πληθυσμών.

Ορισμός, στόχοι

Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι μια προσέγγιση παγκόσμιας διακυβέρνησης που στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο. Καθώς η μετάβαση είναι υπόθεση όλων (κράτος, πολίτες, επιχειρήσεις, κοινότητες, θεσμοί), πρέπει να είναι ένα συλλογικό έργο.

Οι επιμέρους στόχοι του στρατηγικού οικολογικού σχεδιασμού αναφέρονται:

– Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμός της κλιματικής αλλαγής.

– Προσαρμογή στις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

– Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

– Μείωση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σε βιώσιμο ρυθμό.

– Μείωση κάθε ρύπανσης που επηρεάζει την υγεία.

Διαδικασία

Η ταχεία μεταμόρφωση όλης της κοινωνίας πρέπει να είναι προσεκτική και οργανωμένη. Ο οικολογικός σχεδιασμός πρέπει να ακολουθήσει τα εξής στάδια.

1. Καθορισμός οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων για το 2050 με ενδιάμεσα ορόσημα.

2. Καθορισμός των σχεδίων δράσης, των διαφόρων φάσεων και τις προθεσμίες τους.

3. Κινητοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης καθώς και όλων των ενδιαφερομένων.

4. Διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται και τηρούνται με τη θέσπιση περιορισμών (πολιτικές, κανονισμοί και μέτρα-κίνητρα για την ενθάρρυνση των δράσεων).

Μερικά μέτρα-κίνητρα

– Ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων

Το 2035 η ΕΕ απαιτεί το τέλος των θερμικών κινητήρων για νέα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, εγκατάσταση ηλεκτρικών τερματικών σε όλη την επικράτεια μιας χώρας, βελτίωση της προσβασιμότητας των ηλεκτρικών οχημάτων σε όλους.

-Απανθρακοποίηση της βιομηχανίας

Χρηματοδότηση της πράσινης βιομηχανίας, μετασχηματισμός της φορολογίας, διευκόλυνση της δημιουργίας βιομηχανικών χώρων και εκπαίδευση για σταδιοδρομία στην πράσινη βιομηχανία.

-Ανακαίνιση κατοικιών

Προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος του άνθρακα των κατοικιών, οι κυβερνήσεις εστιάζουν στην ενεργειακή ανακαίνιση στα ακόλουθα:

· Βελτίωση της μόνωσης των κατοικιών (οροφή, δάπεδα, παράθυρα, τοίχοι).

· Χρησιμοποίηση βιώσιμων υλικών επιλέγοντας την οικολογική κατασκευή.

· Κίνηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ.

· Αντικατάσταση παλιού εξοπλισμού (για παράδειγμα, αντικατάσταση λέβητα μαζούτ).

Συμπερασματικά, ο οικολογικός σχεδιασμός είναι ουσιαστικός και ωφέλιμος. Η οικολογική μετάβαση είναι πλέον απαραίτητη. Οι κυβερνήσεις παντού το γνωρίζουν πολύ καλά. Αυτή η βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.

Οι Επιχειρήσεις, η βιομηχανία και οι κοινότητες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και πρέπει από κοινού να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές. Οι πράσινες επενδύσεις δεν είναι μόνο απαραίτητες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πολλά υποσχόμενες όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις οικονομικές επιδόσεις.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ

Καθηγητής Μιχάλης Δούμπος, Κοσμήτορας Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts