Ενώ το δολάριο σκαρφαλώνει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος οι προοπτικές των κερδών των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών θολώνουν και οι επενδυτές αναρωτιούνται για πόσο ακόμη το ράλι των μετοχών μπορεί να αντέξει τον βασιλιά δολάριο.Ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές και την αξία των υπερπόντιων κερδών, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg,
Το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 7% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου κοντά στο ισχυρότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2022, απειλώντας τις μετοχές της Big Tech με τις υψηλές αποτιμήσεις που έχουν τροφοδοτήσει την ανοδική αγορά του δείκτη S&P 500 εδώ και δύο χρόνια χάρη στην αλματώδη αύξηση των κερδών.
Μπέσεντ: Θα ακολουθήσουμε την πολιτική του ισχυρού δολαρίου
Οι ισχυρές προοπτικές για το δολάριο
Επιπλέον, αν και το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε μετά την αναβολή των δασμών σε Καναδά και Μεξικό η ζήτηση για προστασία από την ανατίμηση του βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
«Είναι πραγματικά το απροσδόκητο ράλι του δολαρίου που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στα εταιρικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Χάουαρντ Ντου, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Bank of America.
Σχεδόν το 40% των ενημερώσεων για τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 ανέφεραν το «FX»( συνάλλαγμα), με την Apple να αναμένει ότι αυτοί οι αντίξοοι άνεμοι θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την Goldman Sachs . Ενώ το τελευταίο τρίμηνο της Amazon ήταν γενικά θετικό, οι επενδυτές ανησυχούν για τις προβλέψεις του πρώτου τριμήνου που ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες εν μέρει λόγω του αντίκτυπου μιας μεγάλης συναλλαγματικής επιβάρυνσης.
«Η ισχύς του δολαρίου θα μπορούσε να πλήξει πολύ αυτές τις εταιρείες ακόμη και χωρίς δασμούς και να επιβαρύνει τμήματα των επιχειρήσεών τους» εκτιμά ο Patrick Fruzzetti, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Rose Advisors.
Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι το δολάριο «θα παραμείνει υψηλότερα» και «θα επιμείνει μέχρι το 2025» σημειώνει η Paula Comings, επικεφαλής πωλήσεων συναλλάγματος στην U.S. Bancorp.
Με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, οι Magnificent Seven θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η Tesla έχει την υψηλότερη έκθεση εσόδων στην Κίνα σε ποσοστό άνω του 20%, ακολουθούμενη από την Nvidia και την Apple με περίπου 16%, σύμφωνα με τον Ryan Grabinski, διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της Strategas. Μόνο η Meta Platforms Inc. έχει έκθεση εσόδων στον Καναδά, σε ποσοστό μόλις 2,1%, ενώ καμία από τις Mag 7 δεν έχει σημαντική έκθεση στο Μεξικό.
«Οι κινεζικοί δασμοί και τυχόν επακόλουθα αντίποινα από την Κίνα είναι πιο ανησυχητικά για την αγορά από την άποψη των εσόδων», δήλωσε ο Grabinski.
Στο ίδιο μήκος κύματος μετοχές δολάριο και κέρδη
Το δολάριο, οι μετοχές και τα κέρδη συσχετίζονται στενά μετά την πανδημία μια ασυνήθιστη εξέλιξη που θα μπορούσε να επανέλθει στο φυσιολογικό εάν η άνοδος του νομίσματος συνεχιστεί, εξήγησε ο Martin Adams. Αυτό θα σήμαινε πρόβλημα για τις εταιρείες που έχουν τροφοδοτήσει την ανάκαμψη των κερδών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών των Nvidia, Alphabet, Amazon, Tesla και Broadcom, οι οποίες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες από τη συνολική αγορά στις μεγάλες κινήσεις του δολαρίου.
Βέβαια, το δολάριο, οι μετοχές και τα κέρδη δεν κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος για τους περισσότερους οικονομικούς κύκλους από το 2010 έως το 2019. Αλλά αυτό άλλαξε μετά την πανδημία που ανέτρεψε τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταιρειών, οπότε οι επενδυτές μπορεί να μείνουν με μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας ότι τα εταιρικά κέρδη και οι μετοχές μπορούν να αντέξουν τη σημαντική ενίσχυση του δολαρίου, πρόσθεσε ο Martin Adams.
Εν τω μεταξύ, η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου θεωρείται ότι θα αντισταθμίσει μέρος του κινδύνου από τους προτεινόμενους δασμούς του Τραμπ, μετριάζοντας τον πληθωριστικό αντίκτυπο των εισφορών. Η αγορά μετοχών επικεντρώνεται επίσης στην ανοδική πορεία της φιλοαναπτυξιακής ατζέντας του προέδρου.
Latest News
Νέο μέτωπο Τραμπ με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα χορηγούν στο εξής βοήθεια στη Νότια Αφρική, επικαλούμενος νόμο που προβλέπει απαλλοτριώσεις γαιών, που διατείνεται ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των λευκών αγροτών
H Legal & General πουλάει τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ
Ο όμιλος Legal & General πουλά τις επιχειρήσεις προστασίας και μεταφοράς συνταξιοδοτικού κινδύνου στις ΗΠΑ στον μακροχρόνιο συνεργάτη Meiji Yasuda Life Insurance
Τι συμβαίνει με τη Nissan; Θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευση με τη Honda;
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και όλες οι επιλογές εξατάζονται
Γιατί η στέγαση είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο στις γερμανικές εκλογές
'Ενα στα τρία από τα 21 εκατομμύρια νοικοκυριά ενοικιαστών επιβαρύνονται πολύ από το κόστος στέγασης
Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη ζητούν μελέτη για την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών
Πιέζουν για αλλαγές στο τραπεζικό καθεστώς της ΕΕ με στόχο να ενισχύσουν την ικανότητα του κλάδου να ανταγωνίζεται άλλους διεθνείς παίκτες
Φουντώνει η μάχη στους πάγους για γεωπολιτική και εμπόριο [γραφήματα]
Η Αρκτική έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, πολύ μεγάλους ορυκτούς και άλλους πόρους, ενώ με το λιώσιμο των πάγων ανοίγει ο δρόμος για την Ασία, κάποιους μήνες του χρόνου με ειδικά πλοία ή με συνοδεία παγοθραυστικών
Μασκ: Δεν θέλω να αγοράσω το TikTok
Tα πρώτα σχόλια του Μασκ για το θέμα της αγοράς του TikTok από τον ίδιο
Τραμπ: Η Nippon Steel θα επενδύσει στην US Steel – Δεν θα την αγοράσει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε κατά λάθος τη Nippon Steel ως «Nissan», την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία
Το ακριβό «πετράδι» στο στέμμα της L’Oréal - Πού επενδύει ο γαλλικός κολοσσός
Η επιβράδυνση των πωλήσεών της, δεν τη φόβισαν - Η L’Oréal συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο - Ο κλάδος Luxe
Μπιλ Γκέιτς: Ο Στιβ Τζομπς, ιδρυτής της Apple, ήταν μια ιδιοφυΐα
Ο Μπιλ Γκέιτς υποστηρίζει ότι ο Τζομπς έμαθε πολλά πράγματα για τη μηχανική από αυτόν και τις ομάδες του στη Microsoft