Την εκπόνηση ειδικής έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, στα πρότυπα αυτής που συνέταξε ο Μάριο Ντράγκι για ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Φαίνεται ότι Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη ανησυχούν για το πόσο ανταγωνιστικές μπορεί να είναι οι τράπεζές τους, όπως και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των υπόλοιπων χωρών του μπλοκ, απέναντι σε ανταγωνιστές που προβάλλουν όλο και πιο ισχυροί ειδικά από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες.

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Μοιράζουν «χρήμα» και φέτος – Τι βλέπουν UBS, Citigroup

Η κίνηση αυτή έγινε γνωστή όταν τα υπουργεία Οικονομικών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης κυκλοφόρησαν ανεπίσημο έγγραφο με αποδέκτες διπλωμάτες των χωρών τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico. Τρεις πηγές που επικαλείται το Politico επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του εγγράφου και προσέθεσαν ότι ο λόγος που αυτό κυκλοφόρησε αρχικά ανεπίσημα είναι για να δημιουργηθεί ενδιαφέρον και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να το συνυπογράψουν.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία πιέζουν τους τελευταίους μήνες για αλλαγές στο τραπεζικό καθεστώς της ΕΕ με στόχο να ενισχύσουν την ικανότητα του κλάδου να ανταγωνίζεται άλλους διεθνείς παίκτες. Τον Οκτώβριο ζήτησαν να ανασταλούν ή να αλλάξουν αρκετοί κανονισμοί τραπεζών στην ΕΕ.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος από τις τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για χαμηλότερες αποτιμήσεις των τραπεζών της ΕΕ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές τράπεζες, για μειωμένο μερίδιο αγοράς στην εγχώρια και ξένη αγορά και για περιορισμένο μέγεθός τους που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ικανότητα των τραπεζών να επενδύουν, αναφέρει το Politico.

Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει λίστα συγκεκριμένων συστάσεων χάραξης πολιτικής για τον τραπεζικό κλάδο, συστάσεις τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Κομισιόν στη συνέχεια, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το εύρος των συστάσεων της έκθεσης «θα υπερβαίνει τα συνήθη θέματα τραπεζικής ρύθμισης και θα καλύπτει όλα τα θέματα που κρίνονται εξειδικευμένα σχετικά με τον τραπεζικό τομέα» και «θα είναι επωφελή για το ευρύ κοινό και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημειώνεται.

Χρονοδιάγραμμα

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία πιέζουν να εκπονηθεί μια τέτοια έκθεση σύντομα, αφού όπως σημειώνεται η βασική δομή για τη σύνταξή της θα μπορούσε να δημιουργηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, με μια ενδιάμεση έκθεση να παραδίδεται έως το τέλος του έτους και μια τελική έκδοση να δημοσιεύεται έως τα τέλη Ιουνίου του 2026, αναφέρεται στο έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Εάν τηρηθεί ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα, τότε η έκθεση θα ερχόταν εγκαίρως πριν από την επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση των κανόνων κεφαλαίου των τραπεζών της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2028.

Η έκθεση θα μπορούσε να συνταχθεί από Ευρωπαίο που έχει καταλάβει στο παρελθόν υψηλόβαθμη θέση στον χώρο της εποπτείας των τραπεζών της ΕΕ, με την υποστήριξη ακαδημαϊκού και πρώην τραπεζικού στελέχους, αναφέρει επίσης το σημείωμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πίεσε πέρυσι την ΕΕ να αλλάξει την εφαρμογή των κανόνων. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει εφεδρικό σχέδιο για τις τράπεζες σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν πιο ανταγωνιστικά τα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η αναφορά στον Μάριο Ντράγκι γίνεται επειδή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέταξε έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ η οποία χαρακτηρίστηκε ορόσημο. Η έκθεση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τραμπ: Νέο μέτωπο με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια
Διεθνή |

Νέο μέτωπο Τραμπ με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα χορηγούν στο εξής βοήθεια στη Νότια Αφρική, επικαλούμενος νόμο που προβλέπει απαλλοτριώσεις γαιών, που διατείνεται ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των λευκών αγροτών

Αρκτική: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας, ΗΠΑ, Κίνας
Διεθνή |

Φουντώνει η μάχη στους πάγους για γεωπολιτική και εμπόριο [γραφήματα]

Η Αρκτική έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, πολύ μεγάλους ορυκτούς και άλλους πόρους, ενώ με το λιώσιμο των πάγων ανοίγει ο δρόμος για την Ασία, κάποιους μήνες του χρόνου με ειδικά πλοία ή με συνοδεία παγοθραυστικών