Μια ιστορική αναταραχή στη Μέση Ανατολή αρχίζει να προσελκύει διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αισθάνονται ζεστά στις προοπτικές σχετικής ειρήνης και οικονομικής ανάκαμψης μετά από τόσες αναταραχές.

Η πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη Γάζα μπορεί να έριξε μια καμπύλη στο μίγμα, αλλά η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς,  απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Συρία, ένα αποδυναμωμένο Ιράν και μια νέα κυβέρνηση στο Λίβανο έχουν τροφοδοτήσει τις ελπίδες για μια επανεκκίνηση, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας

Αλλαγή στο επενδυτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής και βασικός διαπραγματευτής στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες, μόλις πέτυχε την πρώτη πώληση χρέους σε δολάρια μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ πριν από λίγο καιρό αντιμετώπιζε οικονομική κατάρρευση.

Οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ομόλογα του Ισραήλ και του Λιβάνου, στοιχηματίζοντας ότι η Βηρυτός μπορεί επιτέλους να αρχίσει να διορθώνει τις αλληλένδετες πολιτικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις της.

«Οι τελευταίοι μήνες έχουν αναδιαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή και έχουν θέσει σε λειτουργία μια πολύ διαφορετική δυναμική στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Τσάρλι Ρόμπερτσον, βετεράνος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην FIM Partners.

Το ερώτημα είναι αν το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα πυροδοτεί εκ νέου τις εντάσεις, πρόσθεσε. Η έκκληση του Τραμπ να «καθαρίσει» τη Γάζα και να δημιουργήσει μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» έγινε δεκτή από διεθνή καταδίκη.

Απαντώντας στην αναταραχή, η Αίγυπτος δήλωσε την Κυριακή ότι θα φιλοξενήσει έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής στις 27 Φεβρουαρίου για να συζητήσει τις «σοβαρές», όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις για τους Παλαιστίνιους.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global έχει διαμηνύσει ότι θα άρει την προειδοποίηση υποβάθμισης του Ισραήλ εάν η εκεχειρία διαρκέσει. Αναγνωρίζει τις πολυπλοκότητες, αλλά είναι μια ευπρόσδεκτη δυνατότητα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη πώληση χρέους του από την υπογραφή της εκεχειρίας. Ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη αντιδράσει αρνητικά στην αιφνιδιαστική κίνηση του Τραμπ για τη Γάζα.

Ο παράγοντας Ισραήλ

Ο Μάικλ Φέρτικ, Αμερικανός επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Modelcode.ai, δήλωσε ότι η χαλάρωση των εντάσεων συνέβαλε στην απόφασή του να ανοίξει μια ισραηλινή θυγατρική.

Είναι πρόθυμος να προσλάβει εξειδικευμένους ντόπιους προγραμματιστές λογισμικού, αλλά η γεωπολιτική υπήρξε επίσης παράγοντας. «Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το Ισραήλ σε μια μάχη», είπε, εξηγώντας πώς αυτό παρέχει προβλεψιμότητα ακόμη και αν ο πόλεμος αναζωπυρωθεί.

Έχοντας μείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά όταν το Ισραήλ αύξησε τις δαπάνες για τον πόλεμο, οι επενδυτές ομολόγων αρχίζουν επίσης να επιστρέφουν, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Το πρόβλημα για τους επενδυτές μετοχών όμως είναι ότι το Ισραήλ ήταν μία από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο κατά τους 18 μήνες μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Μετά την κατάπαυση του πυρός – η οποία συνέπεσε με ένα σημαντικό ξεπούλημα της αμερικανικής τεχνολογίας – έχει υποχωρήσει.

Το σχέδιο Τραμπ

Ο Γερλάν Σιζντίκοφ, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amundi, δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε αγοράσει ομόλογα της Αιγύπτου μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά το σχέδιο του Τραμπ -που προβλέπει ότι το Κάιρο και η Ιορδανία θα δεχθούν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες- το άλλαξε αυτό.

Και οι δύο χώρες έχουν αποτραβηχτεί από την ιδέα του Τραμπ, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εργαλειοποιεί την εξάρτηση της Αιγύπτου από τη διμερή στήριξη και τη στήριξη του ΔΝΤ.

Η μείωση των επιθέσεων των μαχητών Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παραμένει επίσης ζωτικής σημασίας. Η Αίγυπτος έχασε 7 δισεκατομμύρια δολάρια – πάνω από το 60% – των εσόδων της από τη διώρυγα του Σουέζ πέρυσι.

Άλλοι αναμένουν ότι η ανοικοδόμηση των βομβαρδισμένων σπιτιών και υποδομών στη Συρία και αλλού θα αποτελέσει ευκαιρία για τις βαριάς βαρύτητας κατασκευαστικές εταιρείες της Τουρκίας.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν 10 έως 15 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Η Παγκόσμια Τράπεζα, εν τω μεταξύ, υπολογίζει τις ζημιές του Λιβάνου σε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 35% του ΑΕΠ του.

Τα χρεοκοπημένα ομόλογα της Βηρυτού υπερδιπλασιάστηκαν σε τιμή όταν έγινε σαφές τον Σεπτέμβριο ότι η επιρροή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποδυναμώνεται και συνέχισαν να αυξάνονται με την ελπίδα ότι η κρίση της χώρας αντιμετωπίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή