Με τη σεισμική ακολουθία, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου, να «δίνει» πάνω από 11.700 σεισμούς οι ειδικοί συνεχίζουν τις μετρήσεις στο πεδίο με τη Σαντορίνη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού, ενημερώνει πως η ερευνητική ομάδα που βρίσκεται στο νησί «θα εκτελέσει δορυφορικές παρατηρήσεις GNSS σε περίπου 20 τριγωνομετρικά σημεία στις ν. Σαντορίνη, Θηρασία, Ν. Καμμένη». Σκοπός των μετρήσεων είναι «ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς GNSS του συμπλέγματος για την ασφαλέστερη  ανίχνευση μικρομετακινήσεων  του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή».

Σαντορίνη: Χωρίς ακυρώσεις οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Επιπλέον θα γίνει μέτρηση κατ’ ελάχιστον 50 σταθμών βαρύτητας κατανεμημένους στα ανωτέρω νησιά,  για την οπτικοποίηση του βαρυτικού πεδίου της περιοχής και την ανίχνευση διαχρονικών μεταβολών βαρύτητας.

Συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος

«Από το συνδυασμό των παραπάνω μετρήσεων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος της περιοχής όπως επίσης και η μεταβολή της μάζας ή της πυκνότητας των πετρωμάτων στην περιοχή των μετρήσεων», σημειώνει η κ. Νομικού σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο FB.

Τέλος, κάνει γνωστό πως «θα γίνει φωτογραμμετρική αποτύπωση με θερμική κάμερα με χρήση ΣμηΕΑ, σε περιοχές που υποδείχθηκαν από το ΕΚΠΑ, για την ανίχνευση ή πιστοποίηση της θέσης θερμικών πεδίων της περιοχής».

«Σε ένα ενεργό ηφαίστειο πρέπει να έχεις πάρα πολλά δεδομένα»

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, με δηλώσεις της στο in, είχε τονίσει την επανάληψη των μετρήσεων βαρύτητας που έχουν γίνει και το 2011 και το 2012, στα ίδια σημεία «στα οποία τότε αντιμετωπίζαμε την ηφαιστειοσεισμική κρίση μόνο στην καλντέρα της Σαντορίνης».

Σε ερώτηση αν πρόκειται να πάνε και σε άλλα σημεία για μετρήσεις η κ. Νομικού ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη μετρήσεις σε 50 σημεία και υπολείπονται ακόμα περίπου άλλα 100. «Σε ένα ενεργό ηφαίστειο πρέπει να έχεις πάρα πολλά δεδομένα, να συνδυάζεις τα χερσαία και τα θαλάσσια. Επομένως αυτά τα δεδομένα της βαρύτητας θα συνδυαστούν με τα θαλάσσια δεδομένα βαρύτητας που έχουμε συλλέξει από ωκεανογραφική αποστολή του 2015, έτσι ώστε να ανανεωθεί ένας χάρτης βαρύτητας, όλου του χώρου του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης», μας είπε.

Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) σε συνεργασία με το το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ,  συμβάλλει στην παρακολούθηση της σεισμικής διέγερσης στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Επικαιρότητα |

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ

Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»

Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Επικαιρότητα |

Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

Αποκάλυψη in: Eρευνα καμερών για την επιβατική αμαξοστοιχία στα Τέμπη «έδειξε» το εμπορικό τρένο στις σήραγγες πριν την τραγωδία
Επικαιρότητα |

Αποκάλυψη in: Eρευνα καμερών για την επιβατική αμαξοστοιχία στα Τέμπη «έδειξε» το εμπορικό τρένο στις σήραγγες πριν την τραγωδία

Οι εξηγήσεις της εταιρείας ασφαλείας του ΟΣΕ για τον τρόπο ανεύρεσης μετά από δύο χρόνια του χαμένου υλικού - Οι απορίες, οι περαιτέρω έρευνες και τι δεν αλλάζει για το παράνομο φορτίο.