![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242.png)
Ραγδαία αύξηση καταγράφεται τα τελευταία πέντε χρόνια στα ενοίκια. Η αναζήτηση κατοικίας στις μεγάλες πόλεις έχει γίνει πανάκριβη και δυσεύρετη ταυτόχρονα.
Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στον ΟΤ εκτιμούν ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά καθώς ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων έχει στραφεί στη βραχυχρόνια εκμίσθωση.
Ενοίκια: Οι πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης [πίνακες]
Η εξεύρεση ακινήτου στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική, έχει γίνει σχεδόν αδύνατη για πολλούς. Οι υψηλές τιμές ενοικίων, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα εισοδήματα, καθιστούν τη στέγαση δυσβάσταχτο βάρος.
Οι περιοχές και τα ενοίκια
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Spitogatos όπου η μέση τιμή ενοικίου στο κέντρο της Αθήνας ανέρχεται στα 14 ευρώ/τ.μ.
Στο Μοσχάτο η μέση τιμή αγγίζει τα 13,5 ευρώ/τ.μ. ενώ ακολουθούν ο Μαραθώνας, η Δραπετσώνα και ο Ταύρος.
Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) η όξυνση του προβλήματος του κόστους στέγασης είναι απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας, της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό καθώς και της υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο για μακρά χρονική περίοδο, η οποία δεν έχει επιτρέψει την ομαλή αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων.
Τα σπίτια απέκτησαν επενδυτικό χαρακτήρα, καθώς έγιναν πολλές αγορές από ξένους επενδυτές, είτε μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» είτε για την αξιοποίηση των ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές πώλησης να εκτιναχθούν, όπως συμβαίνει και με τα ενοίκια, που συνήθως ακολουθούν. Βεβαίως η ζήτηση που τροφοδοτείται από τη «Χρυσή Βίζα» και τη βραχυχρόνια μίσθωση αυξάνει την πίεση σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί η μόνη αιτία για τη στεγαστική κρίση που πλέον μαστίζει τη χώρα μας.
Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα το 2019 η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση ήταν 7 ευρώ/τ.μ. και το 2024 άγγιξε τα 9,2 ευρώ/τ.μ.
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα με τα περισσότερα ακίνητα ανά κάτοικο στον ΟΟΣΑ, όπως είναι η Ελλάδα, η ανεύρεση ενός σπιτιού προς ενοικίαση με λογικό ενοίκιο που να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτει η κλιματική κρίση, ήτοι ενεργειακά αναβαθμισμένο, έχει μετατραπεί σε Γολγοθά.
Η προσφορά είναι μειωμένη, ενώ οι αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές των μισθωμάτων ξεπερνούν ακόμη και το 50% μέσα στην τελευταία πενταετία. Και σε αυτή την περίπτωση τα χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα είναι ο βασικός λόγος της έλλειψης, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η αυξανόμενη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τα δεκάδες χιλιάδες σπίτια που έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών και των servicers, τα οποία όμως μένουν εκτός αγοράς.
Μάλιστα τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες στην ενοικίαση κατοικιών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, η Ελλάδα (26,1%), η Γαλλία (24,1%) και η Ισπανία (17,2%) είχαν τα υψηλότερα συνολικά ποσοστά δυσκολίας ενοικίασης, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,3%), τη Σλοβακία (1,1%), το Βέλγιο (4,3%), τη Γερμανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 4,7%).


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου

Σπίτια με φθηνό ενοίκιο σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά
Ανοίγει ο δρόμος να διατεθούν ακίνητα που έχει στην κυριότητά του το Δημόσιο σε ιδιώτες κατασκευαστές