Στην εκτόξευση των τιμών του χρυσού οδήγησαν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή κυρώσεων σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Ο χρυσός spot σκαρφάλωσε στο ρεκόρ των 2.911,30 δολαρίων ανά τροϊκανή ουγγιά τη Δευτέρα καταγράφοντας το έβδομο ρεκόρ κορυφής του μέχρι σήμερα το 2025. Οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά σχεδόν 11% μέχρι στιγμής φέτος, μετά από ένα εκπληκτικό κέρδος 27% το 2024. Το μέταλλο που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας έφερε στο προσκήνιο το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων.

ΗΠΑ: Γιατί μαγνητίζουν τις ράβδους χρυσού – Η μεγάλη ευκαιρία για arbitrage και οι δασμοί Τραμπ

«Ο χρυσός στοχεύει ξεκάθαρα στο επίπεδο των 3.000 δολαρίων και η αγορά είναι απίστευτα ισχυρή, σχεδόν αδυσώπητη. Τώρα το θέμα είναι μόνο πότε θα φτάσει στο επίπεδο και όχι αν θα φτάσει» είπε στο Reuters ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman.

«Θα έπρεπε να περιμένει κανείς να δει υποχώρηση λόγω κατοχύρωσης κερδών, αλλά ποτέ δεν το κάνουμε, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι η υποκείμενη δυναμική είναι πολύ πολύ ισχυρή».

Τα σχέδια για τους δασμούς θεωρούνται σε γενικές γραμμές ως πληθωριστικά και ικανά να πυροδοτήσουν εμπορικούς πολέμους, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο, όπως ο χρυσός, που παραδοσιακά θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της γεωπολιτικής αστάθειας.

Το αμερικανικό premium

Η ανησυχία σχετικά με τα σχέδια για τους εισαγωγικούς δασμούς αποτυπώθηκε στα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ , με τα βασικά συμβόλαια να διαπραγματεύονται με premium στην τιμή spot , που σήμερα είναι περίπου στα 28 δολάρια.

Οι παίκτες της αγοράς ράβδων του Λονδίνου τρέχουν να δανειστούν χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αποθηκεύουν ράβδους στο Λονδίνο, μετά την αύξηση των παραδόσεων χρυσού στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι παγκόσμιες τράπεζες χρυσού εισάγουν χρυσό στις Ηνωμένες Πολιτείες από εμπορικούς κόμβους που απευθύνονται σε Ασιάτες καταναλωτές, όπως το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ, για να επωφεληθούν από το ασυνήθιστα υψηλό ασφάλιστρο.

Ο χρυσός στις εγκεκριμένες αποθήκες του COMEX ανήλθε σε 34,60 εκατομμύρια ουγγιές, σημειώνοντας αύξηση άνω του 90% από τα τέλη Νοεμβρίου και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022.

Η London Bullion Market Association ανέφερε επίσης την Παρασκευή ότι η ποσότητα του χρυσού που φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου μειώθηκε κατά 1,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε 8.535 μετρικούς τόνους, αξίας 771,6 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο, λόγω της βιασύνης στις αποστολές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες

Αναλυτές και έμποροι έχουν σημειώσει ότι η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή το 2025 και θα ωθήσει περαιτέρω τις τιμές.

Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερους από 1.000 τόνους του μετάλλου για τρίτη συνεχή χρονιά το 2024, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) σε τριμηνιαία έκθεσή του.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2024, όταν ο Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες επιταχύνθηκαν κατά 54% σε ετήσια βάση σε 333 τόνους, υπολόγισε το WGC, με βάση τις αναφερόμενες αγορές και μια εκτίμηση των μη αναφερόμενων αγορών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε χρυσό στα αποθέματά της τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

«Με την PBoC να συνεχίζει τις αγορές χρυσού τον Ιανουάριο, μαζί με την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν πλέον σε χρυσό, οι κινήσεις αυτές φαίνεται επίσης να ενισχύουν την ανοδική δυναμική του χρυσού» σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Exinity Group Han Tan.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ράβδων παγκοσμίως, θα επιτρέψει επίσης σε ορισμένα από τα ασφαλιστικά της ταμεία να αγοράζουν χρυσό για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κατανομή περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, δήλωσε η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities