Εν αναμονή της συνάντησής τους με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι παραμένουν σε θέσεις μάχης για περισσότερες από δύο εβδομάδες, όπου βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ τους.

Η απόφαση για τη συνάντηση πάρθηκε στην ιδιαίτερα μαχητική πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στον Παλαμά Καρδίτσας, με τη συμμετοχή πάνω από 20 εκπροσώπων μπλόκων απ’ όλη τη χώρα.

Αγρότες: Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε – Τι αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων

Έτσι, προς τα τέλη της εβδομάδας, με πιο πιθανές ημέρες την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αγρότες και οι υπουργοί, ανάμεσά τους οι Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας, Υποδομών, Εμπορίου, θα καθίσουν στο «τραπέζι του διαλόγου», ο οποίος θα επικεντρωθεί πάνω στα αιτήματα επιβίωσης, που προτάσσουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα.

«Αν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια αγροτική πολιτική, τότε τα χωριά θα ερημώσουν και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, όχι στο μέλλον αλλά άμεσα. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν η κυβέρνηση θέλει την ύπαιθρο ζωντανή ή την θέλει άδεια»

Στη συνάντηση, η οποία τελικά ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όπως επισήμαναν στον ΟΤ εκπρόσωποι των μπλόκων, θα επιμείνουν να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής και την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, το οποίο έχασαν είτε λόγω χαμηλών τιμών είτε μειωμένων παραγωγών, αλλά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πότε θα πραγματοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα υποδομής.

«Αν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα και η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια αγροτική πολιτική, τότε τα χωριά θα ερημώσουν και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, όχι στο μέλλον αλλά άμεσα. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν η κυβέρνηση θέλει την ύπαιθρο ζωντανή ή την θέλει άδεια», τόνισε στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας.

Αιτήματα αιχμής για τους αγρότες μαζί με το κόστος παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο και φτηνό αγροτικό ρεύμα), και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αποτελεί η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα  που παράγουν και που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, καθώς και προσιτές τιμές τους στη λαϊκή κατανάλωση.

Τσιάρας: «Με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα»

Στο αίτημα των αγροτών για άμεση συνάντηση ανταποκρίθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα, σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, από την Λίμνη Πλαστήρα, όπου πραγματοποιήθηκε το 34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών, ανέφερε ότι ήδη από την προηγούμενη ημέρα από το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου υπήρξε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των αγροτών. «Έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες σε συνεργασία και σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε».

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι «με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και οι αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. «Από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε με τον αγροτικό κόσμο. Τον οποίο σεβόμαστε και υποστηρίζουμε».

Συνεχίζεται η πολύμορφη δράση

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε περίπου 30 κομβικά σημεία και εθνικές οδούς από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, τα οποία καθημερινά ενισχύουν, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τα αιτήματά τους να ικανοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, μηχανοκίνητες πορείες, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια στις πόλεις και τα χωριά, καλώντας συγχρόνως τις τοπικές κοινωνίες να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται στους δρόμους περισσότερο από δύο εβδομάδες, δηλώντας την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη δράση τους και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις καθώς, όπως χαρακτηριστικά λένε, τα «ψίχουλα» που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως λύσεις δεν μπορούν να λύσουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους να δυναμώσουν τα μπλόκα και να συμμετέχουν σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις, χαιρετίζοντας «τα νέα μπλόκα που στήνονται ως την καλύτερη απάντηση στους «πρόθυμους» διασπαστές και υπονομευτές των αγώνων μας».

Τι διεκδικούν οι αγρότες

Τα αιτήματα αιχμής για την επιβίωσή τους τα οποία προτάσσουν οι αγρότες και τα οποία θα βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων με το κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης είναι:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος  από τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής λόγω των καταστροφών από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής  με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουν και που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, καθώς και προσιτές τιμές τους στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλα τα προϊόντα που, λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων, είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO