Με τη διάγνωση και τις αρχικές θεραπείες που προβλέπονται για να βοηθήσουν τη βιομηχανία κρασιού στην ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση της να είναι ήδη έτοιμες, οι ευρωβουλευτές από τη διακομματική ομάδα που συγκροτήθηκε για τον οίνο, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τους ρυθμούς της όσο μπορεί για να διασώσει τους αμπελώνες.

Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τον αμπελοοινικό τομέα» προειδοποιούν τα 70 μέλη της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κρασί, τα ποιοτικά τρόφιμα και τα οινοπνευματώδη, απευθυνόμενοι στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία, Christophe Hansen, σε επιστολή που εστάλη την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου.

Κρασί: Οι νέες τάσεις για το 2025 – Ποιες αλλαγές έρχονται

Υπογεγραμμένη από τους συμπροέδρους της διακομματικής ομάδας, τους ευρωβουλευτές Esther Herranz García (Ισπανία, Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και τον Éric Sargiacomo (Nouvelle-Aquitaine, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, η επιστολή στοχεύει να υπερβεί τα «θεμέλια» που έθεσε η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου (Ο.Υ.Ε.) για την ευρωπαϊκή αμπελοοινική πολιτική.

Η νέα διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφιερωμένη στα κρασιά συνήλθε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο

«Τα μέλη της Ομάδας μας υποστηρίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας μας για την αντιμετώπιση των απαραίτητων αλλαγών που εκφράζονται στις πολιτικές συστάσεις της Ο.Υ.Ε.», υποστηρίζουν οι Esther Herranz García και Éric Sargiacomo, οι οποίοι ζητούν να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία για να επιταχυνθεί ο ρυθμός, αλλά και να οικοδομηθεί «μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση [που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο πριν από το επόμενο».

Γνωρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να περιμένει την επόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να τροποποιήσει τη νομοθεσία, γιατί θα ήταν πολύ αργά για πολλούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» οι ευρωβουλευτές, με αυτή την επισήμανση, προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντήστε γρήγορα

Σε συνέντευξή του, ο Christophe Hansen δεν καθορίζει χρονοδιάγραμμα, αλλά επισήμανε ότι «κατά την τελευταία συνάντηση της Ο.Υ.Ε., δεσμεύτηκα ρητά να ανταποκριθώ γρήγορα στο αίτημα του κλάδου και των κρατών μελών σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συστάσεων και οι υπηρεσίες μου εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό. Αυτό απαιτεί αξιολόγηση των συστάσεων και του τρόπου μεταφοράς τους στα νομικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αναμένουμε τις απόψεις σας και την ανακοίνωσή σας, η οποία θα γίνει το αργότερο στις 10 Φεβρουαρίου», υποδεικνύουν η Esther Herranz García και ο Éric Sargiacomo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO