Δασμούς 25% στον χάλυβα και στον αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ, προτίθεται να επιβάλει από σήμερα Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα για να παρακολουθήσει το Super Bowl.

Και όχι μόνο αυτό: είπε επίσης ότι την Τρίτη ή την Τετάρτη θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τους αμοιβαίους δασμούς στους οποίους αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πολύ απλό, μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε», είπε ο Τραμπ την Κυριακή και μάλιστα πρόσθεσε πως θα τεθούν σε ισχύ «σχεδόν αμέσως».

Δασμοί Τραμπ: Θωρακισμένες Viohalco, Τιτάν και Metlen από την επιβολή τους

Το σχέδιο αμοιβαίων δασμών θα εφαρμοστεί σε όλους τους εμπορικούς εταίρους, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά ορισμένες χώρες που ήδη επιβάλλουν παρόμοιους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που οι ΗΠΑ χρεώνουν στα προϊόντα τους ενδέχεται να μην αλλάξουν πολύ. Οι δασμοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα ισχύουν σε κάθε χώρα που εξάγει τα μέταλλα στις ΗΠΑ.

Nυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο ένα μικρό κομμάτι της εμπορικής ατζέντας του

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αναγγείλλει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε ημιαγωγούς υπολογιστών, φαρμακευτικά προϊόντα, χαλκό, εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οπως επισημαίνει η WSJ, όταν ο Τραμπ μετέθεσε χρονικά την επιβολή δασμών σε Καναδά και ΗΠΑ για 30 ημέρες, την προηγούμενη εβδομάδα, αφού εξασφάλισε ανταλλάγματα σε σχέση με το μεταναστευτικό και το λαθρεμπόριο φαιντανύλης, πηγές προσκείμενες στον αμερικανό πρόεδρο προειδοποιούσαν ότι πλησιάζουν περισσότεροι δασμοί – και δεν θα αποφευχθούν τόσο εύκολα.

Οσο, δε, για τους δασμούς 10% στις εισαγωγές από Κίνα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως θα μπορούσαν να αρθούν εάν σημειωθεί «σοβαρή πρόοδος» για τη φαιντανύλη κατά την επικείμενη συνομιλία Τραμπ – Σι.

Σε κάθε περίπτωση, νυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο ένα μικρό κομμάτι της εμπορικής ατζέντας του.

Τα δυο είδη δασμών

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής Μπέρνι Μορένο, σύμμαχος του Τραμπ στη Γερουσία, υπάρχουν δύο ειδών δασμοί: οι «τιμωρητικοί» όπως αυτοί που αφορούν τον καναδά, το Μεξικό, την Κίνα και την Κολομβία και συνδέονται με θέματα μετανάστευσης και λαθρεμπορίου ναρκωτικών, και οι «διαρθρωτικοί, μακροπρόθεσμοι», όπως αυτοί στον χάλυβα και στο αλυμίνιο. Αυτή η δεύτερη κατηγορία δεν θα αποφευχθεί μόνο με κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες, καθώς αφορούν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. «Οι διαρθρωτικοί δασμοί θα γίνουν πραγματικότητα», ξεκαθάρισε ο Μορένο.

Υπάρχει, επίσης, μια τρίτη και ίσως λιγότερο γνωστή χρήση των δασμών, η οποία έπεται, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι. Και αυτή είναι οι «αμοιβαίοι δασμοί» στη λογική του οφαλμόν αντί οφθαλμού: «Μας χρεώνουν, τους χρεώνουμε, είναι το ίδιο πράγμα», είπε ο Τραμπ για αυτούς τους δασμούς.

«Φαίνεται πως θα ακολουθήσω αυτήν τη γραμμή, σε αντίθεση με έναν κατ’ αποκοπή δασμό», είπε μιλώντας στους Ρεπουμπλικανούς την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι συμφωνούν στη βασική στόχευση, θέτουν, όμως, ορισμένα ερωτήματα: «Έχω ακούσει στοιχεία σχεδόν 1 τρισ. δολ. σε έσοδα ή αντικατάσταση του φόρου εισοδήματος, αλλά δεν το βλέπω», είπε ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον στον υποψήφιο για τη θέση του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ στην ακρόαση για τον διορισμό του την περασμένη εβδομάδα, για να πάρει την απάντηση ότι πράγματι δεν είναι άμεση χρηματοδότηση με έσοδα από δασμούς, αν και παραμένουν μια σημαντική πηγή εσόδων στην ιστορία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα τον 19ο αιώνα.

Η πρώτη απάντηση από Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δασμό 15% στις -λιγότερο από 5 δισ. δολ.- εισαγωγές ενέργειας από τις ΗΠΑ και 10% σε αμερικανικό πετρέλαιο και αγροτικό εξοπλισμό, λίγο μετά την έναρξη ισχύος των νέων δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα. Επέβαλε επίσης περιορισμούς στις εξαγωγές συγκεκριμένων κρίσιμων μετάλλων για τις ηλεκτρονικές, αεροπορικές και αμυντικές βιομηχανίες.

Αυτοί οι δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, σε μία ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά του Πεκίνου να δώσει χρόνo για τις συνομιλίες των ηγετών των δύο χωρών. «Τα αντίποινα τους δείχνουν πόσο προετοιμασμένοι είναι», είπε η Wendy Cutler, αντιπρόεδρος στο Asia Society Policy Institute και πρώην εμπορική διαπραγματεύτρια. «Έχουν πολλά εργαλεία στο οπλοστάσιό τους», πρόσθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την απεξάρτησή της από εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε σημαντικούς τομείς.

ΕΕ και Νότια Κορέα στο στόχαστρο του Τραμπ

Οι νέοι δασμοί από την Ουάσιγκτον αναμένεται πως θα πάρουν ώθηση τις επόμενες εβδομάδες από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εμπορίου από τον υποψήφιο Χάουαρντ Λούτνικ, ο οποίος θα ηγηθεί της εμπορικής ατζέντας.

Εκτός από τους δασμούς σε προϊόντα που ο Τραμπ ανέφερε ήδη, όπως οι ημιαγωγοί, κύκλοι προσκείμενοι στον αμερικανό πρόεδρο προειδοποιούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νότια Κορέα βρίσκονται επίσης στη γραμμή πυρός λόγω φόρων, κανονισμών και κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ όπως η Google της Alphabet.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη εντάσσεται σε έναν τεράστιο εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα ανεχτεί τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών».

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει όλο το τελευταίο διάστημα ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν περισσότερα από την ΕΕ από όσα της πουλάνε και είπε απείλησε ότι οι δασμοί στην ΕΕ «θα επιβληθούν σίγουρα».

Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είδαν την απόφασή του να αναστείλει τους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό σαν ένδειξη ότι ο απώτερος στόχος του αμερικανού προέδρου δεν είναι να επιβάλει δασμούς: «Νομίζω ότι ενισχύει την αίσθηση σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού ότι τελικά θέλει να διαπραγματευτεί», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στη WSJ. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το πόσο γρήγορα επιτεύχθηκαν οι συμφωνίες με τον Καναδά και το Μεξικό, είπε ο ίδιος διπλωμάτης, προσθέτοντας: «όλοι περίμεναν ότι θα χρειάζονταν περισσότερα παζάρια».

Ετοιμη να «πατήσει τη σκανδάλη» η ΕΕ

Πάντως, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα, δόθηκε η πρώτη απάντηση από την ΕΕ διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Ο Μπαρό είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν θα πρέπει να διστάσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους απέναντι στις απειλές δασμών των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσουν, ο Μπαρό είπε: «Φυσικά… Αυτό έκανε πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και εμείς απαντήσαμε. Θα απαντήσουμε ξανά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τους τομείς που θα επηρεαστούν από μια απάντηση, πρόσθεσε.

«[Η Επιτροπή] είναι έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη όταν έρθει η ώρα. Τώρα ήρθε αυτή η ώρα. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Αγώνας δρόμου για Καναδά και Μεξικό

Ανώτεροι μεξικανοί αξιωματούχοι δίνουν μάχη με τον χρόνο για να δείξουν ότι μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου φαιντανύλης και της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ. Αυτές είναι οι δύο απαιτήσεις του Τραμπ προκειμένου να παραιτηθεί οριστικά από τους γενικούς δασμούς του 25%.

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συμφώνησε να τοποθετήσει 10.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατά μήκος των συνόρων των 2.000 μιλίων, κάτι που ανώτεροι μεξικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κατευνάσει τον Τραμπ. «Η ανάπτυξη στρατευμάτων είναι κάτι που αγαπά ο Τραμπ», σχολίασε μεξικανός αξιωματούχος.

Ο στρατός και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Μεξικού ενίσχυσαν τα σημεία ελέγχου κατά μήκος των βασικών αυτοκινητοδρόμων και των συνοριακών hot spots μέσω της χώρας, συμβάλλοντας σε μείωση άνω του 80% των παράνομων διελεύσεων των συνόρων τους τελευταίους μήνες.

Αλλά η καταστολή του λαθρεμπορίου φαιντανύλης είναι πιο δύσκολη υπόθεση, γιατί η ουσία μπορεί να κρυφτεί σε μικρές ποσότητες και συνήθως μεταφέρεται από αμερικανούς υπηκόους που προσλαμβάνονται από συμμορίες για αυτήν τη δουλειά.

Οσο για τον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συγκάλεσε την Παρασκευή μια συνάντηση με ηγέτες επιχειρήσεων και εργαζομένων, λέγοντας πως «η παράταση 30 ημερών που μας δόθηκε είναι κάτι που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο, ο καναδός υπουργός οικονομικών θα πάει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Λούτνικ.

Ο Ο’Μπράιεν και άλλοι σύμμαχοι του Τραμπ λένε ότι οι επεισοδιακές απειλές δασμών είναι πιθανό να εμφανιστούν όποτε ο Τραμπ αισθάνεται ότι περιφρονείται από μια ξένη κυβέρνηση -ακόμη και για μη εμπορικά ζητήματα. Αλλά σε αυτές τις καταστάσεις, ο Τραμπ είναι πιο πρόθυμος να υποχωρήσει στους δασμούς εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, πρόσθεσε ο Ο’ Μπράιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Ντόναλντ Τραμπ
Διεθνή |

Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ

Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ