
Λίγες ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη ένας πρόσθετος δασμός 10% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, η Κίνα δήλωσε ότι άνοιξε έρευνα κατά της Google για αντιμονοπωλιακά θέματα. Η εξέλιξη αυτη δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».
Απλώς, δείχνει ότι το Πεκίνο ετοιμάζει τη στρατηγική αλλά και τα «όπλα» που θα χρειαστεί στον εν εξελίξει «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, υπο τη νέα διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Δασμοί Τραμπ: Το 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου «δύσκολα θα αποφευχθεί»
Οπως αναφέρει η WSJ, η Κίνα προετοιμαζόμενη για τις συνομιλίες με τον Τραμπ, ξεκινά έρευνα για την Google και έχει στο στόχαστρό της την Apple και την Broadcom.
Ο «κατάλογος» με τις Big Tech
Κινέζοι αξιωματούχοι καταρτίζουν έναν κατάλογο αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας που μπορούν να στοχοποιηθούν με αντιμονοπωλιακές έρευνες και άλλα εργαλεία, ελπίζοντας να επηρεάσουν τα στελέχη τεχνολογίας που εκπροσωπούνται έντονα στην τροχιά του προέδρου Τραμπ.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τη στρατηγική του Πεκίνου δήλωσαν ότι ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρτιά για να παιχτούν στις αναμενόμενες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ για τα ζητήματα ΗΠΑ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των δασμών που έχει επιβάλει ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.
Το Πεκίνο έχει ήδη δηλώσει ότι διεξάγει έρευνα κατά της Nvidia και της Google για υποτιθέμενα θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Άλλες αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρό του περιλαμβάνουν την Apple, την τεχνολογική εταιρεία της Silicon Valley Broadcom και την εταιρεία λογισμικού σχεδιασμού ημιαγωγών Synopsys, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Η Synopsys έχει μια εξαγορά ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένει την έγκριση του Πεκίνου, σημειώνει η WSJ, η οποία σημειωτέον έλαβε το «πρασινο» φως απο την Ευρωπαικη Επιτροπή μόλις τον περασμένο μήνα, στις 10 Ιανουαρίου.
Η Κίνα χρειάζεται όλα τα μέσα πίεσης που μπορεί να βρει για να αντεπιτεθεί στις ΗΠΑ, και η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα, δήλωσε ο Tom Nunlist, ειδικός σε θέματα τεχνολογικής πολιτικής με έδρα τη Σαγκάη στην εταιρεία συμβούλων Trivium China.
«Η Κίνα βρίσκεται σε μια άσκηση συλλογής μάρκων», δήλωσε ο Nunlist, παρομοιάζοντας τις χώρες με παίκτες πόκερ. «Θέλουν να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και χρειάζονται κάτι για να παίξουν».
Οι κίνδυνοι για το Πεκίνο
Η στρατηγική αυτή ενέχει κινδύνους. Οι αμερικανικές εταιρείες ήταν πρόσφατα λιγότερο πρόθυμες απ’ ό,τι στην πρώτη θητεία του Τραμπ να ταχθούν υπέρ της Κίνας και οι απειλές θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ αποθαρρύνοντας τις εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα, όταν αυτό είναι που θέλει το Πεκίνο.
Το Πεκίνο έχει προσθέσει στα ρυθμιστικά του εργαλεία τα τελευταία χρόνια, αντλώντας διδάγματα από την αμερικανική προσέγγιση.Το 2020, δημιούργησε έναν «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων» εταιρειών – μιμούμενο έναν αμερικανικό κατάλογο οντοτήτων που εμποδίζει την κινεζική τεχνολογική ηγέτιδα Huawei και άλλες εταιρείες να συνεργάζονται με Αμερικανούς.
Το 2022, η Κίνα τροποποίησε τον αντιμονοπωλιακό της νόμο για να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις αντι-ανταγωνιστικές συγχωνεύσεις.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων του κόσμου του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που κάθισαν στο πλευρό του την ημέρα της ορκωμοσίας, όπως ο Sundar Pichai της Google και ο Tim Cook της Apple, δήλωσαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Πεκίνου.

Ο Ιλον Μασκ και ο Σουντάρ Πιτσάϊ , CEO της Google , στην τελετή ορκομωσίας του Ντόναλντ Τράμπ , Καπιτωλιο, 20/1/2025. Reuters


Latest News

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.