Σε ένα χώρο τέχνης και πολιτισμού στην Παιανία-στο Μουσείο Βορρέ- έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), την Παρασκευή στις 7 Φεβρουαρίου, παρουσία 500 στελεχών, εργαζόμενων και φίλων της αιολικής ενέργειας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν και έκοψαν την παραδοσιακή βασιλόπιτα:

  • Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου
  • Η Βουλευτής & Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
  • Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά:

  • O Βουλευτής και πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης,
  • Η πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κα Brandt Jakhelln,
  • Εκπρόσωποι των πρεσβειών των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Ολλανδίας και Βελγίου
  • Ο Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης
  • Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΕΥ κ. Αθανάσιος Δαγούμας
  • Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος
  • Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ κ. Δημήτριος Καρδοματέας
  • Ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΕΕΥ κ. Κωνσταντίνος Αραβώση
  • Ο Γενικός Δ/ντής Ρυθμιστικής Πολιτικής στον ΑΔΜΗΕ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής
  • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κ. Μανόλης Βελεγράκης.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λουδακάκος, επισήμανε στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και οι σταθερές τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή, ώστε να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερο ρόλο, όπως ανέφερε θα κληθεί σε αυτό να παίξει η αιολική ενέργεια, ως σημαντικό μέρος της λύσης.

«To 2024 μας αφήνει ανάμικτα συναισθήματα. Με βάση την ετήσια Στατιστική μας, το έτος που πέρασε συνδέθηκαν στο δίκτυο μόλις 39 νέες ανεμογεννήτριες, ισχύος 125,5 MW. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το 2023 ήταν ιστορικά η δεύτερη καλύτερη χρονιά ενώ και το 2025 αναμένεται πολύ πιο θετικό, αφού ήδη κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί πολλές νέες αιολικές επενδύσεις (περίπου 1,1GW). Η εκτίμηση μας είναι ότι εντός της επόμενης διετίας, η συνολική αιολική ισχύς θα ξεπεράσει τα 6,5 GW. Νούμερο ικανοποιητικό αλλά όχι αρκετό».

Αναφερόμενος στις πολιτικές και τεχνικές προκλήσεις της επικαιρότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό  τόνισε πως: «Βρισκόμαστε σε μια περίεργη συγκυρία. Όπως λέμε, ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μην ξεχνάμε ότι η αιολική βιομηχανία έχει φθάσει εδώ που είναι, περνώντας δια πυρός και σιδήρου. Κάθε δυσκολία την κάνει πιο δυνατή. Τώρα είναι η ώρα να προσπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ. Η ώρα να πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο. Διότι εάν -όταν έχουμε πρόβλημα- επιλέξουμε την ακινησία, τότε, ενώ όλα θα φαίνονται ότι μένουν όπως είναι, στην πραγματικότητα όλα θα αλλάζουν εις βάρος μας».

Στον εορταστικό χαιρετισμό της που ακολούθησε, η Υφυπουργός κα Σδούκου ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, ο αιολικός κλάδος να συνεχίζει με δύναμη και ορμή την προσπάθειά του, για να υπερκεράσει την υστέρηση που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην πορεία επίτευξης των φιλόδοξων στόχων μας.

Η κα Αυγερινοπούλου, εκτός από τις ευχές της, επεσήμανε την πρόοδο και την ανάπτυξη της ΕΛΕΤΑΕΝ την οποία διαπιστώνει διαρκώς εδώ και πολλά χρόνια που παρακολουθεί τις δράσεις της και προανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για να συζητήσουμε το μέλλον την αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Αϊβαλιώτης συνεχάρη την ΕΛΕΤΑΕΝ για την πρωτοβουλία να συνδυάσει την υψηλή τέχνη και τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό που διδάσκει το Μουσείο με την ετήσια εκδήλωση της αιολικής ενέργειας και ευχήθηκε να συνεχίσει και να ενδυναμώσει η συνεργασία όλων των παραγόντων του κλάδου για την επίτευξη των ενεργειακών μας στόχων.

Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα από τον Παναγιώτη Παπασταματίου, Γενικό Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ και την Έφη Καρρά, Υπεύθυνη Βιωσιμότητας & Στρατηγικής Επικοινωνίας, η οποία ανακοίνωσε ότι μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθούν στη Φλόγα, το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Οι συμμετέχοντες για την είσοδό τους στο χώρο της εκδήλωσης ακολουθούσαν μια διαδρομή μέσα από τους εκθεσιακούς χώρους όπου εκτίθενται λαϊκά αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, σπάνια έπιπλα, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και σημαντικά ευρήματα της αρχαιότητας και της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου και κατέληγαν στο χώρο σύγχρονης τέχνης, όπου μπορούσαν να θαυμάσουν έργα των μεγαλύτερων σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων όπως οι Εγγονόπουλος, Τσαρούχης και Μόραλης. Συνολικά πάνω από 6.000 αντικείμενα και έργα τέχνης που καλύπτουν 4.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας φιλοξενούνται στο Μουσείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια