Επτά στα επτά

Μία ακόμη εβδομάδα ανοίγει και όλος ο πλανήτης κρέμεται από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου.

Ευτυχώς όμως αγαπητές και αγαπητοί μου η ελληνική αγορά δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Έχει ήδη κλείσει επτά εβδομάδες συνεχούς ανόδου.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Και αν εξαιρέσει κανείς κάποια σποραδικά ξεσπάσματα, η πορεία της είναι υγιέστατη και πολλά υποσχόμενη.

—————–

Όπως και η Titan America

Όπως με πολλές υποσχέσεις άρχισε και η Titan America τον χρηματιστηριακό της “βίο” στον αριθμό 11 της Wall Street.

Σε μια πτωτική ημέρα για το αμερικανικό χρηματιστήριο, η μετοχή της Titan America με το σύμβολο ΤΤΑΜ, έφτασε στα 16,70 δολάρια (από τα 16 δολάρια που άρχισε), καταγράφοντας κέρδη σχεδόν 4,6%.

Διακίνησε μάλιστα 9,6 εκατ. τεμάχια, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά μάλιστα έως και τα 17,27 δολάρια.

————-

Χαμηλά η μπάλα

Στα εν οίκω τώρα, αυτή η εβδομάδα που ανοίγει σήμερα αναμένεται να είναι χαμηλών πτήσεων. Εκτός εάν έχουμε κανέναν «δυναμίτη» από τη διεθνή σκηνή.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι θετικοί καταλύτες έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις και μέχρι να έχουμε νεότερα από τα μέτωπα το ενδιαφέρον θα αποκτήσει πιο επιλεκτικό χαρακτήρα.

Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Μαζί με τα εκκολαπτόμενα deal θα μας δώσουν τόνο στο κοντινό μέλλον.

Το στοίχημα

Αυτά μου μετέφεραν αγαπητοί μου οι αναλυτές για τη νέα εβδομάδα, αλλά υπήρχε και μια στιχομυθία με έναν βετεράνο που θεωρώ πρέπει να σας θέσω υπόψιν.

Με αφορμή τις πληροφορίες που λένε ότι εντός της εβδομάδας, ή του δεκαημέρου θα έρθει και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

Όπως μου είπε ο βετεράνος, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δείξει ότι είναι δημιουργικό. Δηλαδή να φέρει ένα νομοσχέδιο που δεν θα μένει σε «χλιαρές» ρυθμίσεις πλαισίου, αλλά να δίνει κατεύθυνση αναπτυξιακή.

Κάν’ το όπως ο Τραμπ

Η συγκυρία, μου είπε, είναι θαυμάσια. Ο κόσμος των αγορών παρακολουθεί πως μια διοίκηση, εν προκειμένω η αμερικανική, νομοθετεί για να δώσει ώθηση σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Θα πρέπει να πάρει, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο το παράδειγμα και να δώσει στην αγορά ένα πλαίσιο που να επιταχύνει την αναβάθμισή της, την πραγματική όμως αναβάθμιση, στο κλαμπ των αναπτυγμένων.

«Ας το καθυστερήσει αν δεν είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. Το διακύβευμα και το στοίχημα είναι να βάλει την κεφαλαιαγορά στο επίκεντρο της αναπτυξιακής δυναμικής», μου ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω.

Διότι τα καμπανάκια είναι πολλά…

——————-

Το καμπανάκι Στουρνάρα

Διότι δεν είμαι μόνο εγώ που βλέπω σύννεφα για την Ελλάδα. Ειδικά στο μέτωπο του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο σας επισημαίνω εδώ και καιρό.

Στουρνάρας

Και δυστυχώς το επιβεβαίωσαν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν είναι και τυχαίο που το ανέφερε και ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην εκδήλωση «Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα 2024».

Κλυδωνισμοί

Διότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Στουρνάρας βλέπει την πιθανότητα πρόσθετων κλυδωνισμών από την ενίσχυση του εμπορικού προστατευτισμού στις ΗΠΑ.

Οι άμεσες επιπτώσεις αναμένονται περιορισμένες εξαιτίας του μικρού βαθμού εξαγωγικής της έκθεσης στις ΗΠΑ.
Αλλά θα υπάρξουν έμμεσες αρνητικές συνέπειες βραχυχρόνια.

Η εξωτερική ζήτηση ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθεί, καθώς συναρτάται άμεσα από το ρυθμό ανάπτυξης των εμπορικών της εταίρων στην Ευρώπη.

Οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και ο ανταγωνισμός της οικονομίας και να ξεπεραστούν οι προκλήσεις.

Επίσης, επανέφερε το θέμα της δημογραφικής γήρανσης.

Επανέλαβε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στο εργατικό δυναμικό, αλλά και την ένταξη των μεταναστών και την προσέλκυση ξένων εργαζομένων για να αντιμετωπιστούν οι ήδη παρατηρούμενες ελλείψεις στον αγροτικό τομέα και στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις κατασκευές.

Κοσμογονικές αλλαγές

Δεν είναι μόνο ο κ. Στουρνάρας όμως που εφιστά προσοχή.

Έχω μετρήσει αρκετές τοποθετήσεις τις τελευταίες ημέρες ανώτατων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που μιλούν για τις κοσμογονικές αλλαγές που ζούμε.

Δεν γνωρίζω αν είναι τυχαίες, αλλά όταν όλο και περισσότεροι μιλούν για ιστορικές ημέρες, νομίζω ότι πρέπει να σας το θέσω υπόψιν.

——————

Η διαπίστωση Καραβία

Για να μην σας κουράσω παραθέτοντας όλους όσους μιλούν για τη νέα πραγματικότητα, θα υπενθυμίσω την ομιλία του Φωκίωνα Καραβία, του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, στην τελετή των Growth Awards του 2025.

Καραβίας

«Τα φετινά Growth Awards απονέμονται σε μια χρονική στιγμή, όπου ζούμε μια ιστορική μετάβαση.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι αλλαγές είναι ραγδαίες και κοσμογονικές», είπε.

Καμπανάκι

Αφού αναλύει τις νέες κατευθύνσεις των επενδύσεων, ο κ. Καραβίας αναγνωρίζει ότι και στην Ελλάδα γίνονται.

«Παρόλα αυτά, και μπορούμε και χρειαζόμαστε να πάμε γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά, με μεταρρυθμίσεις και συνολική στροφή της οικονομίας στην επενδυτική κατεύθυνση».

Θύμισε μάλιστα ότι πριν από λίγες μέρες, ένα κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν με άριστη γνώση της ελληνικής οικονομίας επισήμανε πως η ανάπτυξη του 2-3% είναι θετική σε σχέση με τους εταίρους, αλλά ελλειμματική σε σχέση με τις δυνατότητες.

Γιατί η χώρα μας θα μπορούσε να καταγράφει ρυθμούς ακόμη και 6%, καλύπτοντας ταχύτερα το χαμένο έδαφος της κρίσης.
Σαφώς θύμισε ο κ. Καραβίας τον Ντέκλαν Κοστέλο.

————–

Τι συμβαίνει

Εξαιρετική και η επισήμανση του Ανδρέα Αθανασσόπουλου, CEO της Olympia Group, για το τι συμβαίνει στον κόσμο το τελευταίο διάστημα.

Μπορεί πολλοί να ασχολούνται με την παρελκυστική πολιτική της νέας αμερικανικής διοίκησης, αλλά η πραγματική μάχη φαίνεται ότι συμβαίνει σε άλλο επίπεδο.

Και ο κ. Αθανασσόπουλος δίνει σε ανάρτησή του στο LinkedIn το ακριβές περίγραμμα του τι συμβαίνει.

Η μάχη των τσιπ με το λογισμικό

Ο κ. Αθανασσόπουλος αναφέρεται στη «μάχη» της Δύσης με την Κίνα για τους αλγόριθμους του GenAI, με επίκεντρο το θαύμα μιας μικρής ομάδας από την Κίνα (DeepSeek) που έφερε μια μικρή επανάσταση στο πεδίο.

Τι ακριβώς είναι η επανάσταση; Αντί να βασίζονται σε εξελιγμένο υλικό για να εκτελέσουν τους τεράστιους όγκους υπολογισμών, βασίστηκαν σε αλγόριθμους, δηλαδή σε λογισμικό που έκανε τους υπολογισμούς με πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ και προϋπολογισμό.

Πάγωσε η Δύση

Η Δύση δεν το περίμενε αυτό. Αιφνιδιάστηκε, διότι δεν το σκέφτηκε αυτό και είχε εναποθέσει τις εκτιμήσεις της στο hardware για να εκτελεί τους απαιτητικούς υπολογισμούς.

Τώρα, αν δεν έχει ήδη γίνει, θα δούμε τη Δύση να υιοθετεί παρόμοια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από την κινεζική ομάδα (το γεγονός ότι είναι ανοιχτού κώδικα βοηθάει) και να μειώσει την προσπάθεια/κόστος για τα εμπορικά ή τουλάχιστον δωρεάν μοντέλα της.

Λίγη ιστορία

Ο κ. Αθανασσόπουλος υπενθυμίζει ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και παλαιότερα.

Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 υπήρχαν εντυπωσιακά μαθηματικά μοντέλα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης, της προσομοίωσης, της αναζήτησης, της περιορισμένης και της στοχαστικής βελτιστοποίησης.

Αυτό που δεν υπήρχε ήταν αρκετή υπολογιστική ισχύς ώστε τα αποτελέσματα να έχουν πρακτικό νόημα και να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.

Η μάχη Google – Altavista

Πολλοί μπορεί να θυμούνται τη μάχη της Google με την Altavista για κυριαρχία στις μηχανές αναζήτησης την περίοδο του 2000.

Η Google είχε την πλάτη της στον τοίχο επειδή ήταν περιορισμένη σε πόρους, σε αντίθεση με την Altavista, η οποία διέθετε το απαραίτητο υλικό και έτσι ανακάλυψε νέα αρχιτεκτονική χαμηλού κόστους εισάγοντας τη χρήση παράλληλων διακομιστών (piza).

Τη συνέχεια όλοι τη γνωρίζουμε.

Ο ρόλος της Nvidia

«Η έκρηξη της υπολογιστικής ισχύος την τρέχουσα δεκαετία εξαργύρωσε και αντάμειψε όλα αυτά τα μυαλά του παρελθόντος, αλλά μας έκανε λιγότερο εργατικούς όσον αφορά την ταχύτητα και την καινοτομία αλγορίθμων.

Bασιστήκαμε στη δημιουργία χωρητικότητας της Nvidia και στα βαθιά πορτοφόλια της Microsoft, της Open AI, της Google και της AWS», αναφέρει ο κ. Αθανασσόπουλος.

Nvidia

«Πλέον θα ακολουθήσουν περισσότερες καινοτομίες από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας αναμφίβολα τον ρόλο του λογισμικού έναντι του υλικού.

Αυτό το εύρημα έχει βαθιές επιπτώσεις στην ισορροπία δυνάμεων σε όλο τον κόσμο και δείχνει ότι η τεχνολογική επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να γίνει οικονομικά προσιτή.

Αυτό που δεν λύνουν οι νέοι αλγόριθμοι είναι το κενό γνώσης που υπάρχει γύρω μας, για τους υπαλλήλους που θα μπορούν να τους αξιοποιήσουν σωστά και ηθικά», καταλήγει ο ίδιος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories