
Η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανοδική τάση ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Wood, ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι ορισμένα στοιχεία δεν έχουν την αναμενόμενη ανάκαμψη. Για το 2025 αναμένει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα κυμανθούν στο 2%.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Wood, οι δαπάνες των νοικοκυριών, σε πραγματικούς όρους, αυξήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2024 κατά 2%, κατά μέσο όρο, καλύτερα από το 1,6% το 2023, «αλλά υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, δεδομένης της συνεχιζόμενης μείωσης του ποσοστού ανεργίας».
Δασμοί ΗΠΑ: Η εποχή Τραμπ και οι δυνητικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία [γραφήματα]
Ο λόγος γι’ αυτό είναι ουσιαστικά αμφίπλευρος. Οι έρευνες των νοικοκυριών δεν αποκαλύπτουν καμία αισθητή βελτίωση στην πραγματική αγοραστική δύναμη από το 2019. Ενώ οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες παραμένουν στη μακρά διαδικασία βελτίωσης των ισολογισμών τους, η οποία αρχίζει να αποφέρει σημαντικά κέρδη, ωστόσο αυτοί δεν είναι αρκετά εκτεταμένοι ώστε να προσφέρουν σημαντική αύξηση στις προοπτικές των μισθών για τους εργαζόμενους.
Η σταθερή δημοσιονομική εκτέλεση συνεχίζει να συμβάλλει στην ομαλοποίηση του μελλοντικού πιστωτικού κύκλου, μέσω τακτικών εκταμιεύσεων κεφαλαίων της ΕΕ και υψηλότερων δημόσιων επενδύσεων από ό,τι στο παρελθόν, καθώς και με καλά εδραιωμένο χαμηλό δημόσιο κόστος δανεισμού.
Επιχειρηματικό περιβάλλον
Οι επιχειρηματικές έρευνες του Ιανουαρίου έδειξαν οριακή βελτίωση του συνολικού ESI, αν και η υποκείμενη δυναμική ήταν μεικτή, παρατηρεί η Wood. Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε, λόγω της βελτίωσης της προθυμίας για δαπάνες και της αντίληψης για την οικονομία, ενώ οι φόβοι για την ανεργία υποχωρούν.
Ωστόσο, ο αντιληπτός πληθωρισμός υποχωρεί με οδυνηρά αργό ρυθμό, γεγονός που πιθανότατα περιορίζει την κατανάλωση, παρά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Αντίθετα, το πραγματικό λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, έναντι της πτώσης -1,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.
Πιστωτική επέκταση
Τα στοιχεία για τις πιστώσεις και τις καταθέσεις που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν επιβράδυνση στον δανεισμό. Τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από 16,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση έναντι -3,8% το Νοέμβριο.
Στο πλαίσιο του δανεισμού των νοικοκυριών, τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση από αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ενώ η πτώση των στεγαστικών δανείων ήταν εντονότερη από τις προηγούμενες τάσεις, στο -7% σε ετήσια βάση, από -5,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Για το 1ο τρίμηνο του 2025, οι τράπεζες αναμένουν ότι η ζήτηση δανείων θα παραμείνει αμετάβλητη για δανεισμό σε επιχειρήσεις και καταναλωτικά δάνεια, αλλά θα αυξηθεί για τα στεγαστικά δάνεια, υπενθυμίζει η Wood.
Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας στο 9,4% τον Δεκέμβριο του 2024, από 10,4% τον Δεκέμβριο του 2023.
Δημοσιονομικές επιδόσεις
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν στο 6,1% του ΑΕΠ, τον Νοέμβριο του 2024, παραμένοντας σταθερό έναντι του Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έλλειμμα σε αγαθά διευρύνθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 15,1% του ΑΕΠ, αλλά αντισταθμίστηκε περισσότερο από μια αύξηση του δευτερογενούς εισοδήματος κατά +0,9 π.μ.
Από την πλευρά της χρηματοδότησης, οι εισροές τόσο των άμεσων επενδύσεων όσο και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου αυξήθηκαν στο 1,5% και στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι του ισοσκελισμένου προφίλ για άμεσες επενδύσεις και 1,3% του ΑΕΠ για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου το Νοέμβριο του 2023.
Για τα ομόλογα
Τέλος, η Wood θεωρεί ότι το τρέχον επίπεδο αποδόσεων ως κάπως πολύ υψηλό, δεδομένων των ελληνικών θεμελιωδών μεγεθών, αλλά βλέπει μια τάση συνεχιζόμενης αύξησης των αποδόσεων στον πυρήνα της Ευρωζώνης και στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τους επόμενους τρεις μήνες.


Latest News

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας