Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διεύρυνε τα αποθέματά της σε χρυσό για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο, παρόλο που η τιμή του πολύτιμου μετάλλου συνέχιζε να ανεβαίνει σε ύψη ρεκόρ. Τώρα, η κυβέρνηση διευρύνει και το ποιοι κινέζοι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,16 εκατομμύρια ουγγιές troy τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η κεντρική τράπεζα ξανάρχισε να προσθέτει αποθέματα χρυσού τον Νοέμβριο μετά από μια εξάμηνη παύση στυ ακολούθησε ένα ξεφάντωμα αγορών 18 μηνών.

Χρυσός: Λάμπει και κάνει το αδιανόητο πιθανό

Τώρα, ένα κινεζικό πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους ασφαλιστές να αγοράσουν χρυσό για πρώτη φορά θα απελευθερώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε  πιθανές επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο, προσθέτοντας περαιτέρω ώθηση σε ένα ράλι ρεκόρ.

Η αλλαγή της πολιτικής δείχνει ότι οι αρχές αναγνωρίζουν την έλλειψη επενδυτικών επιλογών στην Κίνα και την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις εν μέσω ύφεσης ακινήτων και οικονομικής ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg.

Δέκα ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των PICC Property & Casualty Co. και China Life Insurance Co., δύο από τις μεγαλύτερες της Κίνας, θα μπορούν να επενδύσουν έως και το 1% των περιουσιακών τους στοιχείων σε χρυσό, σε ένα πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή. Αυτό θα μεταφραστεί σε πιθανά κεφάλαια 200 δισεκατομμυρίων γιουάν (27,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε σε σημείωμα η Minsheng Securities Co..

Οι αρχές αναγνωρίζουν την έλλειψη επενδυτικών επιλογών στην Κίνα και την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις εν μέσω ύφεσης ακινήτων και οικονομικής ύφεσης

Η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 40% από τα τέλη του 2023 και το ράλι έλαβε πρόσθετη ώθηση λόγω των αυξημένων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων στη δεύτερη θητεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η εκπληκτική άνοδος του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να το κάνει πολύ ακριβό για πολλούς κινέζους επενδυτές.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν επιλογές για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία με σταθερές αποδόσεις», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Guotai Junan Securities με επικεφαλής τον Λιου Ζινκί. Δεν βοηθά το γεγονός ότι αυτά τα κεφάλαια έχουν δυσκολευτεί με την αντιστοίχιση στοιχείων ενεργητικού-παθητικού, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις προϊόντων αποταμίευσης έχουν οδηγήσει σε αυξημένο κόστος παθητικού, είπαν οι ίδιοι.

Ας σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή της Κίνας καθιστά επίσης τον χρυσό το πρώτο εμπόρευμα στο οποίο επιτρέπεται ρητά να επενδύσουν οι κινέζοι ασφαλιστές. Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε περιουσιακά στοιχεία χωρίς «σταθερές αποδόσεις μετρητών» και περιορίζει το ποσό που μπορούν να τοποθετήσουν σε περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα και μετοχές. Τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, είναι συχνά ιδιαίτερα ευαίσθητες στις τάσεις των θεμελιωδών μεγεθών, στα μακροοικονομικά γεγονότα και στους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities