
Στάση αναμονής κράτησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα “απαντήσει” στους δασμούς που επέβαλε στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,23%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 8.777 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,58% στις 22.037 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,28% στις 8.028 μονάδες.
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street – Στηρίζει η Coca Cola
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο ήταν η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3%, αν και ανακοίνωσε ότι στοχεύει να αυξήσει τα καθαρά κέρδη σε περίπου 10 δισ. ευρώ έως το 2027, με τη «φιλοδοξία» να διανείμει περισσότερα στους μετόχους από ό,τι το 2024.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ειδικότερα, ανήλθαν σε 1,969 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης αναλυτών 1,803 δισ. ευρώ.
Επίσης, οι μετοχές του κολοσσού των τυχερών παιχνιδιών Entain σημείωσαν πτώση 11% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Gavin Isaacs παραιτήθηκε.
Από την άλλη, ήπια ανοδικά και η Novartis, η οποία πρόκειται να αγοράσει την Anthos Therapeutics με έδρα τη Βοστώνη έναντι 925 εκατ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το αποτύπωμά της στο πεδίο της καρδιαγγειακής θεραπείας. Η Novartis αναμένει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Άλμα 6% σημείωσε και η γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας Kering, καθώς ανακοίνωσε καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο, οι οποίες παρόλα αυτά ήταν μειωμένες σε ετήσια βάση εν μέσω υστέρησης στη ζήτηση για την κύρια ετικέτα Gucci.
Στο μεταξύ, οι αγορές, αν και δείχνουν κάποια επιφυλακτικότητα, εμφανίζονται από χθες σχετικά “ήρεμες” για τις αποφάσεις του Τραμπ να επιβάλει γενικούς δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οι δασμοί χάλυβα και αλουμινίου θα τεθούν σε ισχύ στις 4 Μαρτίου.
Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προειδοποίησε ότι «οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα».
Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 7,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ελαφρώς μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 63.000 σε 2,3 εκατομμύρια. Ωστόσο, το ποσοστό απασχόλησης για άτομα ηλικίας 15-64 ετών μειώθηκε κατά 0,2 μονάδες στο 68,9%.
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ
Σκληρές μάχες δόθηκαν σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τα διυλιστήρια να υψώνουν τοίχο έναντι της βουτιάς που έκανε ο Τιτάνας, σε μια συνεδρίαση για «λίγους» και με χαμηλό τζίρο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.548,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.546,82 μονάδων (-0,33%) και 1.554,79 μονάδων (+0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 101,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,15% στις 3.775,75 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.480,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 1.391,64 μονάδες.


Latest News

Νέα βουτιά για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι δασμολογικοί τριγμοί
H Wall Street συνεχίζει την έντονα πτωτική πορεία των που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες υπό το βάρος των νέων δασμολογικών απειλών

Προβληματισμός στις αγορές της Ευρώπης από τις νέες απειλές Τραμπ
Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσπάθησαν να αποτιμήσουν την πιθανότητα οι ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 200%, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Solidus Securities ΑΕΠΕΥ: Τι προτείνει για το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς
Αλλαγές στη φορολογία νομικών προσώπων στις συναλλαγές στην αγορά προτείνει η SOLIDUS

Εθνική και Eurobank οδήγησαν ακόμη υψηλότερα το ΧΑ
Πρωταγωνίστριες στις συναλλαγές του ΧΑ οι μετοχές των "big-4" τραπεζών

Ρεκόρ εξαγωγών καυσίμων από τις χώρες του ΟΠΕΚ+
Οι εξαγωγές καυσίμων διά θαλάσσης από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ του Κόλπου έφθασαν στο ιστορικό υψηλό του 2024

«Ζαλίζει» και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Ταράζει πάλι τα νερά με νέες απειλές ο Τραμπ

Αντέχει το profit taking το ΧΑ - Στηρίζουν οι τράπεζες
Η αγορά καταφέρνει να προσελκύει και πάλι τους αγοραστές, οι οποίοι, μεταξύ άλλων οδηγούν και τον τραπεζικό κλάδο υψηλότερα

Σε υψηλό δεκαετίας οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων - Το ραντεβού με την Fitch Ratings
Η Fitch Ratings αναμένεται να επανεξετάσει την Παρασκευή την πιστοληπτική αξιολόγηση AA- της Γαλλίας

Οι αρκούδες στο Bitcoin «κλειδώνουν» σκληρές απώλειες για τους καινούριους επενδυτές
Το Bitcoin καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 25% από το υψηλό Ιανουαρίου

Εξάρχου: Καταλυτικός ο ρόλος του Χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη του Ομίλου AKTOR
Ο κ. Εξάρχου επισήμανε τις τεκτονικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν στον Όμιλο AKTOR τα τελευταία χρόνια