
Ένα βήμα μπροστά έκανε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, φέρνοντας τέσσερις δέσμες – πυλώνες που στόχο έχουν βελτιώσουν τη λειτουργία αλλά και την εποπτεία της αγοράς.
Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Στην παρουσίαση που έκανε το Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το νέο νομοσχέδιο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή στην κεφαλαιαγορά, θεσμική θωράκιση, προστασία καταναλωτών στην αγορά κρυπτοστοιχείων και ενσωμάτωση οδηγιών.
Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα
1ος πυλώνας – Φορολογικά κίνητρα
Αφού έκανε μια σύνοψη για τις αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο από το 2023, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα τρία φορολογικά κίνητρα που εισάγονται πλέον με το νέο νομοσχέδιο.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση
Ειδικότερα:
1) Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά.
2) Δίδεται έκπτωση δαπανών για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μέτρο αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες εισαγωγής.
3) Δίδεται μείωση από 15% σε 5% του φόρου για εισοδήματα από τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολογιών. Αυτό θα αφορά ημεδαπούς επενδυτές, δηλαδή θα συγκλίνει με το πλαίσιο που υπήρχε για τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργο Χριστόπουλο
Άλλες ρυθμίσεις
Πέραν των φορολογικών κριτηρίων, το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επιπλέον οκτώ αλλαγές, προκειμένου να γίνει πιο φιλικό το πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς.
Αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:
– Ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά από την κύρια, γι’ αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια.
– Δυνατότητα εισαγωγής εταιρειών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου.
– Αύξηση ορίου για επιτρεπτή έκδοση πληροφοριακού, αντί ενημερωτικού δελτίου, από 5 εκατ. σε 8 εκατ. Ουσιαστικά δηλαδή διευκολύνεται η χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων.
– Ρύθμιση πλαισίου για ομολογίες που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά. Μεταξύ άλλων, μειώνεται η απαιτούμενη απαρτία από τα 2/3 στο «50+1» για να διευκολυνθεί η διαχείριση και η λήψη αποφάσεων.
– Επέκταση του καθεστώτος εκποίησης μετοχών δικαιούχων που δεν είναι ενεργοί (δεν έχουν εμφανιστεί), σε περίπτωση συγχώνευσης εισηγμένων με μη εισηγμένων.
– Επέκταση του θεσμού των omnibus account για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ) και εναλλακτικών επενδύσεων (σ.σ. είναι από τα κριτήρια που κοιτούν και οι οίκοι αξιολόγησης των αγορών)
– Εκσυγχρονισμός πλαισίου των ΑΕΕΑΠ, με κατάργηση περιορισμών ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χατζηδάκης στοιχειοθέτησε ορισμένες αλλαγές, όπως:
1) Η δυνατότητα εκμετάλλευσης δομών και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ για ιδιόχρηση
2) Η συγκέντρωση διατάξεων σε ένα κεφάλαιο
3) Η άρση υποχρεώσεων που εξίσωναν τις ΑΕΕΑΠ με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ωστόσο θα υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, δηλαδή η υποχρέωση για πόθεν έσχες και οι αγοραπωλησίες από βασικούς μετόχους.
– Πράσινα ομόλογα, για τη χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων (νέος ευρωπαϊκός θεσμός)
2ος πυλώνας – Θεσμική θωράκιση
Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε την υπόθεση της Folli Follie, πριν μερικά χρόνια, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς. Ουσιαστικά ο στόχος των αλλαγών είναι να υπάρχουν θεσμοθετημένες και ξεκάθαρες υποχρεώσεις.
Το μεγάλο μήνυμα είναι η διαφάνεια, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θεσπίζονται εγχειρίδια για τον τρόπο λειτουργίας, την επιβολή προστίμων, τη διενέργεια ελέγχων, τον κώδικα δεοντολογίας και καθηκόντων και την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργου, τόσο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και για την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, όλα θα εγκρίνονται με υπουργική απόφαση.
3ος Πυλώνας – Κρυπτοστοιχεία
Σχετικά με τον 3ο πυλώνα, δηλαδή τις ρυθμίσεις για την αγορά κρυπτοστοιχείων, το λόγο πήρε η κ. Θεώνη Αλαμπάση, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπ. Οικονομικών, η οποία υπενθύμισε τον MICA.
Από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (Markets in Crypto-Assets – MiCA), θεσπίζοντας ένα νέο πλαίσιο για την προστασία των επενδυτών, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση ευκαιριών από την ανάπτυξη της αγοράς κρυπτοστοιχείων, ανέφερε.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θέτει τα εφαρμοστικά μέτρα για να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, σύμφωνα με την κ. Αλαμπάση, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος να εποπτεύουν τον εν λόγω κλάδο.
Το νέο που έρχεται είναι η ποινική διάταξη για παροχή υπηρεσιών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, ενώ εντός του 2025 θα έρθει πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων, ανέφερε η κ. Αλαμπάση.
Οι «μυστικοί πελάτες»
Το νέο που έρχεται με το νομοσχέδιο είναιη εισαγωγή της δυνατότητας για έρευνα αγοράς από “μυστικούς πελάτες”. Αυτό θα ισχύει τόσο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και για την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πεδίο αρμοδιότητας του καθένα, και θα λειτουργεί ως εποπτικό εργαλείο.
Για το νέο αυτό «εργαλείο», το mystery shopping, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «δεν είναι ελληνική πατέντα». Ισχύει και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Είναι και στο Βέλγιο, ενώ έχει υιοθετηθεί από την ΕΒΑ και την ESMA και λειτουργεί συμπληρωματικά.


Latest News

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

Βρήκε στο τέλος την ισορροπία το ΧΑ, κάτω του 1% οι απώλειες της εβδομάδας
Η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ιδιαίτερα ασταθής με δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ραγδαία η αλλαγή κλίματος στο ΧΑ - Γύρισαν θετικά οι «μεγάλοι»
Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη στήριξη των 1.585 μονάδων

Αυξάνονται οι πιέσεις στo XA - Χτυπά ο… «ιός του Σαββατοκύριακου»
Όλα δείχνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να κλείσει την εβδομάδα σε καλύτερα επίπεδα ή σε επαφή με τις 1.600 μονάδες

Άμυνα στους πωλητές αναζητεί το Χρηματιστήριο Αθηνών - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Στη μεγάλη εικόνα πάντως, η αγορά δείχνει να αγνοεί τους βασικούς κανόνες των τοποθετήσεων, ήτοι προοπτικές και θεμελιώδη