Σκληρές μάχες δόθηκαν σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τα διυλιστήρια να υψώνουν τοίχο έναντι της βουτιάς που έκανε ο Τιτάνας, σε μια συνεδρίαση για «λίγους» και με χαμηλό τζίρο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.548,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.546,82 μονάδων (-0,33%) και 1.554,79 μονάδων (+0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 101,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,15% στις 3.775,75 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.480,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 1.391,64 μονάδες.

Μάχες για τις 1.550 μονάδες

Σήμερα η αγορά έδωσε πραγματική μάχη για να κρατηθεί η ζώνη των 1.550 μονάδων, η οποία φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που ευλόγως έχει φέρει η άνοδος του προηγούμενου διαστήματος. Παρόλα αυτά, βρήκε κάποιες στηρίξεις έναντι της μεγάλης πτώσης του Τιτάνα, ειδικά από τον κλάδο των διυλιστηρίων, αλλά και από την εποικοδομητική στάση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο, η οποία εκτίμησε εκτιμώντας ότι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount έναντι των ομολόγων τους στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την bull market του. Όπως μάλιστα σημειώνει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, η αγορά επιβεβαιώνει τη σημαντική βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων των ελληνικών επιχειρήσεων και την υποχώρηση του country risk, επωφελούμενο βεβαίως και της “ανάβασης” των ξένων σηματωρών δεικτών (S&P, DAX κλπ.) σε ιστορικά ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, για τις ελληνικές εισηγμένες η αύξηση των κερδών ανά μετοχή, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις και η συγκριτική “έκπτωσή” τους (discount) σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό κλάδο στον οποίο ανήκουν, αποτελούν “φίλτρα” τα οποία ήδη ανάβουν το “πράσινο φως” για τη συμμετοχή θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών στα μετοχολόγια.

Διαγραμματικά, ο κ. Στεριώτης, θεωρεί κρίσιμη την διατήρηση του “κεκτημένου” των 1.500+ μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Ενδεχόμενη απώλεια του εν λόγω επιπέδου θα δημιουργούσε ανάμικτες σκέψεις κατοχύρωσης κερδών ή και ‘buy the dip” στα momentum-driven θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάνας “βάρυνε” την αγορά με το -4,11% που σημείωσε, ενώ οι απώλειες σε Coca Cola, Σαράντη, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκελισαν οι Aegean, Eurobank, Jumbo, Optima Bank, ΔΑΑ, Εθνική, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, σημαντική στήριξη έδωσε η Motor Oil με το +2,58% που σημείωσε, με τις Alpha Bank, Helleniq Energy, Βιοχάλκο και ΔΕΗ να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Cenergy, Metlen και Πειραιώς, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει αμετάβλητος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αν και η αγορά έδειξε από τα πρώτα λεπτά ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και στα νέα μέτωπα που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ψυχραιμία που δείχνουν οι ευρωαγορές αγορές, έχει κάμψει και τις εγχώριες ανησυχίες

Τα «χρυσά» placements του ΧΑ: Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή - Τα «χρυσά» placements και η ευκαιρία του ΧΑ

Γιατί θεωρείται κατάλληλο το μομέντουμ για την προσέλκυση επενδυτών – Ισχυρή ζήτηση από κορυφαία «ονόματα» του επιχειρείν σε Ελλάδα και εξωτερικό – Ποιοι «πάτησαν το κουμπί»