
Τις εξελίξεις σχετικά με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στις οποίες έχει εισέλθει η Τράπεζα Πειραιώς με την CVC, για την ενδεχόμενη απόκτηση ποσοστού 70% στην Εθνική Ασφαλιστική έναντι 469 εκατ. ευρώ, αναφέρεται η ΑΧΙΑ, η οποία τονίζει ότι εάν ολοκληρωθεί, αυτή η συναλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει και να ενισχύσει το μείγμα εσόδων της τράπεζας, μετριάζοντας τις πιέσεις από ένα φθίνον περιβάλλον επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ).
Μια απαραίτητη «απάντηση» στη μείωση των NII
Κατά την ΑΧΙΑ, το χρονοδιάγραμμα αυτής της συναλλαγής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η μείωση των επιτοκίων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Πειραιώς, μια από τις πιο ευαίσθητες στα επιτόκια ελληνικές τράπεζες.
Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για το deal με την Πειραιώς – Τι προοπτικές ανοίγονται
Με βάση τις υποθέσεις της ΑΧΙΑ για τα επιτόκια (το 2024 στο 3%, το 2025 στο 2%, το 2026 στο 1,75%), αναμένει πτώση 9% στο NII της Πειραιώς το 2025. Ανάλογη πτώση αναμένεται και για την Εθνική, ενώ η τροχιά των NII των Alpha Bank και Eurobank αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή.
Αυτή η απόκλιση καθιστά τη διαφοροποίηση των κερδών στρατηγική επιταγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η εύρεση μιας σημαντικής νέας δεξαμενής εσόδων ήταν μια αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή, αναφέρει η ΑΧΙΑ.
Το σενάριο της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2025
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι για να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση των ΝΙΙ της Πειραιώς το 2025, ο όμιλος θα χρειαζόταν τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να αυξηθούν κατά περίπου 33,2% από την τρέχουσα εκτίμηση, φτάνοντας τα 770 εκατ. ευρώ.
Αν υποτεθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική προσθέτει περί τα 80 εκατ. ευρώ στην κορυφαία γραμμή της, θα ενίσχυε τα έσοδα του ομίλου κατά περίπου 3%, αφήνοντας σταθερά τα καθαρά έσοδα σε ετήσια βάση αντί για προηγούμενη πτώση 3%. Στις τρέχουσες προβλέψεις της ΑΧΙΑ για το 2025, το τελικό αποτέλεσμα θα παραμείνει σταθερό έναντι του 2024.

Αυτή η στρατηγική μετατόπιση είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα της τράπεζας, ιδιαίτερα καθώς οι παραδοσιακές ροές εσόδων των τραπεζών αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της πτώσης των επιτοκίων, κατά την ΑΧΙΑ. Θεωρεί ότι από μια ευρύτερη προοπτική, αυτή η συναλλαγή αντιπροσωπεύει μια δυναμική και τολμηρή κίνηση. Η εκτέλεση και η επιτυχία του μπορούν να εξεταστούν τόσο από βραχυπρόθεσμη όσο και από μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική.
Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
Η συμφωνία αντιμετωπίζει πολλαπλές πολυπλοκότητες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζοασφαλιστικών συμφωνιών της Εθνικής Τράπεζας, των υφιστάμενων συνεργασιών με την ERGO και την NN, κεφαλαιακές επιπτώσεις, βιωσιμότητα πληρωμών μερισμάτων και ρυθμιστικούς παράγοντες όπως ο Συμβιβασμός της Δανίας(DC).
Επιπλέον, η λειτουργική αποτελεσματικότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένει αβέβαιη και μπορεί να απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης (για παράδειγμα η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου Life που σημείωσε ζημιές 85 εκατ. ευρώ το 2023), για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής της υπό την ιδιοκτησία της Πειραιώς.
Μεσοπρόθεσμο – μακροπρόθεσμο δυναμικό
Σε μεγαλύτερο ορίζοντα, ο όμιλος θα είχε εξασφαλίσει το μοναδικό μεγάλο περιουσιακό στοιχείο που διατίθεται στην ελληνική αγορά, εντός της ικανότητας εξαγοράς της Πειραιώς.
Εάν ενσωματωθεί αποτελεσματικά, αυτή η εξαγορά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοχλός διαφοροποίησης, ενισχύοντας το μείγμα εσόδων της τράπεζας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Η επίπτωση στα μεγέθη
Μετά τη συναλλαγή, η Πειραιώς εκτιμά μια pro forma κεφαλαιακή επίπτωση περίπου 150 μ.β., οδηγώντας τον δείκτη CET1 στο 13,2%. Ωστόσο, η τράπεζα σκοπεύει να επιδιώξει την υιοθέτηση του Συμβιβασμού Δανίας, μιας ρυθμιστικής αντιμετώπισης που, εάν επιτύχει, θα μειώσει τον αντίκτυπο του κεφαλαίου κάτω από 100 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα υψηλότερο δείκτη CET1 στο 13,7%.
Στις προβλέψεις της ΑΧΙΑ, εάν η ρυθμιστική αρχή δεν επιτρέψει τη χρήση του συμβιβασμού της Δανίας, ο δείκτης CET1 του ομίλου αναμένεται να μειωθεί από 15,2%, 15,6% και 16,0% το 2025, 2026 και 2027, αντίστοιχα, σε 13,7%, 14,1% και 14,5%.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα
Πού αναμένεται να κινηθεί ο πασχαλινός τζίρος

Μελέτη ΙΟΒΕ: Ισχυρά τα οφέλη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τις εξαγωγές
Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύεται η συνεισφορά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα δημόσια έσοδα, που προσεγγίζει ετησίως τα 200 εκατ. ευρώ

Οι Έλληνες μαθητές πιο πρόθυμοι να ανακαλύψουν τα οφέλη της AI
Η έρευνα του Ιδρύματος Vodafone παρουσιάστηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας

Η Edison υπέγραψε τη συμφωνία για την πώληση του 50% της συμμετοχής της στην ELPEDISON BV
Η τρέχουσα αξία της συναλλαγής, που εξακολουθεί να υπόκειται σε προσαρμογές, αντιστοιχεί περίπου σε 200 εκατ. ευρώ

Χρήστος Μεγάλου: Στρατηγικές συνεργασίες στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθρωποκεντρική οικονομία, παρουσίασε ο Χρήστος Μεγάλου στο Delphi Economic Forum X

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών
Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Τι ψάχνει ο Ταμβακάκης στην Megas Yeeros του Λούστα – Το παρασκήνιο του deal
Γιατί το EOS του Ταμβακάκη επενδύει στην Megas Yeeros – Πώς έγινε η προσέγγιση των δύο πλευρών - Τι λέει ο Νίκος Λούστας στον ΟΤ

Με 2,1 δισ. η ΔΕΗ «πρασινίζει» τη Δ. Μακεδονία – Στην πρώτη γραμμή και η RWE
Ο Όμιλος ΔΕΗ χτίζει συνολικά φωτοβολταϊκά 2,13 GW δίνοντας «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια σε 715.000 σπίτια κι επιχειρήσεις - Άλλα δύο έργα από τη συμμαχία με τη γερμανική RWE

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%