Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση.

Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιες αλλαγές φέρνει

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους.

Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς ανέφερε στο MEGA πως, «νομίζω ότι η αγορά δεν είναι έτοιμη και δεν είναι έτοιμοι οι πιο κρίσιμοι κλάδοι που εφαρμόζεται αυτή η διάταξη. Είναι άλλο πράγμα η βιομηχανία που έχει αυτοματισμούς και άλλο πράγμα ο τουρισμός που έχει πολύ μεγάλες ανάγκες με όχι σταθερές συνθήκες και ωράρια. Πολλές φορές ενέχει ανάγκες υπεραπασχόλησης».


Η ψηφιακή κάρτα που θα ξεκινήσει αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης).

Ωστόσο από τον επόμενο Μάρτιο οποιαδήποτε παράτυπη ή παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών από τους δύο κλάδους επισείει πρόστιμα έως 10.500 ευρώ ανά παράβαση.

Πού εφαρμόζεται

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζομένους που απασχολούνται σε τράπεζες, μεγάλα σουπερμάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.

Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και στον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000.

Στόχος της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθότι εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και η αμοιβή των εργαζομένων για αυτόν, καταπολεμώντας καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα εφαρμογής του μέτρου επιβεβαιώνεται από σημαντικές αυξήσεις σε δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους.

Σύμφωνα με την «Εργάνη», μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τράπεζες, μεγάλα σουπερμάρκετ, εταιρείες φύλαξης, φορείς του Δημοσίου, βιομηχανία και λιανεμπόριο, οι υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν από την εφαρμογή του μέτρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Tax |

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους

Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών