![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241.png)
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Εuropean Data Journalism Network (EDJNet) για το πώς η στεγαστική κρίση πλήττει πρωτίστως τους ενοικιαστές, σε 26 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων, έχει ανοίξει το φάκελο «στέγαση», με στοχευμένες θεματικές έρευνες, αντλώντας στοιχεία από ανοιχτές βάσεις δεδομένων.
Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]
Το τελευταίο σκέλος της έρευνας εστιάζει στην αύξηση των ενοικίων και το πώς επηρεάζει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού των πόλεων: τους χαμηλόμισθους, τους μερικά και περιστασιακά απασχολούμενους και τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες – gig workers.
Πρόκειται κυρίως για νεότερους ανθρώπους αλλά και για τους λεγόμενους «απαραίτητους εργαζόμενους», εκείνους που κάνουν την καρδιά μιας πόλης να χτυπάει, που δεν σταμάτησαν να δουλεύουν ούτε στην πανδημία.
Με αυτό τον τρόπο, τα πανάκριβα ενοίκια πρακτικά διαρρηγνύουν τη συνοχή του κοινωνικού αστικού ιστού. Οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο ακριβώς εκείνους που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι κινητήρια δύναμη προόδου και εξέλιξης για κάθε πόλη και χώρα, ψαλιδίζουν τα όνειρα της νέας γενιάς, επιτείνουν το λεγόμενο «δημογραφικό πρόβλημα». Όταν ο μισθός σου δεν φτάνει για να εξασφαλίσεις στέγη για τον εαυτό σου και ταυτόχρονα να ζεις με αξιοπρέπεια, πώς θα μπορέσεις να κάνεις οικογένεια και να μεγαλώσεις παιδιά;
Ή όπως το συνοψίζει εύγλωττα η έρευνα του EDJΝet, «ποιος θα καθαρίζει τις πόλεις μας, όταν οι εργάτες καθαριότητας, δεν μπορούν καν να ζήσουν σε αυτές, λόγω των υψηλών ενοικίων;»
Άπιαστος ο κανόνας του 30%
Η υπόθεση εργασίας των ερευνητών δημοσιογράφων είναι απλή: Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός μεταξύ των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, είναι ότι δεν πρέπει να ξοδεύεις πάνω από το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός σου σε ενοίκιο. Βεβαίως στον ορισμό αυτό εντός του ενοικίου – ή των δόσεων για υποθήκη – περιλαμβάνονται συνήθως και οι πάγιοι λογαριασμοί.
Αυτός ο παραδοσιακός κανόνας γίνεται όλο και πιο ξεπερασμένος, τουλάχιστον για όσους θέλουν ή πρέπει να ζήσουν στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, σημειώνει το ρεπορτάζ. Από τις 26 πόλεις του δείγματος μόνο τέσσερις πέφτουν κάτω από το «μαγικό» όριο του 30%. Πρόκειται για τη Βιέννη, το Τορίνο, το Ελσίνκι και τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των πόλεων που βρίσκονται στη μέση της κατανομής του εισοδήματος (το λεγόμενο διάμεσο εισόδημα), θα πληρώσουν λιγότερο από το ένα τρίτο του μισθού τους για ενοίκιο. Σε όλες τις άλλες πόλεις, οι ενοικιαστές που βρίσκονται στο μέσο της μισθολογικής κλίμακας, θα πληρώσουν από 35% ως και 88% του μισθού για ένα μέσο διαμέρισμα.
Η περίπτωση της Αθήνας
Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη απουσιάζουν από τις λίστες του ρεπορτάζ. Όμως με βάση τους πίνακες δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, ένας ενοικιαστής στην ελληνική πρωτεύουσα πληρώνει περίπου το 60% του διάμεσου μισθού για ένα διαμέρισμα. Τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να είναι ακόμα υψηλότερα για όσους πληρώνονται με μισθούς Ελλάδας και όχι με μισθούς ψηφιακών νομάδων.
Οι ευρωπαίοι ερευνητές προσέτρεξαν χάριν ευκολίας σε μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες διεθνώς για σύγκριση μισθών, το Salary Explorer. Για το μέσο ενοίκιο χρησιμοποίησαν τους πίνακες της πλατφόρμας Ηousing Anywhere, που συνδέει υποψήφιους ενοικιαστές με ιδιοκτήτες-διαχειριστές ακινήτων σε 30 χώρες της Ευρώπης.
Η ιδιαιτερότητα είναι ότι οι πλατφόρμες αυτές απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε πολίτες τρίτων χωρών (όχι οικονομικούς μετανάστες, αλλά πιο προνομιούχους), που αναζητούν συνήθως επιπλωμένα διαμερίσματα, για μεσοπρόθεσμη ενοικίαση (από λίγους μήνες ως ένα χρόνο), στα οποία συχνά περιλαμβάνεται και η κάλυψη κάποιων πάγιων λογαριασμών.
Αντίστοιχα οι μισθοί στο Salary Explorer, προκύπτουν από τις αναφορές των διεθνών χρηστών και συνήθως διαφέρουν από το μέσο μισθό των κατοίκων κάθε χώρας, αφού περιλαμβάνουν και όσους εργάζονται από απόσταση, για εταιρείες του εξωτερικού.
Για παράδειγμα το Salary Explorer για την Ελλάδα αναφέρει ως διάμεσο μισθό τα 2.440 ευρώ μεικτά σε 12μηνη βάση (2091 ή 1520 ευρώ καθαρά σε 14μηνη βάση).
Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τους πίνακες του ΕΡΓΑΝΗ, το 66% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έχουν μικτές αποδοχές κάτω από 1200 ευρώ μικτά ή κάτω από 1000 ευρώ καθαρά.
Το ποσό που αναφέρει το salary explorer αντιστοιχεί στο ανώτερο 10% της μισθολογικής κλίμακας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia242-600x352.png)
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
![Σκυλακάκης: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο να συνεχιστεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/Eurokinissi-Skylakakis-600x338.jpg)
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης
![Έρευνα: Στρέφονται σε ακίνητα και κρυπτονομίσματα για να αυξήσουν το εισόδημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Με ακίνητα και crypto προσπαθούν να αυξήσουν το εισόδημα
Το 35% των Ελλήνων με μόνιμη εργασία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδά τους και μέσω άλλων εναλλακτικών πηγών καθώς το βασικό εισόδημα δεν φτάνει
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-10-600x341.jpg)
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»- Τι ανακοίνωσε η Ζαχαράκη
Η μακροχρόνια μίσθωση είναι προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιχορήγησης του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», είπε μεταξύ άλλων η κα Ζαχαράκη
![«Σαρακήνικο»: Από το «κόσκινο» του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οικοδομικές άδειες για μεγάλα έργα και επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/milos-600x395.jpg)
Το «Σαρακήνικο» έγινε μάθημα… - Έρχονται μέτρα για τις οικοδομικές άδειες
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μετά την υπόθεση στο Σαρακήνικο της Μήλου αποκαλύπτει στον ΟΤ τη σύσταση νέου «όργανου» που θα ελέγχει τις οικοδομικές άδειες
![Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-600x352.png)
Πώς και πότε φορολογούνται πέργκολες, πηγάδια και μπάρμπεκιου
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς
![«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και επιδοτήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/enoikia-600x387.jpg)
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Δικαιούχοι και επιδοτήσεις
Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
![Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/enfia-600x360.jpg)
Ακίνητα: Ποιοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ασφαλισμένες κατοικίες - Από 1,1 εκατ. ασφαλισμένες κατοικίες μόνο 250.000 παίρνουν την έκπτωση έως 20%