
Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις υπερωρίες εξετάζει η κυβέρνηση, μετά την εκρηκτική άνοδο των δηλωμένων – πληρωμένων υπερωριών που είναι αποτέλεσμα της ευρείας εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόθεση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των υπερωριών, της υπερεργασίας, των νυχτερινών και της αμοιβής των αργιών. Επανέλαβε μάλιστα την σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης «να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος για όλους», όπως είπε στον Σκάι.
Νίκη Κεραμέως: Στόχος να ξεπεραστεί ο στόχος των 1.500 ευρώ στον μέσο μισθό το 2027
Η νομοθετική ρύθμιση
Σύμφωνα με το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας μελετάται το ενδεχόμενο οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην υπερωριακή απασχόληση να είναι αισθητά χαμηλότερες, απαλλάσσοντας έτσι, τις επιχειρήσεις από ένα επιπρόσθετο κόστος, το οποίο πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούν ως δυσβάσταχτο.
Το ζήτημα ανέκυψε – σε μεγάλο βαθμό – μετά την εντυπωσιακή αύξηση των υπερωριών οι οποίες – πλέον – δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη» εξαιτίας της εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Όπου εφαρμόσθηκε το μέτρο, καταγράφεται άνοδος των υπερωριών με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των σούπερ μάρκετ όπου η αύξηση άγγιξε το 60%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη χρησιμότητα του μέτρου στη μάχη κατά της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.
Οι υπερωρίες
Χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης δηλώνονται και πληρώνονται στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μισθολογικό αλλά και το μη μισθολογικό κόστος. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το σενάριο να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τις υπερωρίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι θα αυξήσουν το εισόδημά τους.
Η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Η ενδεχόμενη εφαρμογή των μειωμένων υπερωριών αναμένεται να συνδυασθεί με την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε περισσότερους από 1.500.000 εργαζομένους, καθώς από τον ερχόμενο Μάρτιο λήγει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε εστίαση και τουρισμό τίθενται σε εφαρμογή η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, με την επιβολή και των προβλεπόμενων προστίμων για τους παραβάτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ενδεικτικά, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν:
Στα σούπερ μάρκετ κατά 60% (216.731 ώρες το 2024, έναντι 135.466 το 2021). Στις τράπεζες κατά 38,3% (82.236 ώρες το 2024, έναντι 59.470 το 2021). Στις εταιρείες security κατά 27,8% (454.547 ώρες το 2024, έναντι 355.584 ώρες το 2022). Στη βιομηχανία κατά 34,3% (2.019.082 ώρες το 2024, έναντι 1.503.813 το 2023). Στο λιανεμπόριο 28,1% (474.999 ώρες το 2024, έναντι 370.883 το 2023).
Προβλήματα
Πάντως παρά τα θεαματικά αποτελέσματα στην καταγραφή των υπερωριών, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρά την υποχρεωτική χρήση της Ψηφιακής Κάρτας σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, οι παραβάσεις που σχετίζονται με τα ωράρια απασχόλησης συνεχίστηκαν να καταγράφονται και το 2024 στους ελέγχους που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας.
Η δεύτερη θέση στο σύνολο των παραβάσεων για τις εργασιακές σχέσεις – κατά το 2024 – αφορά παραβάσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου - Τι συζήτησαν
Ο κ. Ντόναχιου συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» - Οι δασμοί και η ρήτρα διαφυγής για την Άμυνα

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι [πίνακες]
Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ)

Εθνική Τράπεζα: Τα 23 ελληνικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τους δασμούς Τραμπ
Οι ελιές και το ελαιόλαδο, είναι τα κυριότερα προϊόντα, με σωρευτικές εξαγωγές απο 1 δισ. το καθένα προς τις ΗΠΑ

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας