Τη διαχρονικά χαμηλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ αναδεικνύει η νέα μελέτη που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το δίκτυο δεξαμενών σκέψης EPICENTER.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ με βαθμολογία 8,49 στα 10 στη γενική επίδοση στο πεδίο του ελεύθερου εμπορίου σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας και βάσει των δεδομένων του 2022.
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) που εφαρμόσθηκαν το 2015 έριξαν την Ελλάδα σε ιστορικό χαμηλό με βαθμολογία 0,77 στα 10. Η βαθμολογία ανέκαμψε πλήρως μόλις το 2020, μετά την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που κράτησαν 5 χρόνια.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μελέτη
Τα βασικά πορίσματα της μελέτης:
● Στην πιο πρόσφατη κατάταξη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που αξιοποιεί δεδομένα του 2022, η Ελλάδα ως προς τη γενική επίδοση στο πεδίο του ελεύθερου εμπορίου καταλαμβάνει την 23η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ με βαθμολογία 8,49 στα 10. Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
● Στους περιορισμούς στη μετακίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων, η Ελλάδα την περίοδο 2002-2004 ξεπέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ-27, ωστόσο από το 2005 έως το 2020 κατέγραψε σταθερά χαμηλότερη επίδοση, με την πιο έντονη απόκλιση να σημειώνεται το 2015 (4,94 έναντι 7,51). Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται βελτίωση, με την Ελλάδα να βαθμολογείται με 7,09 το 2022, έναντι 7,85 της ΕΕ-27. Πιο συγκεκριμένα:
○ Ως προς τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls), από το 2000 έως το 2005 η βαθμολογία της Ελλάδας παρέμεινε σταθερή. Από το 2005 έως το 2014, καταγράφηκε υποχώρηση, ενώ το 2015 η βαθμολογία έφτασε σε ιστορικό χαμηλό με 0,77 στα 10 με την επιβολή περιορισμών μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Η βαθμολογία ανέκαμψε πλήρως το 2020, μετά την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που κράτησαν 5 χρόνια.
○ Ως προς τους περιορισμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, από το 2000 έως το 2010 σημειώθηκε βελτίωση στη βαθμολογία. Από το 2011 έως το 2019, καταγράφηκε υποχώρηση λόγω της κρίσης, ενώ το 2022 η βαθμολογία της Ελλάδας πλησίασε τον μέσο όρο της ΕΕ-27.
○ Ως προς την προστασία ξένων περιουσιακών στοιχείων, από το 2000 έως το 2005 σημειώθηκε βελτίωση. Από το 2008 έως το 2014 η βαθμολογία υποχώρησε λόγω της κρίσης, ενώ από το 2020 ανέκαμψε σταδιακά.
● Το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2023 μειώθηκαν κατά 8,7%. Η σωρευτική αύξηση της περιόδου 2021-2023 έφτασε το 29,6%. Πιο συγκεκριμένα:
○ Το 2023, οι ελληνικές εξαγωγές επικεντρώθηκαν κυρίως στα ορυκτά καύσιμα (16,476 δις ευρώ), τα τρόφιμα και τα ζώντα ζώα (7,581 δις ευρώ), και τα βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη (7,356 δις ευρώ).
Σημαντικές αυξήσεις από το 2021 σημειώθηκαν σε έλαια και λίπη (92,8%), ορυκτά καύσιμα (42,2%), και τρόφιμα (28,7%). Μικρότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα χημικά προϊόντα (4,6%), ενώ οι εξαγωγές μη βρώσιμων πρώτων υλών μειώθηκαν κατά 15,9%. Το εξαγωγικό εμπορικό τοπίο της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από ισχυρή παρουσία ενεργειακών και αγροτικών προϊόντων.
● Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στο διεθνές εμπόριο, με την αγορά της να είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με εκτιμώμενο συγκεντρωτικό ΑΕΠ περίπου 17 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το 2023. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050 κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα ανήκει στην ομάδα G7 ενώ το μερίδιο της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να πέσει κάτω από 10%, από 14% που είναι σήμερα.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦΙΜ υπογράμμισε ότι : «Ελάχιστα πεδία συγκεντρώνουν την σχεδόν καθολική ομοφωνία των οικονομολόγων όσο η καθοριστική θετική σημασία που έχει το ελεύθερο εμπόριο για τη συλλογική ευημερία. Σε μια περίοδο που φαίνεται να φέρνει ένα νέο παγκόσμιο κύμα προστατευτισμού, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πολύ πιο εξωστρεφής αν θέλει να διατηρήσει το διεθνές της αποτύπωμα. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η επίπονη εμπειρία των κεφαλαιακών ελέγχων πρέπει να λειτουργήσει ως δίδαγμα για τη μακροχρόνια χάραξη της οικονομικής πολιτικής».
Latest News
Χατζηδάκης: Τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025
Ποιες τάσεις διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης