Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα βήματα βελτίωσης της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, καθώς περιλαμβάνει τέσσερις δέσμες μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το πλαίσιο για την επενδυτική κοινότητα.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, περιλαμβάνει 4 άξονες ρυθμίσεων, με πρωτεύον τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, την ενθάρρυνση της ζήτησης και την εισαγωγή εταιριών σε αυτό. Επίσης, προωθείται η θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ περιλαμβάνονται και μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία.

Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς

«Φωτεινά» σημεία βλέπει ο Νίκος Χρυσοχοΐδης

Κατά τον κ. Νίκο Χρυσοχοΐδη, της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, «υπάρχουν αρκετά ‘’φωτεινά’’ σημεία από το νέο ν/σ, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της αγοράς». Σε αυτά, ο ίδιος, κατέταξε «την έκπτωση δαπανών για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας από 15% σε 5% για τους τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αποκτούν φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος», το οποίο ήταν ένα χρόνιο αίτημα.

Ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ παραμένει στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ακόμη και σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων «τρέχει» με πολύ γοργούς ρυθμούς.

Κεφαλαιαγορά: Ευνοούνται τα εταιρικά ομόλογα λέει ο Σίμος Μαυρουδής

Ως θετική κρίνει την παραπάνω ρύθμιση και ο Σίμος Μαυρουδής, της Fast Finance, εκτιμώντας ότι «θα ευνοήσει τα εταιρικά ομόλογα με μεγάλο κουπόνι. Επομένως», συνεχίζει ο ίδιος, «ή θα προσέλθουν νέοι επενδυτές που πλέον θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο καθαρό κέρδος από τα κουπόνια, ή θα ανταλλάξουν κάποιοι τα ομόλογα χαμηλότερου κουπονιού που έχουν, μιας και έως πρότινος ήταν προτιμητέα λόγω του ότι η απόδοση στη λήξη ερχόταν κυρίως από την (μη φορολογήσιμη) διαφορά μεταξύ τιμής Αγοράς – Πώλησης».

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε το θετικό αντίκτυπο της αύξησης από 5 σε 8 εκατ. ευρώ ετησίως του ορίου για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου αντί ενημερωτικού δελτίου σε δημόσιες προσφορές κινητών αξιών.

Έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ καθώς το κόστος για την έκδοση πληροφοριακού δελτίου, που παρέχει επίσης ουσιαστική πληροφόρηση στους επενδυτές, είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για την έκδοση ενημερωτικού δελτίου.

Σε γενικές γραμμές το ν/σ ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στην αγορά ήθελαν περισσότερα σχετικά με την προσέλκυση κεφαλαίων ή περισσότερα για τη σύνδεση των αποταμιευτικών λογαριασμών με επενδυτικά προϊόντα. Δηλαδή αυτό που λείπει ειδικά από τους εγχώριους κωδικούς.

Προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν και η επέκταση των κινήτρων που ισχύουν για τους «επενδυτικούς αγγέλους» (angel investors) και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά. Σύμφωνα με τα κίνητρα αυτά, ποσό ίσο με το 50% της εισφοράς τους εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, μέχρι τις 300.000 ευρώ.

Άλλωστε οι angel investors διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πρώιμη φάση ανάπτυξης των startups, παρέχοντας τα απαραίτητα κεφάλαια, την τεχνογνωσία, αλλά και αρκετές δυνατότητες για δικτύωση. Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών startups με δικά τους κεφάλαια.

Ο θεσμός του angel investor είναι σε νηπιακή κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν αρκετά επενδυτικά Venture Capital Funds στην Ελλάδα που χρηματοδοτούν νεοφυείς αλλά και  μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια από ιδιώτες, τράπεζες η την Ευρωπαϊκή Ένωση.   Μπορεί να τα αναζητήσει κανείς σε επενδυτικές εκδηλώσεις, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Στήριξη και στις ΑΕΕΑΠ

Θετικές ήταν και οι προσπάθειες για τις ΑΕΕΑΠ, με την ειδική αναφορά που είχε το νομοσχέδιο. Υπάρχει μια προσπάθεια απλοποίησης του πλαισίου, αλλά και η δυνατότητα εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Θετικά αυτά τα βήματα, δεδομένου ότι οι με επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ αντιστοιχεί στο 15,6% του συνόλου της θεσμικής διαχείρισης στην Ελλάδα.

Άλλωστε, ο κλάδος παραμένει στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ακόμη και σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων «τρέχει» με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Πρόσφατα μάλιστα, η Alpha Finance είχε υπολογίσει ότι οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με discount 40% έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV), προσφέροντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Στους υποστηρικτικούς παράγοντες, μάλιστα, είχε εντάξει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, την αναμενόμενη εξομάλυνση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα, τις σημαντικές επενδύσεις για αναβάθμιση υποδομών, τις θετικές τάσεις τουρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βρίσκει στηρίξεις απέναντι στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αν και η αγορά έδειξε από τα πρώτα λεπτά ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και στα νέα μέτωπα που ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ψυχραιμία που δείχνουν οι ευρωαγορές αγορές, έχει κάμψει και τις εγχώριες ανησυχίες

Τα «χρυσά» placements του ΧΑ: Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Φουρλή - Τα «χρυσά» placements και η ευκαιρία του ΧΑ

Γιατί θεωρείται κατάλληλο το μομέντουμ για την προσέλκυση επενδυτών – Ισχυρή ζήτηση από κορυφαία «ονόματα» του επιχειρείν σε Ελλάδα και εξωτερικό – Ποιοι «πάτησαν το κουμπί»