Με στόχο την  προστασία των καλλιεργειών και της συνολικής αγροτικής παραγωγής από επιβλαβή τρωκτικά στη Θεσσαλία, η Περιφέρεια προχωρά στην επέκταση του καινοτόμου προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης μέσω της διαχείρισης του αρπακτικού πτηνού Τυτώ (Tyto alba), χρησιμοποιώντας τη νυκτόβια κουκουβάγια, ως φυσικό εχθρό των ποντικιών.

Με αυτή  τη μέθοδο αντιμετωπίζεται ένα διαχρονικό  πρόβλημα που προκαλεί ετήσιες ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων δήμων.

Θεσσαλία: Σχέδιο για ένα νέο αγροτικό μοντέλο με ταυτότητα

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κουρέτας τόνισε: «Στη Θεσσαλία επενδύουμε στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα  αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση που ενισχύει την αγροτική παραγωγή, προστατεύει τη βιοποικιλότητα και μειώνει την ανάγκη για χημικά σκευάσματα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εξαιρετικά. Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε το ήδη υπάρχον δίκτυο στους δήμους που εφαρμόζεται το πρόγραμμα και να το επεκτείνουμε σε ακόμη περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας».

Το πρόγραμμα «Τυτώ», το οποίο εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2023, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο

Μείωση ζημιών και χρήσης χημικών μέσων

Ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Σταυρίδης παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους άξονες του έργου, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ», κ. Βασίλειος Μποντζώρλος, παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και την πορεία του προγράμματος. Υπογράμμισε τη δυναμική της μεθόδου στη μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων, επιβεβαιώνοντας τα οφέλη της για τις καλλιέργειες και το οικοσύστημα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι Σοφάδων, Αγιάς, Λάρισας, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Τεμπών, Ρήγα Φεραίου, Ελασσόνας και Φαρσάλων ενώ ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξέφρασαν και οι Δήμοι Καρδίτσας και Μετεώρων. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική συζήτηση για την εντατικοποίηση των προσπαθειών στους υπάρχοντες Δήμους και τη διεύρυνση του προγράμματος σε νέους, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2023, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο.

Πρόσφατα, η Θεσσαλία φιλοξένησε το διεθνές συνέδριο για την «Τυτώ», που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ»,  με τη συμμετοχή ερευνητών από 12 χώρες οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν από κοντά την εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO