
Για αρκετό καιρό θα απέχει από τη μείωση των επιτοκίων η Fed μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο, εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Η Fed, θεωρητικά, θα έπρεπε να αυξάνει τα επιτόκια τώρα, αν είναι πραγματικά δεσμευμένη στο στόχο του πληθωρισμού του 2%, είπε ο πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη. Αλλά είναι πιο πιθανό ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια, «κλείνοντας τα μάτια» στον υψηλότερο πληθωρισμό με στόχο να προστατεύσει την οικονομική ανάπτυξη και τον αμερικανικό εξαιρετισμό, πρόσθεσε.
Fed: Θετικές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία – Καμπανάκι για τις υψηλές αποτιμήσεις
«Σε ονομαστική αξία, δεν είναι καλά νέα για τη Fed» είπε για τα στοιχεία της πορείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο. «Θα ανεχθούν τον υψηλό πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να μας υπόσχονται ότι όλα θα πάνε καλά, και νομίζω ότι θα κάνουμε παύση, το κουμπί της παύσης θα είναι ενεργοποιημένο πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αγορές».
Τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν πτώση, στέλνοντας τις αποδόσεις υψηλότερα σε όλες τις διάρκειες κατά τουλάχιστον οκτώ μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση του δεκαετούς βρέθηκε πάνω από το 4,6%.
Τα swaps επιτοκίων έδειξαν ότι οι έμποροι τιμολογούν μόλις μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του 2025, αφού ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε περισσότερο από τον Μάρτιο.
Μια διαφορετική οικονομία
Ο Ελ Εριάν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco, επέκρινε επίσης τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ και τους συναδέλφους του ότι αντιδρούν υπερβολικά στα οικονομικά δεδομένα και παρέχουν συγκεχυμένες μελλοντικές οδηγίες στους επενδυτές, γεγονός που ενισχύει τη μεταβλητότητα της αγοράς.
«Αυτή η Fed δεν έχει καμία στρατηγική αγκύρωση» τόνισε. «Δεν υπήρξε ουσιαστική μελλοντική πολιτική καθοδήγηση από αυτή τη Fed και αυτό είναι το μεγάλο λάθος».
Πρόσθεσε ότι τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν ήταν «ακραία», επειδή είναι συνεπή με άλλα οικονομικά στοιχεία. Επιπλέον, η έκθεση δείχνει ότι οι εταιρείες και οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ πιο ευαίσθητοι στις πραγματικές και αναμενόμενες αυξήσεις του κόστους.
«Πρόκειται για μια διαφορετική οικονομία», είπε.


Latest News

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση