Στα ύψη οδηγούνται οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος με τις  τιμές φυσικού αερίου σε υψηλό διετίας και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων να …ίπταται. Οι προβλέψεις για έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα τελικά επιβεβαιώνονται.

Το φυσικό αέριο, στο ευρωπαϊκό hub αερίου (TTF)  από τις 4 Φεβρουαρίου ακολουθεί μια ανοδική πορεία ξεκινώντας από 52,048 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και ξεπερνώντας τη Δευτέρα τα 58,039 ευρώ ανά  MWh ενώ χθες το μεσημέρι διαπραγματευόταν πάνω από 59 ευρώ ανά  MWh.

Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]

Τα δικαιώματα ρύπων

Ανοδική πορεία ακολουθούν και οι  τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο. Ειδικότερα, τη Δευτέρα οι τιμές των δικαιωμάτων έφτασαν τα 82,94 ευρώ ανά τόνο εκπομπών, δηλαδή προσέγγισαν και πάλι τις τιμές που είχαν στα μέσα Δεκεμβρίου 2023.

Οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

Έτσι, το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων συμπαρασύρει και τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι για σήμερα οι μέσες τιμές ρεύματος στην Αλβανία έφτασαν τα 200,08 ευρώ/MWh, στο Κόσοβο τα 200 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία  τα 184,36 ευρώ/MWh, σε Βουλγαρία και Ρουμανία ξεπερνούν τα 182,11 ευρώ/MWh και 182,05 ευρώ/MWh αντίστοιχα,  στη Σερβία τα 180,63 ευρώ/MWh, στην Ιταλία τα 172 ευρώ/MWh, στη Σλοβακία  τα 170,16 ευρώ/MWh, στην Αυστρία τα 161,35 ευρώ/MWh, σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία τα  154 ευρώ/MWh, σε Βρετανία και  Ιρλανδία τα 153 ευρώ/MWh, σε Πολωνία τα  133 ευρώ/MWh, σε Ισπανία και Πορτογαλία τα 119 ευρώ/MWh και στη Φινλανδία τα  75 ευρώ/MWh.

Στην Ελλάδα η μέση τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι σήμερα στα  182,11 ευρώ/ MWh, κινούμενη ανοδικά από το περασμένο Σάββατο   8 Φεβρουαρίου  οπότε  ήταν στα 113,05 ευρώ/ MWh. Δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου  62% μέσα σε ένα πενθήμερο.

Ο βαρύς χειμώνας

Και οι προγνώσεις για το επόμενο διάστημα δεν είναι ευοίωνες. Η ανάγκη για νέες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προκειμένου να αναπληρωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία λόγω του ψύχους σημειώνουν  ραγδαία υποχώρηση κάτω από το 50% της συνολικής τους χωρητικότητας,  δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μάλιστα, με τον υπόλοιπο χειμώνα στη Βορειοδυτική Ευρώπη να προμηνύεται βαρύς αναμένεται επιτάχυνση της εξάντληση των αποθηκών αερίου.  Την ίδια ώρα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από την Ασία για την προμήθεια LNG γεγονός που πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, συμπαρασύροντας και τις τιμές ρεύματος.

Οι λογαριασμοί ρεύματος στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται κατά περίπου 50% από το φυσικό αέριο, ο Φεβρουάριος αναμένεται δύσκολος. Ήδη  η μέση τιμή του μήνα (έως σήμερα) είναι στα 137,34 ευρώ/MWh, κατάτι υψηλότερα από τη μέση τιμή Ιανουαρίου που είχε κλείσει στα 135,13 ευρώ/MWh. Αν και, σε ένα ασταθές ενεργειακό περιβάλλον, δεν μπορεί να προδιαγραφεί με ακρίβεια η πορεία των τιμών, για την ώρα η εικόνα για τα τιμολόγια των καταναλωτών Μαρτίου δείχνει ανοδικές πιέσεις.

Το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία

Το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Το κρεσέντο ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ελληνικές βιομηχανίες.

Ο ΣΕΒ και άλλες φορείς εκπροσώπησης των βιομηχανιών έχουν ζητήσει επανειλημμένως μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση με την κυβέρνηση όμως να δηλώνει πώς τα περιθώρια παρέμβασης είναι περιορισμένα.

Οι επιδοτήσεις για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Οπότε οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά παραμένουν στο  …τραπέζι  ώστε να συγκρατηθεί η κιλοβατώρα περίπου στα 15 λεπτά. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με παροχές ισχύος κάτω των 35 kVA),  το πλαίσιο για την επιδότησή τους βρίσκεται υπό επεξεργασία από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, από τις περίπου 1,3 εκατ. επιχειρήσεις που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) θα καλυφθούν για το τρίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος τουλάχιστον 600.000 – 700.000 επιχειρήσεις, καθώς θα τεθεί «κόφτης» το ύψος του τσίρου τους. Ειδικότερα το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως   10 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια