![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2.jpg)
Σε μαζικές απολύσεις θα προβεί ο πετρελαϊκός γίγαντας Chevron καθώς όπως ανακοίνωσε στους εργαζόμενους θα απομακρύνει το 15% έως το 20% του προσωπικού της ή ή περίπου 6.000 έως 8.000 άτομα. Ανώτατο στέλεχος της εταιρείας δήλωσε στον Barron’s ότι οι απολύσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας μείωσης του κόστους και δεν αποτελούν ένδειξη ευρύτερων προβλημάτων στην εταιρεία.
Βενεζουέλα: Πιέσεις Τραμπ στον Μαδούρο, στη ζυγαριά το αργό και οι μπίζνες της Chevron
Οι απολύσεις θα γίνουν σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα μεγάλα τμήματα της εταιρείας, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μαρκ Νέλσον. Ταυτόχρονα, η εταιρεία ενισχύει τις αποδόσεις της στους μετόχους, αυξάνοντας τα μερίσματα και τις εξαγορές μετοχών. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Chevron αγόρασε πίσω δικές της μετοχές αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών της κατά περίπου 10%. Έχει επίσης αυξήσει επανειλημμένα το μέρισμά της και η μετοχή έχει τώρα μερισματική απόδοση 4,4%.
Η Chevron δεν είναι η μόνη εταιρεία στο πεδίο πετρελαίου που «αδυνατίζει». Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν γίνει πολύ πιο αποτελεσματικές στην παραγωγή πετρελαίου, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές και τεχνολογία για την εξόρυξη και την επεξεργασία περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει μια έκρηξη στην παραγωγή πετρελαίου, καθιστώντας την ως τη κορυφαία παραγωγό στον κόσμο, η χώρα δεν έχει δει ανάλογη έκρηξη στην απασχόληση. Την τελευταία δεκαετία, οι ΗΠΑ αντλούσαν 60% περισσότερο πετρέλαιο την ημέρα με περίπου 40% λιγότερους εργαζόμενους.
«Λιτή εταιρεία» γίνεται η Chevron
Η Chevron είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να γίνει μια πιο λιτή εταιρεία. Όπως ανακοίνωσε στην τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων της, στοχεύει σε βελτιώσεις διαρθρωτικού κόστους αξίας 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026. Επίσης, αποσύρει τις δραστηριότητές της σε πολλά μέρη του κόσμου, πουλώντας πρόσφατα περιουσιακά στοιχεία στον Καναδά, τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αλάσκα.
Η Chevron επικεντρώνεται όλο και περισσότερο σε μερικές περιοχές υψηλής ανάπτυξης, όπως η λεκάνη Permian του Τέξας και το Νέο Μεξικό, μια σημαντική επένδυση πετρελαίου στο Καζακστάν και σε νέα έργα στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο Νέλσον είπε ότι η εταιρεία τυποποιεί επίσης τις διαδικασίες της σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντάς της να μειώσει το κόστος. Εάν η εταιρεία βρει μια νέα τεχνική σε μια από τις σχιστολιθικές λεκάνες στις οποίες δραστηριοποιείται, «δεν χρειάζεται να λύσουμε αυτό το πρόβλημα τρεις ή τέσσερις φορές σε πολλές λεκάνες. Πρέπει να το λύσουμε μία φορά και να το εκτελέσουμε πιο γρήγορα σε όλο το σύστημα», πρόσθεσε.
Ο αριθμός των εργαζομένων της Chevron μειώθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία, σε λιγότερο από 40.000 άτομα παγκοσμίως στο τέλος του περασμένου έτους από περίπου 61.000 στο τέλος του 2014 (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 5.000 περίπου υπάλληλοι πρατηρίων καυσίμων της εταιρείας). Λίγο περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους της Chevron βρίσκονται στις Η.Π.Α.
Η Exxon Mobil βρίσκεται επίσης σε λειτουργία μείωσης κόστους. Όπως έχει ανακοινώσει, θα μειώσει το λειτουργικό κόστος της κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019 και έχει ήδη περικόψει 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Exxon δεν έχει κάνει παρόμοιες ανακοινώσεις περί απολύσεων όπως η Chevron τους τελευταίους μήνες, αλλά ο αριθμός των εργαζομένων της έχει πτωτική τάση, εκτός από τους νέους υπαλλήλους που προστέθηκαν μέσω εξαγορών. Μεταξύ 2013 και 2023, η βάση των εργαζομένων της μειώθηκε από 75.000 σε 62.000.
Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις τους για γεωτρήσεις. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι αντικαθιστά τους ανθρώπους, οδηγώντας σε απολύσεις όπως αυτές που ανακοινώνει η Chevron. Σε απάντηση, ο Νέλσον εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «δεν είναι η αντικατάσταση των ανθρώπων», αλλά ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εργαστούν με την τεχνολογία για να «δημιουργήσουν περισσότερη αξία».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ