![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17.jpg)
Ο καθοριστικός ρόλος των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, και οι προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τη στρατηγική κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής υπό τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Αντιγόνη Βαφείδου, Υποδιευθύντρια Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ο Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ (2022-2025), υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως «εξαιρετικά σημαντικού συμμάχου» στις ενεργειακές εξελίξεις, τονίζοντας τις «γέφυρες που μπορεί να χτίσει η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την ΕΕ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο».
Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις
Υπογράμμισε τη σημασία των αμερικανικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, δίνοντας παραδείγματα των Chevron και ExxonMobil, και αναφέρθηκε στην επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, η οποία αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι η Ρωσία έχει χάσει την αξιοπιστία της ως ενεργειακός εταίρος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».
Πυλώνας της ελληνικής οικονομία η ενέργεια
Ο Σπήλιος Λιβανός, πρόεδρος του ΔΣ της HELLENiQ ENERGY, τόνισε τη σημασία της ενέργειας ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα είναι πλέον εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακός κόμβος», είπε, υπογραμμίζοντας τις ισχυρές σχέσεις της χώρας με το Ισραήλ, τον αραβικό κόσμο και τη Βουλγαρία. Αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα τερματικά LNG της Ελλάδας σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι η επένδυση σε αυτά ήταν «στρατηγικά ορθή».«Η νέα αμερικανική διοίκηση προωθεί τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε.
«Το East Med δεν ανταγωνίζεται τις αμερικανικές εισαγωγές LNG»
Ο Osama Mobarez, Γενικός Γραμματέας του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), σημείωσε ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οδηγήθηκαν στη συνεργασία λόγω της ανάγκης αξιοποίησης των νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. «Το East Med δεν ανταγωνίζεται τις αμερικανικές εισαγωγές LNG», είπε, προσθέτοντας ότι «μέσω της συνεργασίας κρατών και επιχειρήσεων, έχουμε αναπτύξει μια αμοιβαία επωφελή σχέση», η οποία συνεχώς ενισχύεται.
Από διατλαντικές συνεργασίες το 50% των εισαγωγών LNG της Ελλάδας
Η Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Affairs & Communication Officer της Metlen Energy & Metals, παρουσίασε την εταιρεία ως «έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς και μεταλλευτικούς ομίλους στην Ευρώπη και στον κόσμο», με δραστηριότητες σε πέντε ηπείρους και 40 χώρες. «Η διατλαντική συνεργασία είναι το κλειδί», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι ενεργειακές προκλήσεις και οι αυξημένες τιμές «καθιστούν αναγκαία τη σταθερότητα στη βιομηχανία».
Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία των εισαγωγών LNG στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το 50% των εισαγωγών LNG της χώρας προέρχεται από διατλαντικές συνεργασίες.
Αναζητά επενδύσεις η Βουλγαρία
Στο 2ο μέρος της συζήτησης, ο Zhecho Stankov, υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, επεσήμανε ότι η χώρα του «παίζει σημαντικό ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο LNG», διευκολύνοντας την ενεργειακή ροή προς την Ευρώπη. Αναφέρθηκε στο Vertical Corridor Initiative, ένα ενεργειακό έργο που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία στις ενεργειακές τους ανάγκες.
«Ήρθα στις ΗΠΑ για να διασφαλίσω χρηματοδότηση για ενεργειακές επενδύσεις», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει 70% αποδοχή της πυρηνικής ενέργειας στη βουλγαρική κοινωνία.
Ο Kalin Peshov, Πρόεδρος του ΔΣ της Glavbolgarstroy, ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί βασικό άξονα των συνομιλιών του στις ΗΠΑ. «Αντιμετωπίζουμε τρία βασικά προβλήματα στην ενεργειακή προμήθεια», είπε, απαριθμώντας:
- Έλλειψη συγκεκριμένης τεχνολογίας
- Γραφειοκρατία και υπερβολικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στην ΕΕ
- Έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού
Τόνισε ότι «οι ΗΠΑ έχουν πιο πραγματιστική προσέγγιση, ενώ η ΕΕ επιβάλλει υπερβολικούς κανονισμούς». Πρότεινε εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τομέα, ενώ ανέφερε τη δυσκολία που προκαλεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, λέγοντας ότι οι διαδικασίες είναι υπερβολικά αργές.
«Οι ενεργειακές συνεργασίες θα αυξηθούν»
Ο Frank Fannon, Managing Director της Fannon Global Advisors και πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους (2018-2021), τόνισε ότι η ενεργειακή πολιτική αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας διοίκησης Τραμπ.
«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν έναν αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο στις ΗΠΑ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι ενεργειακές συνεργασίες θα αυξηθούν». Άσκησε κριτική στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, λέγοντας ότι «ίσως ήρθε η ώρα οι χώρες να λαμβάνουν ενεργειακές αποφάσεις χωρίς τους περιορισμούς των Βρυξελλών».
Κλειδί τα έργα
Η Ann Bluntzer, Εκτελεστική Διευθύντρια του Hamm Institute for American Energy και μέλος του Ralph Low Energy Institute, TCU, τόνισε ότι η υλοποίηση έργων είναι το κλειδί. «Έχουμε δει έργα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να πραγματοποιηθούν. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό να συμβεί ξανά», είπε. Τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον ενεργειακό τομέα», προσθέτοντας ότι η χώρα «τοποθετήθηκε σε πολύ καλή θέση στον νέο ενεργειακό χάρτη».
Η Olga Khakova, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια στο Global Energy Center του Atlantic Council, ανέλυσε τις διαφορές στην προσέγγιση της ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. «Όλοι θέλουμε ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κοινές αξίες και ανάγκες.
«Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολο στις επιχειρήσεις να δείξουν ότι θέλουν να κάνουν το σωστό», τόνισε, αναφερόμενη στη σημασία της σταθερότητας. «Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ πρέπει να πετύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», κατέληξε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκορ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022