Σε έναρξη της κάλυψης της Άβαξ προχώρησε η Euroxx δίνοντας σύσταση overweight (υπεραπόδοση) και τιμή-στόχο €3,40 για τη μετοχή, με το περιθώριο ανόδου να υπολογίζεται σε 74% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο (11.02 €1,96).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μετοχή της Άβαξ διαπραγματεύεται με σημαντικό discount της τάξης άνω του 50% σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της (P/E 5.3x το 2025 έναντι 12.2x), την στιγμή που η εταιρία έχει πετύχει δραστική μείωση του καθαρού της τραπεζικού δανεισμού σε €221,0 εκ. την 30/06/2024 μέσω της αυξανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας τα τελευταία έτη και της είσπραξης σημαντικών μερισμάτων από το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων, καθώς και επιλεκτικών αποεπενδύσεων από ώριμες συμμετοχές (πώληση κλάδου ΑΠΕ & εμπορίας ενέργειας της Volterra, πώληση συμμετοχής στην Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου), ενώ αναμένει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της καθαρής κερδοφορίας τα επόμενα έτη.

Αντώνης Μιτζάλης (AVAX): Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη

Οι εκτιμήσεις

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx για το διάστημα 2024-2028, ο κύκλος εργασιών της Άβαξ αναμένεται να υπερβεί τα €600 εκ. το 2024, τα €750 εκ. το 2025 και τα €800 εκ. το 2026, με ποσοστό άνω του 70% των πωλήσεων τα έτη 2024 – 2028 να εξασφαλίζεται από το υφιστάμενο ανεκτέλεστο έργων, το οποίο την 30/09/2024 ανερχόταν σε €3,2 δισ. και περιλάμβανε εμβληματικά έργα όπως η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, τα 3 νοσοκομεία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα έργα υποδομής του Ελληνικού, το flyover της Θεσσαλονίκης, οι οδικές αρτηρίες Μπράλος-Άμφισσα & Ιωάννινα-Κακαβιά καθώς και μεγάλα ιδιωτικά ενεργειακά έργα σε Ρουμανία & Ιράκ.

Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση αναμένεται στα EBITDA, τα οποία προβλέπεται να υπερβούν τα €100 εκατ. ετησίως τα επόμενα έτη ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους από την κατασκευή και παρά τη μείωση της συνεισφοράς των παραχωρήσεων λόγω της λήξης της παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Η εταιρία εκτιμάται ότι θα παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα έτη, τις οποίες θα κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό σε γενναιόδωρη ανταμοιβή προς τους μετόχους αρχής γενομένης από φέτος, ενώ εξετάζει προσεκτικά την επιλεκτική τοποθέτηση σε νέους τομείς (ενέργεια, ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων, επιπρόσθετες παραχωρήσεις) που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των εσόδων τα επόμενα έτη.

Τέλος, και παρά την παροδική πίεση που δημιουργεί στο κεφάλαιο κίνησης η αύξηση του κύκλου εργασιών σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις πιστοποιήσεις & πληρωμές των δημοσίων έργων, σημαντική υποχώρηση αναμένεται στον καθαρό δανεισμό της εταιρίας τα επόμενα έτη (€223 εκατ. το 2024, €196 εκατ. το 2025 και €124 εκατ. το 2026), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αναχρηματοδοτήθηκε πρόσφατα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με εξυπηρέτηση αποκλειστικά από έσοδα του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων στο επίπεδο της 100% θυγατρικής Άβαξ Παραχωρήσεις, η οποία έχει καταστεί ο επενδυτικός βραχίονας του Ομίλου στις υφιστάμενες και τις νέες παραχωρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ
Επιχειρήσεις |

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ

Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές