
Οι Ελληνες όχι μόνο δεν διστάζουν να συζητήσουν με τον/την σύντροφό τους για τα οικονομικά τους, αλλά θεωρούν ότι αυτό συμβάλλει σε μια υγιή σχέση. Είναι μάλιστα τρίτοι μεταξύ των Ευρωπαίων που μιλούν με μεγαλύτερη άνεση για χρήματα.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η Revolut στην οποία συμμετείχαν 21.000 Ευρωπαίοι -1.000 από την Ελλάδα- σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών τους και τις λύσεις που επιλέγουν.
Η περιουσία των Ελλήνων: Πού επένδυσαν το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Η διαφάνεια για τα χρήματα συμβάλλει στις υγιείς σχέσεις
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη όπου τα ζευγάρια αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν για τα χρήματα και μοιράζονται όλα όσα έχουν να κάνουν με τα οικονομικά τους. Μάλιστα, το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι αυτό συμβάλλει σε μια υγιή σχέση.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, αμφότερες με 74%, και η Ιταλία με 72% όπως και η Ελλάδα. Οι χώρες όπου η συζήτηση για τα χρήματα μεταξύ των συντρόφων θεωρείται πιο δύσκολη είναι η Λετονία και η Τσεχία.
Στην Ελλάδα, οι άνδρες αισθάνονται πιο άνετα όταν μιλούν για τα χρήματα με τη σύντροφό τους (78% έναντι 67%), ενώ εξετάζοντας τις ηλικιακές ομάδες, εκείνοι που υποστηρίζουν περισσότερο τις ανοιχτές συζητήσεις για τα χρήματα με τον σύντροφό τους είναι οι ηλικίες 25-34 ετών (75%).
Διαφωνίες για τα χρήματα;
Το 34% των Ελλήνων επιβεβαιώνει ότι μερικές φορές έχουν/είχαν διαφωνίες για τα χρήματα με τον σύντροφό του, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ σοβαρές και συνήθως είναι σε θέση να βρουν κοινό έδαφος.
Το 24% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν διαφωνεί για τα οικονομικά του με τον σύντροφό του, επειδή συνήθως έχουν την ίδια άποψη ως ζευγάρι, γεγονός που συμβάλλει στο να μην υπάρχουν τριβές σε αυτόν τον τομέα. Στη Ρουμανία, αντίθετα, μόνο το 11% δηλώνει το ίδιο.
Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια Ελλήνων διαφορετικών ηλικιών αντιμετωπίζουν τους καβγάδες για οικονομικά, εκείνοι που λένε ότι καβγαδίζουν λιγότερο είναι οι νεότεροι (18-24 ετών), αλλά και οι μεγαλύτεροι ηλικίας 65+. Ίσως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Millennials (35-44 ετών) είναι εκείνοι που έχουν περισσότερες διαφωνίες για τα χρήματα (68%), δεδομένου ότι σε αυτή την ηλικία πραγματοποιούνται συνήθως μεγάλα σχέδια – και έξοδα – όπως για παράδειγμα η αγορά σπιτιού.
Κοινή διαχείριση των χρημάτων
Στην Ελλάδα, η αγαπημένη λύση των ζευγαριών για τη διαχείριση των εξόδων είναι οι ξεχωριστοί τραπεζικοί λογαριασμοί που διαθέτουν εργαλεία με τα οποία μπορούν να μοιράζονται όλα τα κοινά τους έξοδα, όπως για παράδειγμα η λειτουργία μοιράσματος λογαριασμών στην τραπεζική τους εφαρμογή (41%). Αυτή είναι η λύση που προτιμούν οι γυναίκες, με ποσοστό 48% έναντι 35% για τους άνδρες.
Οι Κοινοί λογαριασμοί βρίσκονται στη δεύτερη θέση, καθώς αποτελούν την αγαπημένη επιλογή για το 39% των Ελλήνων. Ο κοινός λογαριασμός είναι ένας τρεχούμενος λογαριασμός με δύο κατόχους που έχουν τα ίδια δικαιώματα στη διαχείριση των χρημάτων. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια μπορούν να προσθέτουν ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.
Οι Έλληνες ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι κοινοί λογαριασμοί προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και ότι είναι η καλύτερη λύση για να διαχειριστούν τα χρήματα με τον σύντροφό τους. Πρόκειται για τη λύση που προτιμούν οι άνδρες, με ποσοστό 47% έναντι 32% για τις γυναίκες.
Το 2024, τα ζευγάρια Ελλήνων με Κοινούς Λογαριασμούς στη Revolut είχαν μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 434 ευρώ στους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Οι κύριες κατηγορίες εξόδων που διαχειρίζονται οι Έλληνες με τους Κοινούς Λογαριασμούς είναι οι αγορές τροφίμων, τα εστιατόρια και το shopping.
«Καθώς τα ζευγάρια ετοιμάζονται για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, είναι η ιδανική στιγμή να κάνουν αρμονικές συζητήσεις για τα χρήματα, διασφαλίζοντας ότι η αγάπη και τα οικονομικά τους συμβαδίζουν», δήλωσε ο Ignacio Zunzunegui, Επικεφαλής Ανάπτυξης της Revolut για τη Νότια Ευρώπη. «Λύσεις όπως οι Κοινοί λογαριασμοί βοηθούν τα ζευγάρια στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού, την παρακολούθηση των εξόδων και την ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας και της ασφάλειας των κοινών χρημάτων τους. Αποτελούν μια καλή επιλογή για την αποφυγή παρεξηγήσεων και τη σωστή διαχείριση των μεγάλων σχεδίων και των δαπανών που σχεδιάζουν μαζί».


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο