![Ταμείο Μικροπιστώσεων: Ανοίγει νέα πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stournaras-mikropistwseis.jpg)
Σε νέα «πίστα» μπαίνει ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων στη χώρα με τη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Εγκαινιάστηκε χθες και επίσημα σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αν και ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων και γενικότερα των χρηματοδοτήσεων έχει ανοίξει με πρόσφατη νομοθεσία εντούτοις το ενδιαφέρον των εν δυνάμει παικτών δεν έχει ακόμη εκφραστεί ώστε να λάβουν και την ανάλογη άδεια από την ΤτΕ.
Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιούργησε το Ταμείο Μικροπιστώσεων το οποίο αναμένεται να «τρέξει» τις χρηματοδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό. Με τη στήριξη του Ταμείου Μικροπιστώσεων, θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις εκ των οποίων 1.000 στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Το Ταμείο θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.
Αλλαγή θεσμικού πλαισίου
Μέχρι τώρα η ΤτΕ έχει χορηγήσει τρεις άδειες παροχής μικροπιστώσεων (microfinance) έχοντας ανοίξει την αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων με ποσά έως 25.000 ευρώ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τις εταιρείες:
- Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. Microfinance Solutions» (ανήκει στο ΤΜΕΔΕ και έλαβε άδεια τον Ιανουάριο 2022)
- «Μicrosmart» ( έλαβε άδεια Μάρτιο 2023)
- «AΦΗ Microfinance Α.Ε.» (ανήκει στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Action Finance Initiative και έλαβε άδεια το Μάιο του ΄23)
Ενεργές πάντως στον χώρο των μικροπιστώσεων είναι και οι τράπεζες Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Attica, είτε μέσω συνεργασιών που αναπτύσσουν είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων με την εγγύηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργανισμών.
Το χρηματοδοτικό κενό των 578 εκατ. ευρώ
Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 υπολογίζεται πως το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ.
Πολύ απλά, αυτές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, όπου σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να περάσουν σήμερα το κατώφλι των παραδοσιακών τραπεζών και μπορούν να στραφούν στις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων.
Όπως ανέφερε και ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της ΤτΕ στην ομιλία του, σύμφωνα με έρευνα του European Microfinance Network (EMN), σε συνεργασία με το Microfinance Centre (2023), το 64% των πελατών των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.
Άρα οι μικροχρηματοδοτήσεις μπορούν να αποτελέσουν ακόμη ένα εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα ιδίως για νέες τεχνολογίες. Αξιοσημείωτος σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα είναι ο ρόλος της μικροχρηματοδότησης και στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των γυναικών καθώς σε πολλές κοινωνίες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Μαζί με τη χρηματοδότηση και η συμβουλευτική
Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, «η μικροχρηματοδότηση δεν περιορίζεται μόνο στη χορήγηση μικρής κλίμακας δανείων, όπως πολλοί ενδεχομένως πιστεύουν, αλλά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ενδυνάμωσης που περιλαμβάνει επίσης την παροχή εγγυήσεων, τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη. Για να πετύχουν τον στόχο τους, τα ιδρύματα πρέπει να παρέχουν επαρκή χρηματοοικονομική εκπαίδευση στους δανειολήπτες ώστε να κατανοούν τις βασικές έννοιες όπως διαχείριση κεφαλαίων και χρηματοοικονομικός προγραμματισμός, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους.
Επιπλέον, λόγω του ότι πολλοί δυνητικοί δανειολήπτες έχουν καινοτόμες ιδέες, αλλά όχι και την τεχνογνωσία που απαιτείται για να τις μετουσιώσουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις, θα πρέπει τα ιδρύματα να μπορούν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και να υποστηρίζουν τη διαμόρφωση των επιχειρηματικών τους σχεδίων», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας δίνοντας έναν επιπλέον ρόλο για τα ιδρύματα μικροπιστώσεων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Revolut: Οι Ελληνες μεταξύ των Ευρωπαίων που μιλούν πιο άνετα για χρήματα με τον σύντροφό τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-16-600x429.jpg)
Οι Ελληνες μεταξύ των Ευρωπαίων που μιλούν πιο άνετα για χρήματα με τον σύντροφό τους
Τι έδειξε έρευνα της Revolut για τον τρόπο με τον οποίο συζητούν για χρήματα τα ζευγάρια στην Ευρώπη
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.