Ελπίδες για την αποφυγή των αμερικανικών δασμών δημιουργεί στη βρετανική κυβέρνηση η ανατροπή στο εμπορικό ισοζύγιο που πλέον παρουσιάζει έλλειμμα και ενισχύει με επιχειρηματα το Λονδίνο ενόψει της διαπραγμάτευσης με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Ειδκότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη απο την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Office of National Statistics-ONS), η Βρετανία εμφάνισε, «σπάνιο» έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του περασμένου έτους.

Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας

Με βάση αυτα το Λονδίνο ελπίζει ότι θα ενισχύσει την υπόθεσή του κατά της επιβολής νέων δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών ανέφερε ότι το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατομμυρίων λιρών (195 εκατ. ευρώ) το τέταρτο τρίμηνο, έναντι πλεονάσματος 713 εκατομμυρίων λιρών το τρίτο τρίμηνο, αναφέρει το Reuters.

Reuters: Το διάγραμμα δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε μικρό έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών με τις Ηνωμένες Πολιτείες το τέταρτο τρίμηνο – ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο.

Ελλειμμα μετα απο 14 χρόνια

Εξαιρουμένων των μεγάλων διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, αυτό σηματοδότησε το πρώτο έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ από το 2011.

Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία τον περασμένο μήνα, ο Ντοναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει πολυάριθμους δασμούς και έχει διατυπώσει απειλές για την επιβολή περισσότερων εισφορών, στοχεύοντας σε χώρες που εξάγουν περισσότερα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αλλά το Λονδίνο ελπίζει ότι οι ασάφειες στα στοιχεία θα βοηθήσουν να κερδίσει μια εξαίρεση από τα σχέδια δασμών του Τραμπ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ είπε ότι πίστευε ότι κάτι θα μπορούσε να «επιλυθεί» με τη Βρετανία σχετικά με την απειλή των δασμών, αλλά αργότερα παραπονέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «τεράστιο» εμπορικό έλλειμμα με τον ιστορικό σύμμαχό τους.

Διαφορές στη μέτρηση

Στην πραγματικότητα, και οι δύο χώρες αναφέρουν συνολικά εμπορικά πλεονάσματα μεταξύ τους – συμπεριλαμβανομένων αγαθών και υπηρεσιών – λόγω διαφορών στις μετρήσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer ελπίζει ότι αυτό θα λειτουργήσει προς όφελός του.

Το γράφημα δείχνει τις δαιφορετικές εκτιμήσεις που κάνουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο για τα εμπορικά πλεονάσματα – Ο καθένας λέει ότι έχει εμπορικό πλεόνασμα με τον άλλον λόγω μεθοδολογικών διαφορών.

«Το εμπορικό έλλειμμα θα παραμείνει πιθανότατα μεγάλο το 2025, καθώς οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής ενέργειας αυξάνουν το κόστος εισαγωγής και οι απειλές για τους δασμούς του Προέδρου Τραμπ υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Έλιοτ Τζόρνταν-Ντοακ, ανώτερος οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Pantheon Macroeconomics.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χάου Πιλ , δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι οι υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές των ΗΠΑ δεν θα οδηγούσαν αυτόματα σε υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά θα μπορούσαν να έχουν «αρκετά ουσιαστικές επιπτώσεις» μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή