Ουδέποτε η παριζιάνικη Έκθεση του Κρασιού (Wine Paris) συγκέντρωσε τόσο πολύ κόσμο από το 2019 που καθιερώθηκε – εντάξει, μεσολάβησε και η πανδημία. Από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου στα μεγάλα υπόστεγα του εκθεσιακού χώρου Paris Expo στην Πορτ ντε Βερσάιγ της γαλλικής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν επαγγελματίες του ευρύτερου κλάδου οινοπαραγωγής και οινοπνευματωδών ποτών από 54 χώρες. Μιλάμε για περισσότερους από 5.300 εκθέτες και περισσότερους από 50.000 επισκέπτες.

Η διάθεση όλων ήταν πολύ καλή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Figaro» που υπογράφει ο Αντριάν Μπεζ – ίσως να ευθύνεται και η γευσιγνωστική διαδικασία για την ευφορία του πλήθους των συμμετασχόντων. «Λες και η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπήρχε στο χώρο, λες και οι απειλές του για τη δασμολόγηση των εισαγωγών γαλλικών και εν γένει ευρωπαϊκών κρασιών ουδέποτε ειπώθηκαν από τα χείλη του αμερικανού προέδρου», γράφει ο Μπεζ.

Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία

Και όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του κρασιού είναι ακόμα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα από όσα θέτει η προστατευτική πολιτική του εσωστρεφούς Τραμπ που έχει βαλθεί με τη συμπεριφορά του να «σκοτώσει» τον διεθνοποιημένο καπιταλισμό. Η υπερπαραγωγή και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται στην κορυφή των προβλημάτων των οινοπαραγωγών, Γάλλων και άλλων, κατά τον ρεπόρτερ της παριζιάνικης εφημερίδας.

Πώς όμως εξηγείται η αθρόα προσέλευση παραγωγών και φίλων του οίνου στο εφετινό Wine Paris; «Περισσότερο από ποτέ, οι ενδιαφερόμενοι αισθάνονται την ανάγκη να συναντηθούν σε έναν οικείο τόπο αναφοράς για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και να ανταλλάξουν ιδέες», πιστεύει ο Ροντόλφ Λαμέζ, γενικός διευθυντής της Vinexposium, της εταιρείας που διοργάνωσε την έκθεση.

Κατά την πρώτη θητεία του στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στο γαλλικό και στο ισπανικό κρασί ως αντίποινα για την κόντρα των Airbus και Boeing

Pas de panique

«Ελάτε λοιπόν, ενώστε τις δυνάμεις σας και δουλέψτε όπως συνηθίζετε, δίχως να σκεφτείτε πολύ τι μπορεί να έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Έτσι περιγράφει ο Γάλλος ρεπόρτερ το κλίμα που επικράτησε στην Έκθεση Κρασιού του Παρισιού. «Business as usual» δηλαδή, όπως θα έλεγαν ψύχραιμα οι Αμερικανοί. Και όχι «pas de panique» («όχι πανικός»), όπως συνηθίζουν να λένε στις δύσκολες στιγμές οι Γάλλοι για να δώσουν κουράγιο εις εαυτούς και αλλήλους.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μεγάλο στόμα, παριστάνει τον κόκορα, αλλά όσο δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο τα λόγια είναι λόγια», δήλωσε ένας οινοποιός Chablis στον ρεπόρτερ της «Le Figaro». «Δεν έχουμε κάποια κρυστάλλινη σφαίρα για να συμβουλευτούμε. Θα δούμε αν και πότε θα συμβεί η δασμολόγηση των προϊόντων μας», πρόσθεσε ο Λοράν Ντελονέ, αναπληρωτής πρόεδρος του Διεπαγγελματικού Γραφείου Οίνων Βουργουνδίας. Ως τότε κάνουμε τη δουλειά μας. Συζητάμε για τις τιμές, για την παραγωγή, για τις παραγγελίες… Κάνουμε ‘business as usual’», τόνισε ο Ντελονέ.

Την αισιοδοξία του προέδρου των Βουργουνδών παραγωγών δεν συμμερίζονται όλοι

Η προϊστορία

Κατά την πρώτη θητεία του στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στο γαλλικό και στο ισπανικό κρασί ως αντίποινα για την κόντρα των Airbus και Boeing (ως γνωστόν, οι αεροδιαστημικοί όμιλοι ΕΕ και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται επί σειρά ετών για την στήριξή τους με κρατικές επιδοτήσεις, για αθέμιτο ανταγωνισμό δηλαδή). Το αποτέλεσμα των αντιποίνων αυτών ήταν να υποχωρήσουν οι πωλήσεις των κρασιών της Βουργουνδίας κατά 25% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν ένα πραγματικό σοκ, καθώς η αμερικανική αγορά καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών του προϊόντος των αμπελώνων της Βουργουνδίας. Εξάλλου οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές κρασιού στον κόσμο. Και οι Γάλλοι οινοποιοί είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές τους όχι σε όγκο, αλλά σε αξία εισαγωγών.

«Αυτό το ιστορικό κτήμα της Βουργουνδίας που περιστοιχίζεται από αμπελώνες, βασίστηκε τόσο πολύ στην αμερικανική αγορά, που άνοιξε ακόμη και μια θυγατρική εκεί»

Διαφοροποίηση εξαγωγών

Ο πρόεδρος του Διεπαγγελματικού Γραφείου Κρασιών της Βουργουνδίας (BIVB) Φρανσουά Λαμπέ ελπίζει ότι η Γαλλία τη φορά αυτή θα τη γλιτώσει για πολιτικούς λόγους. «Ο Τραμπ επιτέθηκε πρώτα στις χώρες που είχαν δείξει δημόσια ότι είναι εχθρικές στην επανεκλογή του, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό. Ο πρόεδρός μας, ο Εμανουέλ Μακρόν, έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ», παρατήρησε ο Λαμπέ.

Την αισιοδοξία του προέδρου των Βουργουνδών παραγωγών δεν συμμερίζονται όλοι. Για τον Λουί Μορό, ιδιοκτήτη ενός κτήματος στο Σαμπλίς κοντά στην Οσέρ, ο οποίος εξάγει περίπου το 12% της παραγωγής του στις ΗΠΑ, το ερώτημα δεν είναι αν θα επιβάλει ο Τραμπ τελωνειακούς δασμούς, αλλά πότε θα τους επιβάλει.

«Οι συνεργάτες μας εκεί μάς λένε ότι δεν είναι ένα μέτρο που θα πάρει άμεσα ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι κάτι που θα αποφασίσει το καλοκαίρι», εξήγησε ο Μορό, ο οποίος αναμένει πτώση των πωλήσεών του στις ΗΠΑ κατά περίπου 15 έως 20% και γι’ αυτό ήδη μελετά πώς θα προωθήσει το κρασί του σε άλλες αγορές, κατά κύριο λόγο στη Βραζιλία, στη Νότια Κορέα και στη Σιγκαπούρη, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια στις ΗΠΑ.

Άλλοι οινοποιοί της Γαλλίας έχουν ήδη φροντίσει από την πρώτη θητεία Τραμπ να διαφοροποιήσουν την πελατεία τους. Μια τέτοια περίπτωση που αναφέρει το ρεπορτάζ του «Figaro» είναι αυτή του Domaine de la Garenne, ενός κτήματος που παράγει βιολογικό κρασί στο Σανσέρ επίσης στην κεντρική Γαλλία, όχι πολύ μακριά από το Σαμπλίς.

«Είναι καλά οργανωμένοι οι Αμερικανοί έμποροι. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν στον πρόεδρό τους ότι αυτά που θέλει να κάνει θα οδηγούσε κι αυτούς και τη χώρα σε μια κατάσταση lose-lose»

Η Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύει μόνο το 7 έως 8% των συνολικών φιαλών που εξάγει το κτήμα της Γκαρέν. Οι αδελφοί Φαμπιέν και Μπενουά Γκοντόν-Ρεβερντί, που διευθύνουν το κτήμα Γκαρέν, ενθαρρύνουν τους συναδέλφους τους παραγωγούς να πράξουν αναλόγως, να «εκμεταλλευτούν δηλαδή τη συγκυρία για να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν τις εξαγωγικές τους αγορές».
Αλλοπρόσαλα πράγματα

«Ωραία, να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλες αγορές, να διαφοροποιηθούμε, αλλά πριν βρούμε τα αντισταθμίσματα και τις εναλλακτικές των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δούμε πώς θα πορευθούμε σε καθημερινή βάση», δηλώνει με σκεπτικισμό ο Αλμπερίκ Μπισό, πρόεδρος των Domaines Albert Bichot.

«Αυτό το ιστορικό κτήμα της Βουργουνδίας που περιστοιχίζεται από αμπελώνες, βασίστηκε τόσο πολύ στην αμερικανική αγορά, που άνοιξε ακόμη και μια θυγατρική εκεί, την Albert Bichot USA, στην οποία απασχολεί 15 υπαλλήλους», γράφει ο Αντριάν Μπεζ στον «Figaro».

«Πώς να προετοιμαστούμε; Περιμένουμε, όπως όλοι με κομμένη την ανάσα. Κάθε πρωί ξυπνάμε και αναρωτιόμαστε ποια είναι η νέα ανακοίνωση της ημέρας από τον Αμερικανό πρόεδρο», συνεχίζει ο οινοπαραγωγός Μπισό, εξηγώντας ότι όλοι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ενεργήσει εν τέλει σαν επιχειρηματίας και θα συνειδητοποιήσει ότι ο αμερικανικός τομέας εισαγωγών και διανομών θα είναι περισσότερο χαμένος παρά νικητής σε αυτήν την ιστορία των δασμών.

«Πρέπει να αγωνιστούμε»

Στις αντιδράσεις του αμερικανικού τομέα εισαγωγής και διανομής προϊόντων από το εξωτερικό εναποθέτει τις ελπίδες του και ο Φρανσουά Κολάρ, ιδιοκτήτης και διευθυντής του Château Mourgues du Grès που βρίσκεται νότια του Ροδανού ποταμού. Ελπίζει δηλαδή ο οινοπαραγωγός ότι εν τέλει ο Τραμπ θα μεταστραφεί και ότι οι απειλές του κατά της Ευρώπης θα είναι ένα ακόμα «είπα-ξείπα», όπως αποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα η αναστολή της δασμολογικής τιμωρίας που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος κατά του Καναδά και του Μεξικού.

«Είναι καλά οργανωμένοι οι Αμερικανοί έμποροι. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν στον πρόεδρό τους ότι αυτά που θέλει να κάνει θα οδηγούσε κι αυτούς και τη χώρα σε μια κατάσταση lose-lose», παρατηρεί ο Φρανσουά Κολάρ. Δίπλα του, ο ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας εξαγωγων Ολιβιέ Μορίς που παρακολουθεί τις δηλώσεις των οινοπαραγωγών στον ρεπόρτερ του «Figaro», παρεμβαίνει για να εκφράσει την απαισιοδοξία του για την επιρροή οποιουδήποτε λόμπι στον Αμερικανό πρόεδρο: «Τι μπορεί να πετύχει η λογική όταν έχει απέναντί της τον Τραμπ;», αναρωτιέται ο εξαγωγέας.

Και ο Ζαν-Μαρί Φαμπρ, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών της Γαλλίας, πιάνοντας το νήμα προχωρεί τη συζήτηση λίγο πιο μπροστά: «Ο Τραμπ καταλαβαίνει μόνο από ισορροπίες δυνάμεων και σέβεται μόνο όσους αγωνίζονται. Γι’ αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, πρέπει να αντεπιτεθούμε. Θα ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος να δεχθούμε παθητικά την απώλεια μεριδίου στην αμερικανική αγορά κρασιού», εξήγησε.

Στην επαγγελματική Ένωση των Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών της Γαλλίας μετέχουν οι 3.600 από τους συνολικά 4.600 Γάλλους εξαγωγείς κρασιού στις ΗΠΑ. Η Ένωση «μάχεται για μια ισχυρή Ευρώπη και Γαλλία απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ», όπως τόνισε ο πρόεδρός της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή