
Ο Ίλον Μασκ τώρα δίνει ραντεβού τον Ιούνιο για το νέο του όχημα αυτόνομης οδήγησης, το Robotaxi, παρουσιάζοντας μια ακόμη αισιόδοξη πρόβλεψη για την κυκλοφορία του τη στιγμή που εκκρεμούν ακόμη πιστοποιήσεις ασφαλείας για κυκλοφορία του στους δρόμους.
Η κυκλοφορία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχέδια του Μασκ που έχουν αλλάξει αρκετές φορές, αναμένεται να ξεκινήσει στο Όστιν του Τέξας, πολιτεία των ΗΠΑ γνωστή για το πολύ χαλαρό εποπτικό της πλαίσιο.
Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025
Με την κίνηση αυτή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια αλλά και νομικούς κινδύνους είναι διατεθειμένη να αναλάβει η Tesla, καθώς αναπτύσσει καινούργια, μη δοκιμασμένη ακόμη τεχνολογία κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς οδηγό σε δημόσιους δρόμους, σχολίαζε το Reuters.
Η Tesla μέχρι τώρα έχει ρίξει την ευθύνη σε πελάτες της για ατυχήματα που αφορούσαν συστήματα υποβοήθησης οδήγησης τα οποία είναι εγκατεστημένα σε υπάρχοντα μοντέλα της εταιρείας. Τα συστήματα αυτά αυτόνομης οδήγησης και «αυτόματου πιλότου» έχουν την ονομασία Autopilot and Full Self-Driving (FSD). Σημειώνεται ότι η Tesla δεν διαφημίζει για αυτά τα συστήματα πλήρως αυτόνομη οδήγηση αλλά τα παρουσιάζει ως βοηθητικά για τον οδηγό, καλώντας τον να παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος.
Η διαφορά τώρα είναι ότι ο Μασκ δεσμεύεται να αναπτύξει ταξί που δεν θα έχουν καθόλου οδηγό, μια κίνηση που όπως λένε οι νομικοί εμπειρογνώμονες θα έθετε την ευθύνη για τυχόν ατύχημα αποκλειστικά στην Tesla.
Ο Μασκ έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει μοντέλα Tesla που θα κινούνται τελείως αυτόνομα εδώ και περίπου μια δεκαετία. Οι υποσχέσεις αυτές έχουν γίνει πιο συχνές το τελευταίο διάστημα, με πιο άμεσα χρονοδιαγράμματα. Αυτό γίνεται καθώς ο Μασκ έχει μετατοπίσει την προσοχή της Tesla στην ανάπτυξη τέτοιων αυτόνομων οχημάτων την ώρα που οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων παρουσιάζουν υποχώρηση.
Τρέχει ο ανταγωνισμός
Σύμφωνα με στοιχεία από το BloombergNEF, σήμερα οι υπηρεσίες robotaxi για πλήρη και συνεχή εμπορική χρήση παρέχονται από εταιρεί ς όπως η Waymo στο Phoenix, στο San Francisco και στο Los Angeles των ΗΠΑ και η Baidu στο Wuhan της Κίνας. Υπάρχουν όμως κι άλλες που μπαίνουν συνεχώς στο παιχνίδι. Για να υπάρχει πλήρης και συνεχής εμπορική χρήση στην τεχνολογία μια υπηρεσία πρέπει να λειτουργεί σε δημόσιους δρόμους, να δέχεται επιβάτες, να χρεώνει τις υπηρεσίες της, να μην έχει οδηγούς ασφαλείας και να λειτουργεί όλο το 24ωρα και κάθε μέρα.
Οι εταιρείες αυτές επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους παγκοσμίως. Η Waymo, θα ξεκινήσει σύντομα δοκιμές στο Τόκιο. Οι Baidu, WeRide και Pony.ai επεκτείνονται πέρα από την Κίνα στη Σιγκαπούρη, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Η απειλή της Κίνας
Όπως αναφέρει το Fortune, η WeRide με έδρα το Guangzhou της Κίνας που ιδρύθηκε το 2017 παρέχει ήδη υπηρεσίες για πελάτες στη χώρα. Η συνεργαζόμενη εταιρεία αυτόνομων οχημάτων Pony.ai, η οποία περιλαμβάνει την Toyota ως έναν από τους υποστηρικτές της, έχει άδειες να λειτουργεί ταξί ρομπότ για εμπορική χρήση σε μεγάλες κινεζικές πόλεις όπως η Σαγκάη και το Σενζέν.
Επίσης εμπλέκονται και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ο γίγαντας του διαδικτύου Baidu, μέσω της υπηρεσίας Apollo Go, παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς χωρίς οδηγό στις Wuhan, Πεκίνο, Chongqing και Shenzhen. Η εταιρεία προσφέρει οχήματα που κινούνται αυτόνομα αλλά με οδηγούς ασφαλείας και σε άλλες τοποθεσίες.
Η WeRide πήρε άδεια λειτουργίας των ρομποταξί της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις αρχές του 2023. Τον περασμένο μήνα, η startup ανακοίνωσε συνεργασία με την Uber, όπου η εφαρμογή ride-hailing συμφωνεί να παρέχει τις υπηρεσίες robotaxis της WeRide στην πλατφόρμα της. Η συνεργασία θα ξεκινήσει αργότερα φέτος. Η εταιρεία έχει επίσης άδεια να δοκιμάσει ένα λεωφορείο ρομπότ (robobus) στη Σιγκαπούρη.
Η Baidu βρίσκεται σε συζητήσεις με αυτοκινητοβιομηχανίες για τη μεταφορά των υπηρεσιών της στο εξωτερικό, αναφέρει η Nikkei Asia. Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι η Baidu ελπίζει να αναπτύξει το Apollo Go στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Μέση Ανατολή.


Latest News

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά