![Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα για αμοιβαίους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/USA-TRUMP-TARIFFS-scaled.jpg)
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για αμοιβαίους δασμούς ώστε «να επανέλθει η δικαιοσύνη», αναφέροντας ότι «θέλουμε ίσους όρους ανταγωνισμού».
Οι δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ σήμερα, αλλά θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιβάλλονται εντός εβδομάδων, καθώς η εμπορική και οικονομική ομάδα του Τραμπ μελετά τις διμερείς δασμολογικές και εμπορικές σχέσεις, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ πάντως δήλωσε πως θεωρεί τον φόρο προστιθέμενης αξίας που επιβάλλουν πολλά κράτη ως δασμό.
Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η ειρήνη Τραμπ στην Ουκρανία – Τα 3 σενάρια
Ερωτηθείς αν οι καταναλωτές πρέπει να αναμένουν υψηλότερες τιμές, είπε «όχι απαραίτητα». Ανέφερε πως αναμένει ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, ενώ οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα, ενώ τα επιτόκια θα μειωθούν.
Τι θα στοχεύσει ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς
Οι αμοιβαίοι δασμοί θα αποσκοπούν επίσης στην αντιμετώπιση μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο, όπως επαχθείς κανονισμοί, φόροι προστιθέμενης αξίας, κυβερνητικές επιδοτήσεις και συναλλαγματικές πολιτικές που μπορούν να ορθώσουν εμπόδια στη ροή αμερικανικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Οι ανταποδοτικοί δασμοί του Τραμπ έχουν ως στόχο να αντιστοιχούν σε υψηλότερους δασμούς που επιβάλλουν άλλες χώρες, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η αποστολή εμπορευμάτων μέσω άλλης χώρας για την αποφυγή δασμών δεν θα γίνεται αποδεκτή και θα υπάρξουν διατάξεις για μη νομισματικούς δασμούς, όπως οι δοκιμές στα αυτοκίνητα και οι περιορισμοί στο εμπόριο.
Ο υποψήφιος του Τραμπ για το υπουργείο Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, θα καθορίσει αριθμούς που αντιστοιχούν σε αυτούς τους περιορισμούς και σε άλλα μη δασμολογικά εμπόδια. Επιπλέον, οι άλλες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν ή να καταργήσουν τους δασμούς, με τους δασμούς στα αυτοκίνητα να αναμένεται να εισαχθούν σύντομα, ενώ κάθε χώρα θα αντιμετωπιστεί σε ξεχωριστή βάση. Ο Λούτνικ δήλωσε πως όλες οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Απριλίου και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ενεργήσει αμέσως μετά.
Τα «παραθυράκια» που αφήνει
Ωστόσο, η απόφαση του προέδρου να μην εφαρμόσει αμέσως δασμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εναρκτήρια προσφορά για διαπραγμάτευση – ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για να αποσπάσει παραχωρήσεις από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κολομβία – παρά ως ένδειξη ότι δεσμεύεται να ακολουθήσει. «Είναι ένας δρόμος με δύο κατευθύνσεις», είπε ο Λούτνικ.
Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν προτείνει τρόπους για τις χώρες να παρακάμψουν ορισμένους από τους συγκεκριμένους δασμούς του. Παρά το γεγονός ότι είπε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, ο πρόεδρος συμφώνησε μετά από τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε ότι θα «εξετάσει» το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιο περιθώριο για την Αυστραλία. Ο Τραμπ επικαλέστηκε ένα συνολικό εμπορικό πλεόνασμα με την Αυστραλία, καθώς και την αγορά αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής από αυτήν.
Ο Τραμπ κατηγορεί τα διμερή εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κακές συμφωνίες που διαπραγματεύτηκαν οι προκάτοχοί του ή έναν συνδυασμό και των δύο. Είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ΕΕ και σε αυτό που θεωρεί ως «άδικη μεταχείριση των προϊόντων αμερικανικής κατασκευής», ιδίως των αυτοκινήτων και των γεωργικών προϊόντων.
Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα αμερικανικά προϊόντα αντιμετωπίζουν υψηλότερους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς στο εξωτερικό από ό,τι τα προϊόντα άλλων χωρών όταν εισέρχονται στις ΗΠΑ. Με την κίνηση αυτή, στόχος του είναι να αυξήσει τους φραγμούς των ΗΠΑ ώστε να αντιστοιχούν σε εκείνους άλλων χωρών.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα εμπορικά ελλείμματα είναι το προϊόν δυνάμεων πολύ ισχυρότερων από τους ακατάλληλους δασμούς και αντανακλούν επίσης ευρύτερους μακροοικονομικούς παράγοντες, όπως η κατανάλωση των αμερικανικών νοικοκυριών σε σχέση με τα νοικοκυριά αλλού, η ιδιότητα του αμερικανικού δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και η όρεξη παγκοσμίως για αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει το Bloomberg.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμοί: Το κονιάκ αποκλείστηκε από τα duty free στην Κίνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/brandy-600x400.jpg)
Το κονιάκ αποκλείστηκε από τα duty free στην Κίνα - Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους παραγωγούς
οι δασμοί στο ΠΟΠ ποτό της Γαλλίας είναι απόρροια της διαμάχης ΕΕ - Κίνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
![Μασκ: Τι θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις του από την εγγύτητά του με τον Τραμπ;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/musk-trump-600x400.jpg)
Τι θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις του Μασκ από την εγγύτητά του με τον Τραμπ;
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ϊλον Μασκ, έχει τώρα τεράστια επιρροή στον πιο ισχυρό ηγέτη - και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ
![JPMorgan: Ο Τζέιμι Ντίμον, χλευάζει την αντίσταση κατά της επιστροφής στο γραφείο, απαιτεί αποτελεσματικότητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Τα «γαλλικά» του Ντίμον για όσους αντιμάχονται την επιστροφή στο γραφείο - Η JPMorgan απαιτεί αποτελεσματικότητα
Η εντολή για πενταήμερη επιστροφή στο γραφείο έχει ενοχλήσει ορισμένους υπαλλήλους της JPMorgan
![Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα με ΗΠΑ μετά από 14 χρόνια υπό τις απειλές των δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/london-1567903_1280-600x450.jpg)
Εμπορικό έλλειμμα Βρετανίας με ΗΠΑ μετά από 14 χρόνια - Η ανατροπή των δασμών Τραμπ
Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών ανάμεσα στη Βρετανίας και τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατομμυρίων λιρών το τέταρτο τρίμηνο
![ΗΠΑ: Ξεχάστε τις Magnificent 7… έρχονται οι Magnificent 47 και είναι στην Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot_europe_markets55-600x352.png)
Ξεχάστε τις Magnificent 7… έρχονται οι Magnificent 47 και είναι στην Ευρώπη
Οι τράπεζες απέδωσαν το 2022 για τον ίδιο λόγο που οι μετοχές τεχνολογίας έπεσαν εκείνο το έτος - τα επιτόκια άρχισαν να ανεβαίνουν
![Μόντι: Συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη της Tesla στην Ουάσιγκτον](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MODI_MUSK-3.jpg)
Συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον Ιλον Μασκ - Τι συζήτησαν
«Συζητήσαμε διάφορα θέματα, με τα οποία είναι παθιασμένος, όπως το διάστημα, η κινητικότητα, η τεχνολογία και η καινοτομία», είπε ο Μόντι
![Γάλλοι οινοπαραγωγοί: «Τι μπορεί να πετύχει η λογική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/wine-g711338e79_1280-600x400.jpg)
«Τι μπορεί να πετύχει η λογική απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ;»
Ανήσυχοι αλλά και αποφασισμένοι οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αμερικανική αγορά
![Μασκ: Το (ρομπότ) ταξί σας φτάνει τον Ιούνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_robot_taxi-600x352.png)
Μασκ: Το (ρομπότ) ταξί σας φτάνει τον Ιούνιο
Φιλόδοξα σχέδια της Tesla για κυκλοφορία του Robotaxi φέτος –ερωτηματικό οι δοκιμές
![John Deere: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις αγροτικού εξοπλισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/John-DEERE--600x328.png)
Πτώση 35% στις πωλήσεις τριμήνου της John Deere
Σε αναμονή οι αμερικανοί αγρότες με τους δασμούς Τραμπ - Δεν αγοράζουν τρακτέρ και ρίχνουν τις πωλήσεις της John Deere
![Ferrero: Κακομαθαίνει τις… αγορές με επενδύσεις και εξαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/giovanni-ferrero-600x600.png)
Γιατί η Ferrero... κακομαθαίνει τις αγορές
Ο όμιλος Ferrero προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 811 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 2022-2023