Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η δημιουργία μιας επιχείρησης στην Ελλάδα φαίνεται πως αποτελεί την πιο εύκολη υπόθεση σύμφωνα με την Έκθεση Doing Βusiness 2020.

Τα τότε ευρήματα της έδειχναν ότι απαιτούνται τέσσερις ημέρες για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο ίδιος χρόνος χρειάζεται και στην Ελλάδα και τη Γαλλία, σε σύγκριση με τη Γερμανία, όπου απαιτούνται οκτώ ημέρες, την Ιταλία με 11 και την Ισπανία με 12,5 ημέρες.

ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη

Η έκθεση Business Ready 2024

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει και νεότερη έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας αυτή τη φορά η  Βusiness Ready 2024, η οποία αξιολογεί το κανονιστικό πλαίσιο και τις δημόσιες υπηρεσίες που απευθύνονται στις επιχειρήσεις, καθώς και την αποτελεσματικότητα με την οποία συνδυάζονται. Στην έκθεση του 2024, που αναλύονται οι παραπάνω συνιστώσες σε 50 οικονομίες στον κόσμο (δεν περιλαμβάνονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ), η Ελλάδα έχει την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά την ευκολία δημιουργίας μιας επιχείρησης καθώς  συγκεντρώνει το μεγαλύτερο σκορ σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και η Πορτογαλία.

Τα καλά σταματούν εκεί για μια ελληνική επιχείρηση καθώς η βαθμολογία της χώρας όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι η καλύτερη.

Στον πυλώνα των Δημοσίων Υπηρεσιών, η Εσθονία αναδεικνύεται ως η κορυφαία  με επίδοση (βαθμολογία 73,31 μονάδες), ενώ η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη βαθμολογία με 64,51 μονάδες. Bέβαια η χώρα μας κατέχει άλλη μια καλή θέση καθώς παίρνει το ασημένιο μετάλλιο μετά  το χρυσό της Κίνας  για το πόσο ευνοϊκό είναι το περιβάλλον αναφορικά με το  διεθνές εμπόριο.

Η έρευνα της ΕΤΕπ

Ανάλογα συμπεράσματα για το ελληνικό επιχειρείν τόσο ως προς τη γραφειοκρατία  όσο και ως προς το διεθνές εμπόριο εξάγονται και από την  έρευνα του Ομίλου ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο δραστήριες στο διεθνές εμπόριο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (74% έναντι 63%) και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν εισαγωγές από το εξωτερικό. Ωστόσο, εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από τις διεθνείς εμπορικές αναταραχές, ακόμα και όταν οι ανησυχίες αυτές υποχωρούν στην υπόλοιπη ΕΕ.

Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΤΕπ:

-Η γραφειοκρατία παραμένει πρόκληση καθώς το 63% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό αποκλειστικά για τη διαχείριση διοικητικών απαιτήσεων, έναντι 86% στην ΕΕ.

-Στους τομείς των κατασκευών και των υποδομών, καθώς και μεταξύ των ΜμΕ, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις απασχολεί πάνω από το 10% του εργατικού της δυναμικού αποκλειστικά για γραφειοκρατικούς λόγους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Μπαίνει στην Νότια Ασία με νέα κοινοπραξία – Στο επίκεντρο τα πρασινα προϊόντα
Επιχειρήσεις |

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ μπαίνει στην Νότια Ασία - Το σχέδιο επέκτασης με επίκεντρο τα πράσινα προϊόντα

Ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ ενισχύει τη γεωγραφική παρουσία του και ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική προτεραιότητα της εταιρίας να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο πράσινων προϊόντων της