Εκτός προθεσμίας για την υιοθέτηση των κανόνων  της ΕΕ που αφορούν στην αδειοδότηση των ΑΠΕ, είναι η Κύπρος και άλλα επτά κράτη μέλη της ΕΕ.  Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του«Φιλελεύθερου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα σε Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Ολλανδία, Σλοβακία και Σουηδία στο πλαίσιο του τακτικού πακέτου διαδικασιών για τον Φεβρουάριο.

Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις 

Όπως σημειώνει η Κομισιόν «κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και διάφορα πεδία πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων»

Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο που προβλέπεται για διαδικασίες εντοπισμένων παραβάσεων σε ό,τι αφορά την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου από τα κράτη-μέλη. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Οι συγκεκριμένες χώρες δεν έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο τις προβλέψεις της οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413, σε τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

Οι κανόνες αδειοδότησης των ΑΠΕ

Η τροποποίηση προβλέπει νέους κανόνες για την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ και για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για ενσωμάτωση πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η τροποποιημένη ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων. Επίσης, κατοχυρώνει ότι τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και οι συναφείς υποδομές δικτύου πρέπει να θεωρούνται έργα υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.

Ακόμα, προβλέπεται η υποχρέωση των κρατών-μελών να σχεδιάσουν «περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», στις οποίες θα ισχύουν συντομότερες προθεσμίες για την έκδοση αδειών, λόγω των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων.

Η προθεσμία για την ενσωμάτων των σχετικών διατάξεων στο εθνικό δίκαιο ήταν η 1/7/2024. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν ενσωμάτωσαν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Μετά από εξέταση των απαντήσεων που έλαβε στις προειδοποιητικές επιστολές από τις κυβερνήσεις των 26 αυτών κρατών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και τη Σουηδία επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, καθώς και προς τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ολλανδία επειδή δεν παρείχαν επαρκώς σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο μεταφέρουν κάθε διάταξη της οδηγίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Green |

Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της

Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028

Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Κλιματική αλλαγή |

Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων

Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση