
Ισχυρές άμυνες έδειξε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών των προηγούμενων ημερών, κατάφερε στο τέλος να κλείσει θετικά, επιβεβαιώνοντας την παρουσία του πάνω από τις 1.600 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 1.604,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.594,19 μονάδων (-0,42%) και 1.604,29 μονάδων (+0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 115,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 5,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 3.924,54 μονάδες, ενώ στο +1,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.553,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 1.451,90 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,98%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,27%. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,05%.
Πάτησε το 1600, έμεινε αδιόρθωτος
Η έναρξη της συζήτησης για την παύση της εμπόλεμης κατάστασης στο Ουκρανό-Ρωσικό πόλεμο, άλλαξε τα δεδομένα στις αγορές οι οποίες άρχισαν πλέον να ενσωματώνουν νέες προσδοκίες για την πορεία της χρονιάς, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.
Αν και τα δεδομένα από τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ δεν ικανοποίησαν αναστέλλοντας το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των επιτοκίων, η ειρήνευση στην Ουκρανία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση του ενεργειακού κόστους και να αποκαταστήσει τις ανεπάρκειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες καυσίμων, παράμετρος κλειδί για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες.
Σε αυτό το μίγμα νέων οι εισηγμένες στο ΧΑ είχαν μόνο θετικές αναγνώσεις να τιμολογήσουν: Οι τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλά και φέτος τα βασικά έσοδα από τόκους και μια πιθανή επιστροφή στη ενεργειακή κανονικότητα θα μειώσει το κόστος παραγωγής αποκλιμακώνοντας τον πληθωρισμό. Το ράλι πλέον στην εγχώρια αγορά συμπλήρωσε 8 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, φαινόμενο που έχει εμφανιστεί άλλες 4 φορές σε βάθος 25ετίας.
Παράλληλα, το μίγμα νέων ενισχύθηκε από τα καλά αποτελέσματα της Coca Cola, την επιτυχημένη είσοδο των μετοχών της Titan America στην Wall Street και την κινητικότητα σε επίπεδο μετοχικών ανακατατάξεων που φημολογούνται στον τραπεζικό κλάδο. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 1.600 μονάδες, επίπεδο στο οποίο η αγορά διαπραγματεύονταν για τελευταία φορά στις 28 Μαρτίου του 2011.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την εβδομάδα με διόρθωση η οποία ωστόσο ήταν ιδιαίτερα ρηχή και χωρίς ένταση. Η επιστροφή των αγοραστών την Τρίτη και την Τετάρτη αναίρεσε το σήμα πωλήσεων από τον MACD ωστόσο έφερε τους ταλαντωτές σε υπερτιμημένες ζώνες με εντονότερες καθοδικές αποκλίσεις.
Η διόρθωση της Παρασκευής στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον υπεραγορασμένος.
Κατά την εκκίνηση της αποφασιστικής κίνησης προς τις 1.600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης άφησε εκκρεμότητες με το ανοδικό χάσμα εκκίνησης της συνεδρίασης (1.565,93-1.562,09) επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται και η πλησιέστερη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Η ταχύτητα της ανόδου και οι τα γρήγορα κέρδη στα χαρτοφυλάκια αναμένεται να ξεκινήσουν ένα ακόμα γύρο τοπικής διόρθωσης κατά την ερχόμενη εβδομάδα. Η διαχειριστική τακτική επιλεκτικών κινήσεων ενδεχομένως να περιορίσει το βάθος των διορθώσεων όπως συνέβη στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Optima Bank σημείωσε άλμα 3,29%, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο +2,38%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Helleniq Energy, Alpha Bank και Βιοχάλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Coca Cola, Metlen, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΑΑ, Πειραιώς, ΕΛΧΑ και Aegean.
Στον αντίποδα, η Εθνική έχασε 2,14%, με τις Jumbo και ΟΠΑΠ να ολοκληρώνουν με απώλειες 1,44% και 1,17% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Eurobank, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Τιτάν.


Latest News

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

Βρήκε στο τέλος την ισορροπία το ΧΑ, κάτω του 1% οι απώλειες της εβδομάδας
Η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ιδιαίτερα ασταθής με δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ραγδαία η αλλαγή κλίματος στο ΧΑ - Γύρισαν θετικά οι «μεγάλοι»
Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη στήριξη των 1.585 μονάδων