![Amazon: Κατηγορείται για φοροδιαφυγή μαμούθ στην Ιταλία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/amazon.jpg)
Συνολική απαίτηση ύψους 3 δισ. ευρώ βαραίνει ήδη την Amazon εν μέσω έρευνας σχετικά με την πώληση αγαθών από χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Και τώρα οι ιταλικές φορολογικές αρχές κατηγόρησαν τον τεχνολογικό κολοσσό για φοροδιαφυγή 1,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές ΦΠΑ, στην τελευταία προσπάθεια των ευρωπαϊκών αρχών να ελέγξουν τις επιχειρηματικές υποθέσεις των αμερικανικών ομίλων Big Tech στην ήπειρο.
Amazon: Η μεγάλη αντεπίθεση – Πώς θα «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
Τι ζητούν από την Amazon
Ο ισχυρισμός συνδέεται με την πώληση αγαθών από την Κίνα και άλλες χώρες εκτός ΕΕ που αγοράστηκαν μέσω της πλατφόρμας της από το 2019 έως το 2021, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την έρευνα.
Ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα τις ΗΠΑ, που εμφάνισε το τελευταίο τρίμηνο του 2024 τζίρο που ξεπερνούσε τα 15 δισ., βρίσκεται μπροστά σε μια συνολική απαίτηση ύψους 3 δισ. ευρώ – τον αρχικό φόρο, τους τόκους και τα πρόστιμα – που συνδέεται με την υποτιθέμενη φορολογική απάτη, η οποία έλαβε χώρα καθώς η ΕΕ αναθεωρούσε τη διαδικασία είσπραξης ΦΠΑ για τα εισαγόμενα αγαθά που πωλούνται διαδικτυακά στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Ο ρόλος του Τραμπ
Η τεράστια φορολογική απαίτηση κατά της Amazon έρχεται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρεται εναντίον της μεταχείρισης των αμερικανικών εταιρειών από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, που κατηγορεί για μεροληψία και υπέρμετρη οργή.
Η διαμάχη της Amazon στην Ιταλία προέρχεται από την πώληση εισαγόμενων αγαθών -συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων χαμηλής αξίας αξίας κάτω των 150 ευρώ το καθένα- σε καταναλωτές στη χώρα από τρίτους πωλητές στην αγορά της Amazon, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου κατά την οποία η ΕΕ βρισκόταν εν μέσω αλλαγής της διαδικασίας φορολόγησης των διαδικτυακών πωλήσεων.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ έθεσαν τέλος σε μια μακροχρόνια φορολογική απαλλαγή για την ηλεκτρονική πώληση εισαγόμενων ειδών αξίας κάτω των 150 ευρώ, η οποία έθετε σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι των ξένων αντιπάλων τους
Τα δύο συστήματα
Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017, αποσκοπούσαν στην απλούστευση της ευκολίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, μειώνοντας παράλληλα τα τότε εκτιμώμενα 5 δισ. ευρώ που χάνονταν κάθε χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής ΦΠΑ στις εισαγωγές αγαθών χαμηλής αξίας.
Σύμφωνα με το παλαιό σύστημα, η ΕΕ απαιτούσε από κάθε μεμονωμένο πωλητή να εγγραφεί και να καταβάλει ΦΠΑ σε κάθε χώρα όπου πωλούσε αγαθά. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες, οι οποίοι τέθηκαν πλήρως σε ισχύ το 2021, οι εταιρείες τεχνολογίας κατέστησαν υπεύθυνες για τη συλλογή και την καταβολή του ΦΠΑ για όλα τα είδη που πωλούνται στην πλατφόρμα τους.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ έθεσαν επίσης τέλος σε μια μακροχρόνια φορολογική απαλλαγή για την ηλεκτρονική πώληση εισαγόμενων ειδών αξίας κάτω των 150 ευρώ, η οποία έθετε σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι των ξένων αντιπάλων τους.
Ο τεχνολογικός γίγαντας εμφάνισε το τελευταίο τρίμηνο του 2024 τζίρο που ξεπερνούσε τα 15 δισ., βρίσκεται μπροστά σε μια συνολική απαίτηση ύψους 3 δισ. ευρώ
Η πρωτοβουλία της Ιταλίας
Ωστόσο, το 2019, πριν τεθεί πλήρως σε ισχύ το νέο σύστημα σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ιταλία ψήφισε εθνικό νόμο που άρχισε να καθιστά τις εταιρείες τεχνολογίας υπεύθυνες για τυχόν φοροδιαφυγή από τρίτους πωλητές που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα της – η διάταξη που αποτελεί τη βάση της τρέχουσας φορολογικής της απαίτησης.
Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, η Guardia di Finanza, ανέλυσε 7 δισ. οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω της Amazon μεταξύ της ψήφισης του νέου ιταλικού νόμου το 2019 και της έναρξης του νέου συστήματος της ΕΕ το 2021 και διαπίστωσε ότι είχαν παρακαμφθεί πληρωμές ΦΠΑ αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των ευρημάτων της.
Οι αρχές δήλωσαν ότι οι Κινέζοι πωλητές αντιπροσωπεύουν περίπου το 70-80% όλων των αγαθών που πωλούνται online στην Ιταλία.
Σε μια συνάντηση στη Ρώμη πριν από αρκετούς μήνες, πολλές αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν στην τότε υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο για την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ιταλικών φορολογικών αρχών και την ερμηνεία των φορολογικών κανόνων από αυτές ώστε να στοχεύουν μεγάλες ξένες επιχειρήσεις για περισσότερα χρήματα για την ταμειακά ταλαιπωρημένη κυβέρνηση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ιλον Μασκ: Τελικά υπάρχει λόγος που παίρνει τα παιδιά του σε κάθε επίσημη εμφάνιση – Ποιος είναι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-25.jpg)
Ο Μασκ δεν παίρνει τα παιδιά του σε επίσημες εμφανίσεις (μόνο) επειδή είναι καλός μπαμπάς - Ποιος είναι ο λόγος
Όλοι αναρωτιούνται γιατί ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ παίρνει μαζί του τα παιδιά του σε κάθε επίσημη εμφάνιση – Οι ειδικοί απαντούν
![Σολτς: Πυρά κατά του Βανς μετά την ομιλία στο Μόναχο – «Η ακροδεξιά πρέπει να είναι εκτός πολιτικού ελέγχου»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-15T090148Z_489272289_RC2WUCAFNKN1_RTRMADP_5_SECURITY-MUNICH-600x400.jpg)
Πυρά Σολτς κατά Βανς - «Η ακροδεξιά πρέπει να είναι εκτός πολιτικού ελέγχου»
Την πρώτη απάντηση έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στον Τζέι Ντι Βανς, μετά τα όσα ανέφερε για την ακροδεξιά στην ομιλία του στο Μόναχο
![Μάριο Ντράγκι: Ξεχάστε τις ΗΠΑ — Η Ευρώπη έχει επιτυχώς επιβάλει δασμούς στον εαυτό της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/antagonistikotita-dragi-600x400.jpg)
Προειδοποίηση Ντράγκι: Ξεχάστε τις ΗΠΑ — Η Ευρώπη έχει επιτυχώς επιβάλει δασμούς στον εαυτό της
Ο Μάριο Ντράγκι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δυο παράγοντες που οδήγησαν την Ευρώπη στη σημερινή δύσκολη θέση
![Nestlé: Ασθενέστερη αύξηση πωλήσεων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/nestle-new-600x392.png)
Ασθενέστερη αύξηση πωλήσεων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες για την Nestlé
Η Nestlé βρίσκεται αντιμέτωπη με καταναλωτές που έχουν πληγεί από τον πληθωρισμό και αυξήσεις τιμών σε βασικά γι' αυτή εμπορεύματα
![JPMorgan: Μετά από ρεκόρ κερδών ξεκινάει απολύσεις και προγραμματίζει περισσότερες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/jpmorgan-600x375.jpg)
Μπαράζ απολύσεων ξεκινάει η JPMorgan, παρά τα κέρδη ρεκόρ
Δεν είναι σαφές πόσους από τους περίπου 317.000 υπαλλήλους της σκοπεύει να περικόψει η JPMorgan φέτος
![Καφές – Κακάο: Η μείωση της ζήτησης ανατρέπει την αγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/natural-cocoa-powder-cocoa-beans-and-chocolate-XBHQ4WD-600x450.jpg)
Ανατροπές σε κακάο και καφέ - Πώς θα κινηθούν οι τιμές
Οι αυξημένες τιμές του κακάο και του καφέ οδηγούν σε πτώση της κατανάλωσης, προκαλώντας προβλέψεις για μείωση έως 20% στις τιμές του κακάο και 24% στον καφέ μέχρι το τέλος του 2025
![Hermès: Μια τσάντα μπορεί να τα αλλάξει όλα – Από την Kelly στη Birkin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/Birkin-600x368.jpeg)
Η τσάντα που απογείωσε τον Hermès - Από την Kelly στη Birkin
Γιατί βασικά οχήματα για την εκτόξευση εσόδων και μετοχών της Hermès, παραμένουν οι πολυπόθητες τσάντες Kelly και Birkin
![Αμυντικές δαπάνες: Πόσα ξοδεύουν Ρωσία και άλλες χώρες της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/russias-600x375.jpg)
Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ξεπέρασαν τις δαπάνες των κρατών της Ευρώπης [γράφημα]
Σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δυναμης (purchasing power parity -PPP) η Ρωσία δαπάνησε 461,6 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες έναντι 457 που έκαναν οι χώρες της Ευρώπης
![Γάζα: Σε ποιον τελικά ανήκει; – Ο Τραμπ, η «Ριβιέρα στη Μ. Ανατολή» και η ανάλυση της WSJ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/gaza-beach-600x400.jpg)
Σε ποιον ανήκει τελικά η Γάζα; - Ο Τραμπ, η εξαγγελία για... Ριβιέρα και η ανάλυση της WSJ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να ελέγξει τη Γάζα, αλλά δεν είναι καν σαφές σε ποιον ανήκει
![Ινδία: Γιατί οι βιομηχανίες της χώρας βλέπουν ευκαιρίες στην εμπορική πολιτική του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/india1-600x411.jpg)
Γιατί οι ινδικές βιομηχανίες... καλοβλέπουν την εμπορική πολιτική του Τραμπ
Η Ινδία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν την Πέμπτη να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας αργότερα φέτος