Οι ειδικοί της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ινδία βλέπουν μια ευκαιρία να επεκτείνουν τις συναλλαγές τους με τις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με τους αμοιβαίους δασμούς και χάρη στα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Eurobank: Στην Βομβάη για το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Ινδίας-Κύπρου (IGC)

Η Ινδία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν την Πέμπτη να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας αργότερα φέτος, μια πρόταση που δεν καρποφόρησε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, με στόχο να υπερδιπλασιαστεί το διμερές εμπόριο στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη δεκαετία. Η Ινδία έχει υποσχεθεί να αγοράσει περισσότερο αμυντικό υλικό, ενέργεια και άλλα προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Το Νέο Δελχί στο παρελθόν είχε αρνηθεί σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συμφωνίες φοβούμενο μια επίθεση από αθρόες εισαγωγές που θα μπορούσε να βλάψει τους εγχώριους παραγωγούς

Το Νέο Δελχί στο παρελθόν είχε αρνηθεί σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συμφωνίες φοβούμενο μια επίθεση από αθρόες εισαγωγές που θα μπορούσε να βλάψει τους εγχώριους παραγωγούς, αλλά οι ινδικές εταιρείες είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές τώρα, εν μέρει λόγω κυβερνητικών κινήτρων όπως περικοπές εταιρικών φόρων και ιδίων πρωτοβουλιών της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας να ενισχύσει την ποιότητα και να διευρύνει το παγκόσμιο δίκτυο διανομής της.

Ινδία: Πιο ανταγωνιστική η οικονομία

«Οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας αργότερα φέτος», δήλωσε ο Ajay Sahai, γενικός διευθυντής στην Ομοσπονδία Εξαγωγικών Οργανισμών της Ινδίας (FIEO), που εκπροσωπεί περισσότερους από 37.000 εξαγωγείς. «Η οικονομία έχει γίνει πιο ανταγωνιστική τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Οι βιομηχανίες της Ινδίας σε τομείς όπως εξαρτήματα αυτοκινήτων, ενδύματα, ηλεκτρονικά είδη και κοσμήματα έχουν καταφέρει να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και έχουν επεκτείνει τις εξαγωγές τους στη Βόρεια Αμερική, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες εξέτασαν εναλλακτικές λύσεις για την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση στην Ινδία  έδωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε περικοπές εταιρικών φόρων και άλλα κίνητρα για τις εγχώριες βιομηχανίες προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Έχει επίσης επενδύσει σε δρόμους και λιμάνια, μειώνοντας το κόστος μεταφορών για τις εταιρείες.

«Οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ θα αυξάνονταν σίγουρα εάν υπάρξει μια διμερής συμφωνία, καθώς έχουμε επενδύσει σε νέα προϊόντα, τεχνολογίες και συνδεόμαστε με τους αγοραστές», δήλωσε ο Pankaj Chadha, πρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Εξαγωγών Μηχανικών και εξαγωγέας μηχανολογικών προϊόντων αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις ΗΠΑ.

Οι κινήσεις του Μόντι

Οι βιομηχανίες στην Ινδία, ειδικά σε τομείς έντασης εργασίας, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα υποδήματα, τα μηχανήματα, τα φωτοβολταϊκά και τα ηλεκτρονικά είδη θα μπορούσαν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από μια εμπορική συμφωνία, είπε ο Sahai, καθώς δεν ανταγωνίζονται άμεσα τις ΗΠΑ.

Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών της Ινδίας με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, εκτινάχθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο σε πέντε χρόνια έως το 2023 στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, με πλεόνασμα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Ινδίας.

Οι εξαγωγές αγαθών της Ινδίας στις ΗΠΑ ήταν 73,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, οργάνων τηλεπικοινωνιών, κοσμημάτων, προϊόντων πετρελαίου, ενδυμάτων και μηχανημάτων.

Ο Ajay Srivastava, ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης στο Νέο Δελχί, Global Trade Research Initiative, δήλωσε ότι για το 75% των αμερικανικών εξαγωγών στην Ινδία, όπως προϊόντα πετρελαίου και χημικά, οι μέσοι δασμοί είναι ήδη κάτω από το 5%, επομένως μια εμπορική συμφωνία που θα μπορούσε να καταργήσει τους δασμούς είναι απίθανο να αποτελέσει σημαντική ανησυχία.

Αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης, ωστόσο, περιμένουν την επιστροφή του Μόντι για να συμβουλευτούν τους τοπικούς ηγέτες της βιομηχανίας και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία, δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός σύμβουλος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αναλυτές είπαν ότι μετά τις μειώσεις των δασμών της Ινδίας σε διάφορα είδη, όπως τα ποδήλατα υψηλής ποιότητας στον ετήσιο προϋπολογισμό αυτόν τον μήνα, θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις, εξαιρουμένου του πολιτικά ευαίσθητου αγροτικού τομέα, για να τονώσει το διμερές εμπόριο.

«Ο πρωθυπουργός Μόντι μπορεί να είναι σε θέση να κάνει κάποιες εξαιρέσεις/ευνοϊκές συμφωνίες, αλλά αυτό πιθανότατα θα συνεπαγόταν μείωση των εισαγωγικών δασμών για ορισμένα προϊόντα, καθώς και αυξημένες αγορές αμερικανικών προϊόντων από την Ινδία, με την άμυνα και την ενέργεια να αποτελούν πρωταρχικούς τομείς», δήλωσε ο Madhavi Arora, επικεφαλής οικονομολόγος στην χρηματιστηριακή Emkay Global. Οι ινδοί ειδικοί της βιομηχανίας και του εμπορίου βλέπουν μια ευκαιρία να επεκτείνουν τις συναλλαγές τους με τις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μόντι με τον ανερικανό πρόεδρο Τραμπ, παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με τους αμοιβαίους δασμούς και χάρη στα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή