
Διόλου ενθαρρυντική δεν είναι η εικόνα της Ευρώπης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο στέκεται απέναντι στις μεγάλες ανατροπές που έχει φέρνει ο Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο 48ωρο, με ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για ένα «μείγμα φόβου και άρνησης».
Τις τελευταίες 48 ώρες, ο υπουργός Άμυνας του προέδρου των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έκαμψε τις ελπίδες της Ουκρανίας για μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη – ενώ ο ίδιος ο Τραμπ συζητούσε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το μέλλον του Κιέβου.
Δασμοί: Τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο εμπόριο φέρνει ο Τραμπ
Για να γίνει πιο κατανοητός, ο Χέγκσεθ, την Πέμπτη, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος βλέπει τις «φιλοδοξίες των Κομμουνιστών Κινέζων» ως πρωταρχική παγκόσμια απειλή, οδηγώντας έτσι στην απομάκρυνση της αμερικανικής εμπλοκής στην ασφάλεια στην Ευρώπη.
Οι σκέψεις στην Ευρώπη
Το παραπάνω τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, όπου ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για τη δική τους ασφάλεια – μεταξύ άλλων ξοδεύοντας πολλά περισσότερα χρήματα για τους στρατούς τους – μεγάλο μέρος της δημόσιας ρητορικής στις Βρυξέλλες φαινόταν προσανατολισμένη στην προσπάθεια να κρατήσουν δίπλα τους τους Τραμπ και Χέγκσεθ.
Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους. Χρησιμοποίησαν λέξεις και φράσεις όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Οι δειλές δημόσιες αντιδράσεις στα νέα δεδομένα της Ουάσιγκτον απλώς υπογράμμισαν ότι δεν έχει προκύψει μια σαφής ευρωπαϊκή γραμμή για την αντιμετώπιση της νέας τάξης που φέρνει ο Τραμπ.
«Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών εξακολουθούν να μην σκέφτονται με τους όρους του νέου πλαισίου Τραμπ», είπε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, προσθέτοντας ότι πιθανώς πρόκειται για ένα «μίγμα φόβου και άρνησης» σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο της νέας στάσης των ΗΠΑ τόσο στην Ουκρανία — όσο και στην ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.
Κινητοποίηση της Αμερικής
Η Γαλλία – μια από τις τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ – υποστήριξε πρόσφατα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ αποσύρουν στρατιωτικά μέσα και προσωπικό από την ήπειρο.
Όμως, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να μειώσει τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.
“Ο Πιτ Χέγκσεθ είπε στη Στουτγάρδη ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση των στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ [είναι] αρκετά εκνευρισμένες εδώ και πολύ καιρό… που ξοδεύουν περισσότερα από τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τον Καναδά, οπότε πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, είπε.
Ερωτηθείς για τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη, ο Χέγκσεθ είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη».
«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τα επίπεδα στρατευμάτων στην Ευρώπη, αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει από τον αρχηγό», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια προγραμματισμένη αναθεώρηση της παγκόσμιας στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.
«Αλλά όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι φιλοδοξίες των κομμουνιστών Κινέζων αποτελούν απειλή για τους ελεύθερους ανθρώπους παντού”, πρόσθεσε. “Είναι πολύ λογικό να χρησιμοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.
Η περίπτωση του ΝΑΤΟ
Ο Χέγκσεθ είπε ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν προσηλωμένες στη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας του ΝΑΤΟ, γνωστή ως Άρθρο 5, αλλά πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με το λιγότερο συζητημένο Άρθρο 3, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη πρέπει να είναι «επαρκώς προετοιμασμένα» για να αντιμετωπίσουν μια κρίση.
Τα έθνη που συνορεύουν με τη Ρωσία, τα οποία είναι τα πιο ευάλωτα σε μια μελλοντική επίθεση από τη Μόσχα, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα τα υποστηρίξουν εάν ο Πούτιν αποφασίσει να μπει σε έδαφος του ΝΑΤΟ.
«Κατευνασμός»
Αφού η κλήση του Τραμπ με τον Πούτιν άφησε τους ευρωπαίους συμμάχους μπερδεμένους – και οι υπουργοί του ΝΑΤΟ επέμειναν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες – ο Ρούτε δεν συμμερίστηκε την ιδέα ότι οι Ευρωπαίοι παραγκωνίζονται.
«Πάντα ξέραμε ότι μια κλήση θα γινόταν σύντομα και οι ομάδες διαβουλεύονται μεταξύ τους», είπε στους δημοσιογράφους. Θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ JD Vance και τον απεσταλμένο της Αμερικής για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Keith Kellogg, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλλας έδωσε πολύ πιο σκληρό τόνο, καταγγέλλοντας την κλήση Τραμπ με τον Πούτιν ως «κατευνασμό» και λέγοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας που θα διευθετηθεί χωρίς ευρωπαϊκή ανάμειξη δεν θα είναι καλή αρχή.
Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι στην πραγματικότητα παραγκωνίστηκαν. Για παράδειγμα, ο Τραμπ φαινομενικά δεν είπε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα σχέδιά του. Και αυτή εβδομάδα δείχνει σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ αγνοούν πλέον την Ευρώπη.
«Ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τόσο πληγωμένοι για τον Τραμπ είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν πάψει να προσποιούνται ότι βλέπουν την Ευρώπη ως σημαντικό παράγοντα στις γεωπολιτικές υποθέσεις», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.
«Για δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι, ως καλοί υποτελείς των ΗΠΑ, απαιτούσαν μια ορισμένη ευπρέπεια στο πώς τους αντιμετώπιζαν, τουλάχιστον δημόσια, σαν να ήταν ένα άρθρο της φεουδαρχικής σύμβασης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Ο Τραμπ δεν το συμμερίζεται αυτό και έβαλε τέλος σε αυτά τα τελετουργικά. Είναι ένα αγενές ξύπνημα στον σκληρό κόσμο του σήμερα».


Latest News

Τραμπ: Δεν θα εξαιρεθούν ο χάλυβας και το αλουμίνιο από τους δασμούς
O Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει εξαιρέσεις στο θέμα των δασμών του αλουμινίου και του χάλυβα

Τι θα συζητήσουν Τραμπ και Πούτιν την Τρίτη
Όλα όσα αποκάλυψε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από Φλόριντα

Η Κίνα στοχεύει σε δυναμική τόνωση της κατανάλωσης -Τα μέτρα που ανακοίνωσε
Το σχέδιο προβλέπει δράσεις για την αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης και συνέχιση των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας
![ΕΚΤ: Πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα με τα επιτόκια – Τι περιμένουν οι αναλυτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/lagarde-600x407.jpg)
Πόσο ακόμη θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια - Η ανατροπή στις δημοσκοπήσεις [γραφήματα]
Πιο συντηρητικές είναι οι προβλέψεις αναλυτών και επενδυτών για τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ - Τι καθορίζει τη στάση τους

Ιλον Μασκ: Η μεγάλη άνοδος και το ρίσκο της πτώσης
Η σημαντική μείωση των πωλήσεων της Tesla αποδίδεται περισσότερο στις πολιτικές του παρεμβάσεις και λιγότερο στον κινεζικό ανταγωνισμό

Πώς ο Τραμπ σπάει τα νεύρα των αγορών – Οι απώλειες 4 τρισ. των μετοχών του S&P 500 και τα κέρδη 13 δισ. του ΧΑ
Οι δασμοί επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα - Η αντιστροφή του «Trump trade» και η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Από τον Balenciaga στον Gucci - Θα τα καταφέρει ο Ντέμνα Γκβασάλια;
Η προκλητική δουλειά του Ντέμνα για τον οίκο Balenciaga έθιξε πολλούς. Τώρα, καλείται να αποδείξει στον κόσμο της μόδας πως ήταν η σωστή επιλογή ως νέος επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Gucci.

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς