Την αναγκαιότητα μιας νέας στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια με βάση τον καθαρό ηλεκτρισμό, τονίζει η Eurelectric- εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ενέργειας – σε μελέτη που θα παρουσιάσει στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας, όπως αναφέρει η Ένωση ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας , αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις τόσο εξωτερικών παραγόντων, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε προκλήσεις με το σαμποτάζ των δικτύων της Βαλτικής να προκαλεί πονοκέφαλο, όσο και εσωτερικών αιτιών που αφορούν σε φυσικές καταστροφές π.χ. η περίπτωση της Ιρλανδίας που βρίσκεται κυριολεκτικά στο σκοτάδι.

Οι προτάσεις της Eurelectric προς τους φορείς χάραξης πολιτικής

Στόχος η απεξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων

Η ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα της Ευρώπης, είναι διακηρυγμένος στόχος για την Eurelectric , με αναμενόμενο ποσοστό  χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας σε ποσοστό 60% ως το 2050. Αναδεικνύεται η ανάγκη να  υπάρξει μία νέα προσέγγιση για την ενεργειακή ασφάλεια βασισμένη στον καθαρό εξηλεκτρισμό, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων, να περιοριστεί η έκθεση στις τιμές των εμπορευμάτων και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στις κρίσεις.

Η προηγούμενη ενεργειακή στρατηγική της EE που υιοθετήθηκε το 2014 περιλάμβανε μικρό ποσοστό χρήσης των ΑΠΕ στην παραγωγή, με τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία να αποτελούν κύρια πηγή τροφοδότησης ισχυρών χωρών της Ένωσης.

Ολοκληρωμένη ενεργειακή προσέγγιση ασφάλειας

Με το πέρας έντεκα χρόνων από την προηγούμενη ενεργειακή στρατηγική, η κατάσταση αυτή έχει διαφοροποιηθεί, σύμφωνα με την Eurelectric. Σύμφωνα με την μελέτη,  οι εισαγωγές ενέργειας αναμένεται να μειωθούν από το 60% των αναγκών της ΕΕ το 2022 στο 13% έως το 2050, χάρη στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και της θέρμανσης. Οι ΑΠΕ αναμένεται να αποτελούν το 69% της συνολικής ενέργειας έως το 2030, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται σταδιακά να εξαλειφθούν.

Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου

Ποίοι είναι οι τρεις πυλώνες της μελέτης

1.    Καλύτερος προγραμματισμός: Μόνο αν τοποθετήσει κανείς όλα τα κομμάτια μαζί μπορεί να δει ολόκληρη την εικόνα. Τα πλαίσια ετοιμότητας θα πρέπει να καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, να περιλαμβάνουν όλους τους ενεργειακούς φορείς, τις υποδομές, να εκτείνονται σε μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια και να συνυπολογίζουν εξωτερικές απειλές για τον καλύτερο εντοπισμό των αναγκών του συστήματος.

2.      Ευελιξία: Θα χρειαστεί τεράστια ευέλικτη χωρητικότητα για τη συμπλήρωση των στοχαστικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – 175 GW θα πρέπει να προέρχονται από νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και την απόκριση ζήτησης έως το 2030. Για να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, οι μηχανισμοί χωρητικότητας και τα προγράμματα υποστήριξης ευελιξίας θα είναι κρίσιμης σημασίας.

3.      Λειτουργικές αγορές: Τα αποτελεσματικά μηνύματα τιμών θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες του συστήματος και να επιτρέπουν στους καταναλωτές να συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού προσαρμόζοντας τη χρήση ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum δηλώνει «Ο τελευταίος χρόνος μας έδειξε ότι η προσέγγιση του συνεχίζουμε-με-την-ίδια-τακτική (business-as-usual) στην Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Με τις απειλές που βρίσκεται αντιμέτωπος ο τομέας μας, η ασφάλεια εφοδιασμού εξελίσσεται σε επείγουσα προτεραιότητα, την οποία πρέπει να παραδεχτούν οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές» καταλήγοντας πως «Δεν θα είναι μία εύκολη προσπάθεια. Ας βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη έχει το σωστό όραμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια