
Την αναγκαιότητα μιας νέας στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια με βάση τον καθαρό ηλεκτρισμό, τονίζει η Eurelectric- εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ενέργειας – σε μελέτη που θα παρουσιάσει στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας, όπως αναφέρει η Ένωση ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας , αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις τόσο εξωτερικών παραγόντων, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε προκλήσεις με το σαμποτάζ των δικτύων της Βαλτικής να προκαλεί πονοκέφαλο, όσο και εσωτερικών αιτιών που αφορούν σε φυσικές καταστροφές π.χ. η περίπτωση της Ιρλανδίας που βρίσκεται κυριολεκτικά στο σκοτάδι.
Οι προτάσεις της Eurelectric προς τους φορείς χάραξης πολιτικής
Στόχος η απεξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων
Η ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα της Ευρώπης, είναι διακηρυγμένος στόχος για την Eurelectric , με αναμενόμενο ποσοστό χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας σε ποσοστό 60% ως το 2050. Αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξει μία νέα προσέγγιση για την ενεργειακή ασφάλεια βασισμένη στον καθαρό εξηλεκτρισμό, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων, να περιοριστεί η έκθεση στις τιμές των εμπορευμάτων και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στις κρίσεις.
Η προηγούμενη ενεργειακή στρατηγική της EE που υιοθετήθηκε το 2014 περιλάμβανε μικρό ποσοστό χρήσης των ΑΠΕ στην παραγωγή, με τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία να αποτελούν κύρια πηγή τροφοδότησης ισχυρών χωρών της Ένωσης.
Ολοκληρωμένη ενεργειακή προσέγγιση ασφάλειας
Με το πέρας έντεκα χρόνων από την προηγούμενη ενεργειακή στρατηγική, η κατάσταση αυτή έχει διαφοροποιηθεί, σύμφωνα με την Eurelectric. Σύμφωνα με την μελέτη, οι εισαγωγές ενέργειας αναμένεται να μειωθούν από το 60% των αναγκών της ΕΕ το 2022 στο 13% έως το 2050, χάρη στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών και της θέρμανσης. Οι ΑΠΕ αναμένεται να αποτελούν το 69% της συνολικής ενέργειας έως το 2030, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται σταδιακά να εξαλειφθούν.
Ποίοι είναι οι τρεις πυλώνες της μελέτης
1. Καλύτερος προγραμματισμός: Μόνο αν τοποθετήσει κανείς όλα τα κομμάτια μαζί μπορεί να δει ολόκληρη την εικόνα. Τα πλαίσια ετοιμότητας θα πρέπει να καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, να περιλαμβάνουν όλους τους ενεργειακούς φορείς, τις υποδομές, να εκτείνονται σε μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια και να συνυπολογίζουν εξωτερικές απειλές για τον καλύτερο εντοπισμό των αναγκών του συστήματος.
2. Ευελιξία: Θα χρειαστεί τεράστια ευέλικτη χωρητικότητα για τη συμπλήρωση των στοχαστικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – 175 GW θα πρέπει να προέρχονται από νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και την απόκριση ζήτησης έως το 2030. Για να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, οι μηχανισμοί χωρητικότητας και τα προγράμματα υποστήριξης ευελιξίας θα είναι κρίσιμης σημασίας.
3. Λειτουργικές αγορές: Τα αποτελεσματικά μηνύματα τιμών θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες του συστήματος και να επιτρέπουν στους καταναλωτές να συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού προσαρμόζοντας τη χρήση ενέργειας.
Ο Πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum δηλώνει «Ο τελευταίος χρόνος μας έδειξε ότι η προσέγγιση του συνεχίζουμε-με-την-ίδια-τακτική (business-as-usual) στην Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Με τις απειλές που βρίσκεται αντιμέτωπος ο τομέας μας, η ασφάλεια εφοδιασμού εξελίσσεται σε επείγουσα προτεραιότητα, την οποία πρέπει να παραδεχτούν οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές» καταλήγοντας πως «Δεν θα είναι μία εύκολη προσπάθεια. Ας βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη έχει το σωστό όραμα».


Latest News

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο

Εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου - Η Ρεβυθούσα κύρια πηγή εισόδου
Καθοριστική είναι η συμβολή του φυσικού αερίου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στη χώρα

Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Τι θα κάνει η Ευρώπη με το αμερικανικό LNG
Το φυσικό αέριο καταγράφει έντονες διακυμάνσεις - Η δύσκολη εξίσωση να γεμίσουν οι αποθήκες

Το νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Η ανάδειξη του νέου ΔΣ συμπίπτει με μια περίοδο έντονης ανάπτυξης της αγοράς φωτοβολταϊκών