
Την ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών για την δέσμευση και αποθήκευση CO2 (Carbon capture and storage -CCS) αναμένεται να επικυρώσει το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU) από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της αφρικανικής χώρας κ. Καρίμ Μπαντάουι.
Η συμφωνία θα υπογραφεί στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης «EGYPES 2025» η οποία διεξάγεται στο Κάιρο το διήμερο 17-19 Φεβρουαρίου.
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου – Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Η ατζέντα Αθήνας – Καϊρου για την αποθήκευση CO2
Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διμερών ενεργειακών σχέσεων εδώ και μήνες και πλέον έχει ωριμάσει. Από την περασμένη άνοιξη η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτημα αναθεώρησης της στρατηγικής διαχείρισης των βιομηχανικών εκπομπών ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποθήκευσης ποσοτήτων δεσμευμένου CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) σε γεωλογικές αποθήκες ή άλλες υποδομές εκτός ΕΕ.
Η τεχνογνωσία στην αποθήκευση CO2
Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή πλευρά για την προοπτική αποθήκευσης εκπομπών CO2 που δεσμεύονται από ελληνικές βιομηχανίες σε υποδομές αποθήκευσης που θα αναπτυχθούν στην Αίγυπτο. Πλέον οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνεργασία των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.
Ειδικότερα, η Ελλάδα, μέσω της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) θα παρέχει τεχνογνωσία και την εμπειρία της γύρω από την ανάπτυξη μηχανισμού δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και θα βοηθήσει στον συντονισμό των διαδικασιών που απαιτούνται και με την Κομισιόν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία αποθηκών CO2 στην Αίγυπτο και τη χρήση τους για την κάλυψη και ευρωπαϊκών αναγκών.
Στην Ελλάδα ήδη η Enearth, θυγατρική της Energean «τρέχει» έργο για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο (Prinos CO2 Storage). Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εκκρεμεί η χορήγηση άδειας αποθήκευσης από την ΕΔΕΥΕΠ. Η αποθήκευση στα σχεδόν εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου σχεδιάζεται να λειτουργήσει, σε πρώτη φάση, με δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων CO2 και σε δεύτερη φάση 3 εκατ. τόνων CO2.
Παράλληλα, ελληνικές βιομηχανίες προωθούν έργα δέσμευσης άνθρακα ενώ ο ΔΕΣΦΑ προχωρά με την επενδυτική και τεχνολογική ωρίμανση του πρώτου δικτύου μεταφοράς CO2 στην αποθήκη του Πρίνου. Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί από το ΥΠΕΝ η θεσμοθέτηση ενός κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνολογία CCS στη χώρα μας.
Οι Big Oil στην EGYPES 2025 και τα ραντεβού Σκυλακάκη
Γενικότερα, η ελληνική παρουσία στην «EGYPES 2025» θα είναι ισχυρή καθώς, πέρα από την εκπροσώπηση σε πολιτικό επίπεδο (υπουργός και υφυπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου), θα συμμετέχει ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αρ. Στεφάτος, ενώ περίπτερα θα έχουν ο όμιλος Κοπελούζου που αναπτύσσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), h Enterprise Greece, η Energean, , η Helleniq Energy, ο ΔΕΣΦΑ, η Asprofos κ.ά.
Μάλιστα, στη διεθνή έκθεση θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Chevron κ. Κλέι Νεφ και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Τζον Αντριλ, με τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Η συνάντηση θα γίνει σε ιδανικό momentum ενόψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για το νέο θαλάσσιο οικόπεδο της Νότιας Πελοποννήσου για το οποίο έχει ενδιαφερθεί η Chevron αλλά και της λήψης επενδυτικής απόφασης από την ExxonMobil, εντός του έτους, για ερευνητική γεώτρηση στις παραχωρήσεις της Κρήτης στις οποίες είναι operator.
Ο διαγωνισμός
Σχετικά με τον διαγωνισμό για το μπλοκ της Νότιας Πελοποννήσου ο διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αρχίσουν να μετρούν οι 90 ημέρες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της «χωρικής επέκτασης των ερευνών», όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη νέα παραχώρηση, πέραν των 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής που καταλαμβάνει το θαλάσσιο οικόπεδο.


Latest News

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας