![Αφαλάτωση: Μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον στην Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/afalatosi.jpg)
Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Κύπρο, από την Ισπανία μέχρι τη Γαλλία και Ιορδανία και από τη Μέση Ανατολή γενικότερα μέχρι την Αφρική, το ενδιαφέρον για τεχνολογίες αφαλάτωσης νερού παραμένει μεγάλο και τις επενδύσεις να μετρούνται πλέον σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή με ταχείς ρυθμούς προς τεχνολογίες αφαλάτωσης προχωρούν και μεμονωμένες χώρες όπως η Κύπρος. Εκεί το υπουργείο Γεωργίας εξετάζει την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης στα πλαίσια προσπαθειών της αντιμετώπισης του προβλήματος παρατεταμένων ξηρασιών που πλήττουν όλο και πιο συχνά το νησί, μειώνοντας τα αποθέματα νερού έως και 25%.
Η Κύπρος εξετάζει πλέον την υιοθέτηση τόσο υπεράκτιων μονάδων αφαλάτωσης που θα λειτουργούν σε πλοία ή άλλα πλωτά μέσα, αλλά κα την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων στην ξηρά, κοντά στη θάλασσα. Σε χωριστό έργο επίσης αναμένεται να προχωρήσει μελέτη και διαγωνισμός για την τοποθέτηση κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα, με ικανότητα επεξεργασίας νερού 10.000 κυβικών μέτρων την ημέρα. Το έργο έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης στην Πάφο.
Το παράδειγμα της Ισπανίας
Η Ισπανία, την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για μονάδες αφαλάτωσης, αποτελώντας από τις χώρες που είναι πρωτοπόροι στην Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κάρλος Κουέρπο ζητά τώρα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις επισκευές δικτύων ύδρευσης στην περιοχή της Βαλένθια, καθώς και για την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ξηρασία που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα για πολλούς μήνες κάθε χρόνο. Η ξηρασία αυτή έχει πλήξει όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και καλλιέργειες που αποτελούν βασικό συστατικό της οικονομίας της χώρας.
Ισπανία: Γιατί επενδύει μαζικά σε μονάδες αφαλάτωσης νερού
Η Μαδρίτη έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να λάβει 1,5 δις ευρώ για έργα ύδρευσης, ποσό το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθεί για άλλους σκοπούς. Η Ισπανία έχει ήδη διοχετεύσει περίπου 3 δις ευρώ για εργασίες ύδρευσης από ευρωπαϊκά κεφάλαια περίπου 77 δις ευρώ που εντάσσονται στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Η Ισπανία έχει ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού από τις οποίες παράγεται ήδη 227 εκατ λίτρα φρέσκου νερού στην ημέρα, με τη χώρα να αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στη σχετική τεχνολογία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μόνο η μονάδα αφαλάτωσης στην Torrevieja της Ισπανίας μπορεί να προμηθεύει με καθαρό νερό 1,6 εκατ. άτομα.
Στην Ισπανία έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 μεγάλες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης κάνοντας τη χώρα πρωτοπόρο στην Ευρώπη και μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην τεχνολογία αυτή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ).
Η Γαλλία
Η Γαλλία, την ίδια στιγμή, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και αναπτύσσει ανάλογες τεχνολογίες τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για εξαγωγές. Η εξειδικευμένη εταιρεία του κλάδου Meridiam, σε συνεργασία με την εταιρείας παροχής περιβαλλοντικών λύσεων Suez, την κατασκευαστική Orascom Construction και την επίσης κατασκευαστική VINCI Construction Grands Projects, έκλεισαν συμφωνία με την Ιορδανία για την κατασκευή μεγάλων έργων αφαλάτωσης. Σύμφωνα με τη Meridiam τα έργα θα αφορούν την παροχή περισσότερων από 300 εκατ. κυβικών μέτρων νερού σε Αμμάν και Άκαμπα, εξυπηρετώντας περισσότερο από 3 εκατ. κατοίκους. Πρόκειται για έργο που θα αυξήσει κατά 60% το διαθέσιμο νερό για νοικοκυριά και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγωγούς 445 χιλιομέτρων που θα μεταφέρουν το αφαλατωμένο νερό από την Ερυθρά Θάλασσα.
Η Μέση Ανατολή και η Αφρική
Η αγορά εξοπλισμού αφαλάτωσης νερού στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (MEA) πρόκειται να φτάσει τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2032, λόγω της αυξανόμενης λειψυδρίας, του αυξανόμενου πληθυσμού και της εντεινόμενης βιομηχανικής ζήτησης. Σύμφωνα με μελέτη της Persistence Market Research, ο συγκεκριμένος κλάδος γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη καθώς οι κυβερνήσεις και οι φορείς του ιδιωτικού τομέα επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες αφαλάτωσης για να εξασφαλίσουν βιώσιμες πηγές νερού.
Η λειψυδρία παραμένει πιεστικό ζήτημα στις χώρες αυτές όπου οι φυσικοί πόροι γλυκού νερού είναι περιορισμένοι και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα. Η τεχνολογία αφαλάτωσης αναδύεται ως βασική λύση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, διασφαλίζοντας σταθερή παροχή νερού για οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές ανάγκες, αναφέρεται.
Ενδιαφέρον και από Κομισιόν
Επίσης η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέα στρατηγική για την ασφάλεια του νερού στην ήπειρο εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής και εξετάζει μεταξύ άλλων τεχνολογίες αφαλάτωσης με στόχο να γίνει εκ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα αυτό.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΑΠΕ: Κίνητρα για την ανάπτυξή τους στο τραπέζι της Κομισιόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_ape_ola-600x352.png)
Στο τραπέζι της Κομισιόν νέα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ
Στις 26 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου «Καθαρή Βιομηχανία» θα παρουσιάσει και πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ
![Αποθήκευση CO2: Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν MOU](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/THEODORE-SKYLAKAKIS-720x400-1-600x333.jpg)
Στον αστερισμό των Big Oil η Ελλάδα – Η «EGYPES 2025» στο Κάιρο και το MOU Ελλάδας – Αιγύπτου
Οι υπουργοί Θ. Σκυλακάκης – Κ. Μπαντάουι υπογράφουν MOU για την αποθήκευση CO2 στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης των πετρελαϊκών EGYPES 2025 - Τα ραντεβού με Chevron και ExxonMobil
![Motor Oil: Ενίσχυση από την Κομισιόν ύψους 117 εκ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/motoroil-930-2-768x528-1-600x413.jpg)
Ενίσχυση 111,7 εκατ. στη Motor Oil από Κομισιόν για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου
Την Motor Oil Hellas θα στηρίξει οικονομικά η Κομισιόν στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου- Το project στους Αγίους Θεοδώρους
![ΑΠΕ: Αντιμέτωπα με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος και άλλα επτά κράτη μέλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_biomhxania_APE_3-600x352.png)
Καμπανάκι της Κομισίον σε Κύπρο και άλλα επτά κράτη- μέλη για τις ΑΠΕ
Η μη τήρηση της προθεσμίας για την μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο κανόνων για τις ΑΠΕ κρούει τον κόδωνα σε οκτώ χώρες της ΕΕ
![EDP: Εγκανίασε δύο νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-13_12-58-48-600x400.jpg)
Δύο νέα αιολικά πάρκα εγκαινίασε η EDP σε Βοιωτία και Μαγνησία
Τα δύο νέα αιολικά πάρκα της EDP είναι συνολικής δυναμικότητας 70 MW
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα