Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Κύπρο, από την Ισπανία μέχρι τη Γαλλία και Ιορδανία και από τη Μέση Ανατολή γενικότερα μέχρι την Αφρική, το ενδιαφέρον για τεχνολογίες αφαλάτωσης νερού παραμένει μεγάλο και τις επενδύσεις να μετρούνται πλέον σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή με ταχείς ρυθμούς προς τεχνολογίες αφαλάτωσης προχωρούν και μεμονωμένες χώρες όπως η Κύπρος. Εκεί το υπουργείο Γεωργίας εξετάζει την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης στα πλαίσια προσπαθειών της αντιμετώπισης του προβλήματος παρατεταμένων ξηρασιών που πλήττουν όλο και πιο συχνά το νησί, μειώνοντας τα αποθέματα νερού έως και 25%.

Η Κύπρος εξετάζει πλέον την υιοθέτηση τόσο υπεράκτιων μονάδων αφαλάτωσης που θα λειτουργούν σε πλοία ή άλλα πλωτά μέσα, αλλά κα την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων στην ξηρά, κοντά στη θάλασσα. Σε χωριστό έργο επίσης αναμένεται να προχωρήσει μελέτη και διαγωνισμός για την τοποθέτηση κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα, με ικανότητα επεξεργασίας νερού 10.000 κυβικών μέτρων την ημέρα. Το έργο έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης στην Πάφο.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Η Ισπανία, την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για μονάδες αφαλάτωσης, αποτελώντας από τις χώρες που είναι πρωτοπόροι στην Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κάρλος Κουέρπο ζητά τώρα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις επισκευές δικτύων ύδρευσης στην περιοχή της Βαλένθια, καθώς και για την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ξηρασία που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα για πολλούς μήνες κάθε χρόνο. Η ξηρασία αυτή έχει πλήξει όχι μόνο νοικοκυριά αλλά και καλλιέργειες που αποτελούν βασικό συστατικό της οικονομίας της χώρας.

Ισπανία: Γιατί επενδύει μαζικά σε μονάδες αφαλάτωσης νερού

Η Μαδρίτη έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να λάβει 1,5 δις ευρώ για έργα ύδρευσης, ποσό το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθεί για άλλους σκοπούς. Η Ισπανία έχει ήδη διοχετεύσει περίπου 3 δις ευρώ για εργασίες ύδρευσης από ευρωπαϊκά κεφάλαια περίπου 77 δις ευρώ που εντάσσονται στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Η Ισπανία έχει ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης νερού από τις οποίες παράγεται ήδη 227 εκατ λίτρα φρέσκου νερού στην ημέρα, με τη χώρα να αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στη σχετική τεχνολογία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μόνο η μονάδα αφαλάτωσης στην Torrevieja της Ισπανίας μπορεί να προμηθεύει με καθαρό νερό 1,6 εκατ. άτομα.

Στην Ισπανία έχουν κατασκευαστεί περίπου 100 μεγάλες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης κάνοντας τη χώρα πρωτοπόρο στην Ευρώπη και μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στην τεχνολογία αυτή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ).

Η Γαλλία

Η Γαλλία, την ίδια στιγμή, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και αναπτύσσει ανάλογες τεχνολογίες τόσο για εσωτερική χρήση όσο και για εξαγωγές. Η εξειδικευμένη εταιρεία του κλάδου Meridiam, σε συνεργασία με την εταιρείας παροχής περιβαλλοντικών λύσεων Suez, την κατασκευαστική Orascom Construction και την επίσης κατασκευαστική VINCI Construction Grands Projects, έκλεισαν συμφωνία με την Ιορδανία για την κατασκευή μεγάλων έργων αφαλάτωσης. Σύμφωνα με τη Meridiam τα έργα θα αφορούν την παροχή περισσότερων από 300 εκατ. κυβικών μέτρων νερού σε Αμμάν και Άκαμπα, εξυπηρετώντας περισσότερο από 3 εκατ. κατοίκους. Πρόκειται για έργο που θα αυξήσει κατά 60% το διαθέσιμο νερό για νοικοκυριά και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αγωγούς 445 χιλιομέτρων που θα μεταφέρουν το αφαλατωμένο νερό από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική

Η αγορά εξοπλισμού αφαλάτωσης νερού στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (MEA) πρόκειται να φτάσει τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2032, λόγω της αυξανόμενης λειψυδρίας, του αυξανόμενου πληθυσμού και της εντεινόμενης βιομηχανικής ζήτησης. Σύμφωνα με μελέτη της Persistence Market Research, ο συγκεκριμένος κλάδος γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη καθώς οι κυβερνήσεις και οι φορείς του ιδιωτικού τομέα επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες αφαλάτωσης για να εξασφαλίσουν βιώσιμες πηγές νερού.

Η λειψυδρία παραμένει πιεστικό ζήτημα στις χώρες αυτές όπου οι φυσικοί πόροι γλυκού νερού είναι περιορισμένοι και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα. Η τεχνολογία αφαλάτωσης αναδύεται ως βασική λύση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, διασφαλίζοντας σταθερή παροχή νερού για οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές ανάγκες, αναφέρεται.

Ενδιαφέρον και από Κομισιόν

Επίσης η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέα στρατηγική για την ασφάλεια του νερού στην ήπειρο εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής και εξετάζει μεταξύ άλλων τεχνολογίες αφαλάτωσης με στόχο να γίνει εκ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green