
Η Κάντιθ βγαίνει στην αγορά επενδύσεων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει 123 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές της Wall Street για να χρηματοδοτήσει το Sportech City, ένα καινοτόμο συγκρότημα ψυχαγωγίας και αθλητισμού που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Ελ Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία.
Για να πετύχει αυτόν τον στόχο, ο σύλλογος έχει προσλάβει έναν Αμερικανό χρηματιστή καθώς και έναν πρώην CEO της Λίβερπουλ.
Η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Nasdaq
Η Κάντιθ έχει αναθέσει στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Clear Street τη διαχείριση της εισαγωγής της Nomadar, θυγατρικής του συλλόγου, στο Nasdaq της Νέας Υόρκης. Η Nomadar είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του Sportech City, ενός τεχνολογικού και ψυχαγωγικού πάρκου που θα δημιουργηθεί στο Ελ Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία, στην επαρχία του Κάντιθ.
Ο στόχος αυτής της εισαγωγής στο χρηματιστήριο είναι να αντληθούν 123 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές, ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του Sportech City, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030.
Το έργο θα καλύπτει επιφάνεια 110.000 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει:
- Ένα μεγάλο γήπεδο 40.000 θέσεων
- Ένα ξενοδοχείο
- Μια αθλητική κλινική
- Καταστήματα, εστιατόρια και
- Ένα κέντρο δεδομένων
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από τρεις πηγές:
- 123 εκατομμύρια ευρώ από τους επενδυτές της Wall Street
- 167 εκατομμύρια ευρώ δανεισμού
- Ίδια κεφάλαια που θα εισφέρει η Κάντιθ
Το πρότζεκτ θεωρείται ζωτικής σημασίας για το μέλλον του συλλόγου, ο οποίος φέτος διαθέτει προϋπολογισμό 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μέσω άμεσης καταχώρησης
Η Nomadar έχει ήδη καταθέσει τον χρηματοοικονομικό φάκελο της εισαγωγής της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Ωστόσο, η διαδικασία δεν θα γίνει μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), αλλά μέσω άμεσης καταχώρησης (listing).
Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές της Nomadar θα εισαχθούν στο Nasdaq μόνο όταν η Clear Street επιβεβαιώσει ότι υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από επενδυτές και ότι μπορεί να διασφαλιστεί ρευστότητα.
Η Κάντιθ έχει εγκαταστήσει τη Nomadar στο Ντέλαγουερ, μια πολιτεία γνωστή για τη φιλική της νομοθεσία προς τις εταιρείες.
Μόλις εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ο χρηματιστής θα αρχίσει να διαπραγματεύεται τις 4 εκατομμύρια μετοχές κατηγορίας Α που προτίθεται να πουλήσει η Κάντιθ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 34,5% της εταιρείας. Αυτές οι μετοχές θα έχουν περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα, καθώς οι μετοχές κατηγορίας Β θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του συλλόγου, διατηρώντας το 92% των ψήφων στη διοίκηση της Nomadar.
Αν οι μετοχές πωληθούν στην αρχική τιμή 2 δολάρια ανά μετοχή, το εγχείρημα μπορεί να συγκεντρώσει αρχικά 8 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, η Κάντιθ σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια στη Nomadar κατά τα έτη 2025 και 2026.
Δυνατότητα έκδοσης 100 εκατομμυρίων μετοχών
Η Nomadar έχει επίσης εξουσιοδότηση να εκδώσει έως 100 εκατομμύρια επιπλέον μετοχές στο μέλλον, οι οποίες θα πωληθούν σε επενδυτές. Ανάλογα με την τιμή διαπραγμάτευσης, αυτό μπορεί να επιτρέψει στη Nomadar να φτάσει τον στόχο της χρηματοδότησης του Sportech City.
Εκτός από το Sportech City, η Nomadar διαχειρίζεται το Κέντρο Υψηλής Απόδοσης του Κάντιθ και έχει αποκτήσει τα παγκόσμια δικαιώματα χρήσης της εικόνας του θρυλικού Μάχικο Γκονσάλες (εμβληματικού παίκτη του συλλόγου).
Η συμφωνία προβλέπει ότι το 15% των εσόδων από αυτές τις δραστηριότητες θα επιστρέφει στα ταμεία της Κάντιθ. Επιπλέον, η Nomadar σχεδιάζει τη δημιουργία ποδοσφαιρικών ακαδημιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Nomadar έχει ως συμπροέδρους τους:
- Μανουέλ Βιθκαΐνο, πρόεδρο της Κάντιθ
- Ραφαέλ Κοντρέρας, αντιπρόεδρο της Κάντιθ και CEO της Nomadar
Στο συμβούλιο συμμετέχουν επίσης τρεις ανεξάρτητα μέλη που εκπροσωπούν τους επενδυτές:
- Χαβιέρ Σάντσεθ (πρώην πρόεδρος των επιχειρηματιών του Κάντιθ)
- Αντόνιο Γ. Λομπόν (δικηγόρος, ειδικός σε φορολογικά θέματα)
- Πίτερ Μουρ (CEO της Λίβερπουλ από το 2017 έως το 2020)
Παρότι το εγχείρημα φαίνεται φιλόδοξο, υπάρχει κίνδυνος να μην προχωρήσει. Αν η Clear Street δεν διαπιστώσει επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον, η Κάντιθ ενδέχεται να ακυρώσει την εισαγωγή.
Παρόμοια προσπάθεια είχε επιχειρήσει και ο Μπαρτσελόνα, προσπαθώντας να εισάγει τη θυγατρική του Barça Media στο Nasdaq μέσω συγχώνευσης, αλλά απέτυχε.
Επιπλέον, ο Ραφαέλ Κοντρέρας είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να εισάγει στο Nasdaq την εταιρεία Humanox, που κατασκευάζει «έξυπνες επικαλαμίδες», αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε.
Επιτυχία ή Ρίσκο;
Αν η εισαγωγή της Nomadar στο Nasdaq στεφθεί με επιτυχία, η Clear Street θα λάβει ως προμήθεια 1,15 εκατομμύρια δολάρια.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το εγχείρημα της Κάντιθ θα αποδειχθεί οικονομική επιτυχία ή αν θα παραμείνει μια ριψοκίνδυνη επενδυτική κίνηση που ίσως δεν φτάσει ποτέ στην υλοποίηση.
Πηγή:


Latest News

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τίμησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο Σύνδεσμος φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης
Κεντρικό πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης

Τα σχέδια του ΝΒΑ για επέκταση στην Ευρώπη
Το NBA σχεδιάζει την δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ευρώπη εκ του μηδενός

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Από το Old στο New... Trafford - Πού θα βρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα 2 δισ.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λέει ότι τα φιλόδοξα σχέδιά της για το γήπεδο που θα αντικαταστήσει το Old Trafford θα προκαλέσουν αναγέννηση της περιοχής

Πού θα κατασκευατεί το νέο γήπεδο της Παρί Σεν Ζερμέν - Πόσο θα κοστίσει
Η Παρί Σεν Ζερμέν μετά τη ρήξη της με τον δήμαρχο του Παρισιού προχωρά σε κατασκευή νέου γηπέδου σε προάστιο της πόλης

Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες περί διαφθοράς
Η δίκη κατά του πρώην επικεφαλής της FIFA και του Γάλλου θρύλου έγινε μετά από έφεση κατά της αθώωσής τους το 2022

Εκατό χρόνια μετά - Η Τσέλσι θα φύγει από το Στάμφορντ Μπριτζ
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Τοντ Μπόελι προωθεί την κατασκευή νέου γηπέδου για την ομάδα του Λονδίνου - Τα σχέδια από την εποχή Αμπράμοβιτς

Οι επιτυχίες της Μπαρτσελόνα δεν μεταφράζονται σε έσοδα - Η τρύπα των 32 εκατ. ευρώ
Η συντήρηση ομάδων σε όλα τα σπορ κοστίζει πανάκριβα στην Μπαρτσελόνα πληγώνοντας καίρια την ομάδα ποδοσφαίρου